- Art Gallery -

 

.

Στις 11 Ιουλίου, στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν την ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά.[1]


Προϊστορία

Η ναυτική βάση της περιοχής πήρε το όνομα της προς τιμή του Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος συνετρίβη με αεροπλάνο στα Κούκλια στις 10 Ιουλίου 2001. Μαζί του είχαν πεθάνει ο Ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής[2].

Στο σημείο της έκρηξης, υπήρχαν 130 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία. Τα κιβώτια αυτά βρίσκονταν μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό. Τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αρκετές εκρήξεις στο συγκεκριμένο σημείο, παρ' όλα αυτά δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία.[2]

Έκρηξη

Στις 04:30 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο με τα εμπορευματοκιβώτια[3]. Μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, οι ναύτες από τη βάση προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Κατά την έκρηξη, που έγινε μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα, αρκετοί ναύτες που βρίσκονταν στο σημείο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης δήλωσε ότι «υπήρξε έκρηξη σε κιβώτια που έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν μερικά χρόνια, και τώρα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη κρίση»[2].

Νεκροί

Στις 13:30, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα. Όλοι τους είναι Κύπριοι. Αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάποιος σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη. Οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη»[4].

Τραυματίες

Τραυματίστηκαν 62 άτομα τα οποία έχουν επίσης κυπριακή καταγωγή. Οι 2 από αυτούς ήταν κρίσιμα στο νοσοκομείο εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του.

Κατάσταση με παρόμοιο υλικό σε άλλες χώρες

Σε τέσσερα σημεία της Ελλάδας βρίσκονται πυρομαχικά αντίστοιχα με αυτά που εξερράγησαν στη Λεμεσό. Παρόλο αυτά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν προχώρησε ακόμα στη καταστροφή τους[5].

Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο βρίσκοντα εκτεθειμένα 34 κιβώτια με πολεμικό υλικό από το επιχειρησιακό πεδίο του Ιράκ και ανήκουν στην M.L.M. USA. Επιπλέον, από το 2004 εκεί υπάρχουν 700 τόνοι εκρηκτικών υλών, τα οποία κατασχέθηκαν στον Αστακό, από το πλοίο Baltic Sky, και ενώ προορίζονταν για καταστροφή βρίσκονται μέχρι σήμερα στο Λαύριο, στα Δερβενοχώρια και στο Βελεστίνο[5].

Το θέμα ασφαλείας αυτού του υλικού έφθασε μέχρι τη Βουλή, μετά από ερώτηση του Γιάννη Δημαρά. Ο ίδιος δήλωσε ότι «παρότι ότι δύο φορές κατατέθηκε σχετική ερώτηση σε συνεύλευση μετοχών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το θέμα δεν λήφθηκε υπόψη και δεν έγινε τίποτα».

Διακοπή παραγωγής ηλεκτρισμού
Γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στη Λευκωσία.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Λεμεσό ο ηλεκτρισμός έρχεται τώρα από τη Λάρνακα, καθώς το σημείο έκρηξης βρίσκεται μεταξύ των δύο πόλεων.

Καταστροφή Τραγωδία 1

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κώστας Γαβριλίδης, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ολικής καταστροφής. Αυτό μοιάζει με βιβλική καταστροφή»[2].

Βοήθεια από άλλες χώρες

Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοία με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στο λιμάνι ήταν παρών ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, καθώς και Ισραηλινοί τεχνικοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση των γεννήτριων. Αυτές οι γεννήτριες θα παραχωρηθούν σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»[6]. Επίσης, στη Κύπρο αναμένεται να φθάσουν γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονται σε επικοινωνία[7].

Πένθος και διαμαρτυρίες

Πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, με ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως τη Τετάρτη 13 Ιουλίου[4]. Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν τη παραίτηση της Κυβέρνησης[2]

Παραπομπές

↑ Κύπρος: 12 νεκροί και 62 τραυματίες από την έκρηξη. Ναυτεμπορική (12 Ιουλίου 2011)
↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό. Ελευθεροτυπία (11 Ιουλίου 2011)
↑ Κύπρος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την έκρηξη στη βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι (upd). Ημερησία (11 Ιουλίου 2011)
↑ 4,0 4,1 Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο. Πρώτο Θέμα (11 Ιουλίου 2011)
↑ 5,0 5,1 Πυρομαχικά σαν και αυτά της Κύπρου και στη χώρα μας (14 Ιουλίου 2011)
↑ Γεννήτριες: Σταγόνα στον ωκεανό από Ισραήλ. SigmaLive (14 Ιουλίου 2011)
↑ Δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ στην Κύπρο. Καθημερινή (14 Ιουλίου 2011)

Πηγές

"Κύπρος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την έκρηξη στη βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι (upd)". Ημερησία. 11 Ιουλίου 2011.
"Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό". Ελευθεροτυπία. 11 Ιουλίου 2011.
"Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη σε βάση στο Ζύγι της Κύπρου". Τα Νέα. 11 Ιουλίου 2011.
"Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο". Πρώτο Θέμα. 11 Ιουλίου 2011.

Επαρχίες της Κύπρου

Αμμόχωστου | Κερύνειας | Λάρνακας | Λεμεσού | Λευκωσίας | Πάφου

Κατάλογος δήμων και κοινοτήτων Κύπρου

Χάρτης Κύπρου

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org , LivePedia.gr . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License