ART

 

.

Οι Κύπριοι αθλητές έχουν ιστορία 112 χρόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως ανεξάρτητο κράτος, η Κύπρος συμμετείχε μόλις πριν 28 χρόνια, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας (1980). Μέχρι τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ (1976), οι Κύπριοι Αθλητές συμμετείχαν υπο την Ελληνική Σημαία.

Η Ιστορία των Κύπριων Αθλητών στους Ολυμπιακούς μέχρι το 1976

Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε το 1896, στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σημαιοφόρος των Κύπριων Αθλητών ήταν ο Ιωάννης Φραγκούδης. Ο Ιωάννης Φραγκούδης ήταν ένας σπουδαίος σκοπευτής της εποχής, που σε αυτούς τους Ολυμπιακούς κατέκτησε ένα χρυσο μετάλλιο στο πιστόλι (βολές σε απόσταση 25m) και ένα αργυρό στο τυφέκιο (βολές σε απόσταση 300m). Μετά από τον Ιωάννη Φραγκούδη, κανένας Κύπριος δεν κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο και να κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο.

Μοναδική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, στη βίβλο των Ολυμπιακών αγώνων έγραψε η Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου (Πρωταθλήτρια του Γ.Σ. Ολυμπία Λεμεσού). Η Λανίτου - Καβουνίδου ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Λανίτου - Καβανίδου ήταν η πιο επιφανής από τις σκαπανείς του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα, η οποία "ντούμπλαρε" τις εμφανίσεις της στους Ολυμπιακούς το 1948, στο Λονδίνο.

Σπουδαία διάκριση πέτυχε ο Σταύρος Τζωρτζής, στο Μόναχο το 1972. Προκρίθηκε στον τελικό των 400m με εμπόδια και κατάφερε να καταλάβει την 6η θέση με χρόνο 49.66 (Εξακολουθεί, μέχρι και σήμερα να είναι το παγκύπριο ρεκόρ!).

Κύπρος και Ολυμπιακοί Αγώνες μετα το 1976

Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library