- Art Gallery -

 

.


H εταιρεία McDonald's (NYSE: MCD) είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food εστιατορίων στον κόσμο. Εξυπηρετεί περίπου 45 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως. Πουλά κυρίως hamburgers, cheeseburgers, προϊόντα κοτόπουλου, τηγανιτές πατάτες, πρωϊνό, αναψυκτικά, milkshakes και επιδόρπια. Πρόσφατα προσφέρει επίσης σαλάτες και φρούτα. Πολλά από τα εστιατόρια McDonald's περιλαμβάνουν ειδικό χώρα για παιδιά και γενικά οι διαφημίσεις τους απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.

New McDonalds in Belleville

Ιστορία

Το πρώτο εστιατόριο McDonald's άνοιξε το 1940 στο San Bernardino της Καλιφόρνια από τους αδελφούς Dick και Maurice McDonald. Αργότερα, το 1948, σκέφτηκαν να βασίσουν την εταιρεία τους σε μια καινούρια ιδέα: την ιδέα της εστίασης που βασίζεται στις χαμηλές τιμές και την γρήγορη εξυπηρέτηση, καθώς και στην προετοιμασία των προϊόντων σε αλυσίδα παραγωγής. Το 1953 πρώτοι ξεκίνησαν την επέκταση της επιχείρησής τους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising) όπου η μητρική εταιρεία διατηρεί το σήμα και τους γενικούς κανονισμούς λειτουργίας και η διεύθυνση των κατά τόπους επιχειρήσεων αφήνεται στους υπεργολάβους. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και το γνωστό σήμα των McDonald's, ο λεγόμενες "Χρυσές Αψίδες" (Golden Arches).

McDonald's Big Mac

O Ray Kroc, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος των αδελφών McDonald και διηύθυνε το ένατο κατάστημα της αλυσίδας, αγόρασε την εταιρεία τους το 1961. Σίγουρος πλέον πως η όλη ιδέα των εστιατορίων γρήγορης εστίασης θα είχε πλήρη όσο και ευρεία αποδοχή, ιδρύει - την ίδια χρονιά - το Hamburger University, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα εκπαίδευε, στη συνέχεια, τους δικαιοδόχους αλλά και το προσωπικό της εταιρείας και των εστιατορίων. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος και για την παγκόσμια εξάπλωση της αλυσίδας: το 1967 ανοίγει το πρώτο εστιατόρια εκτός ΗΠΑ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και το 1971 το πρώτο στην Ευρώπη, κοντά στο Άμστερνταμ.

Σήμερα 45 εκατομμύρια πελάτες εξυπηρετούνται από 30.000 εστιατόρια σε 118 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι η εταιρεία έχει γίνει σήμερα σύμβολο της παγκοσμιοποίησης και του αμερικανικού τρόπου ζωής, ενώ έχει γίνει συχνά το επίκεντρο κριτικής σχετικά με την παχυσαρκία, την επιχειρησιακή ηθική και την υπευθυνότητα των εταιριών απέναντι στους καταναλωτές.
Ελληνική Αγορά

Η McDonald's άνοιξε το πρώτο εστιατόριό της στην Ελλάδα, στις 12 Νοεμβρίου 1991 στην πλατεία Συντάγματος. Στο κατάστημα αυτό προστέθηκε και ένα δεύτερο, αυτό στο Πασαλιμάνι, το 1992. Σήμερα λειτουργούν 50 εστιατόρια McDonald's, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στα οποία εργάζονται περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Παράλληλα, η εταιρεία διεύρυνε την ποικιλία των προϊόντων της προσφέροντας διάφορους συνδυασμούς για όλες τις ηλικίες. Κατά καιρούς, η McDonald's προσθέτει στο μενού της προϊόντα προσαρμοσμένα σε ελληνικές παραδόσεις και διατροφικές συνήθειες.

Κατά την περίοδο 1991 - 2005 η McDonald's επένδυσε πάνω από 116 εκ. ευρώ στην Ελλάδα. Το σύστημα McDonald's στην Ελλάδα περιλαμβάνει 50 εστιατόρια που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με το σύστημα franchise.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι και πηγές

Επίσημη Ελληνική Ιστοσελίδα

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License