ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Άλωση – Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄, υποστηριζόμενος από μια ομάδα 6.000 Βαράγγων (η μελλοντική φρουρά των Βαράγγων), οργανώνει την άμυνα της Κωνσταντινούπολης για να αντιμετωπίσει μια απειλή από τους εξεγερμένους, τον Βάρδα Φωκά τον νεότερο και τον Βάρδα Σκληρό. Ο Βασίλειος διασχίζει τον Βόσπορο και ηγείται αιφνιδιαστικής επίθεσης στο στρατόπεδο των ανταρτών Καλοκύρου Δελφινών, στη Χρυσόπολη. Ο Δελφίνας αιχμαλωτίζεται και εκτελείται, είτε με σταύρωση είτε με καρφί (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ευρώπη

1 Απριλίου – Ο 16χρονος Robert II της Γαλλίας ("Robert the Pious") παντρεύεται την πολύ μεγαλύτερη Rozala (τη χήρα του Arnulf II). Ο γάμος κανονίζεται από τον πατέρα του Ρόμπερτ, τον βασιλιά Χιου Κάπετ, για να εξασφαλίσει την πίστη της κομητείας της Φλάνδρας.
Ο Borrell II, κόμης της Βαρκελώνης, δεν ανανεώνει την πίστη του στον Hugh Capet. Γίνεται de facto ανεξάρτητος ηγεμόνας και αρχίζει να κόβει το δικό του νόμισμα – αυτό θα επιβεβαιωθεί νομικά από τη Συνθήκη του Corbeil (1258).
Ο Κάρολος, δούκας της Κάτω Λωρραίνης (νεότερος αδερφός του αείμνηστου βασιλιά Λοθαίρ της Γαλλίας), επαναστατεί εναντίον του Χιού Καπέτ. Κατακτά την πόλη Laon στη βόρεια Γαλλία με την υποστήριξη του ετεροθαλούς αδελφού του Arnulf (αρχιεπισκόπου της Reims).
Ο Αλμανζόρ (Αλ-Μανσούρ), de facto ηγεμόνας της Αλ-Ανδαλούς, συνεχίζει την επίθεσή του ενάντια στα βασίλεια της Λεόν και της Καστίλλης. Ο βασιλιάς Βερμούδο ΙΙ δραπετεύει στη Ζαμόρα. η πόλη αντιστέκεται για τέσσερις ημέρες, αλλά τελικά λεηλατείται και καταλαμβάνεται.

Κίνα

Η δυναστεία Liao υιοθετεί εξετάσεις δημοσίων υπαλλήλων στη «Νότια Καγκελαρία», με βάση τα μοντέλα της δυναστείας Τανγκ (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Μέγας Πρίγκιπας Βλαδίμηρος ο Μέγας, ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου, παντρεύεται την Άννα Πορφυρογέννητα (αδελφή του Βασιλείου Β') και ασπάζεται τον Χριστιανισμό. Βαπτίζεται στη Χερσώνα της Κριμαίας, παίρνοντας το χριστιανικό όνομα Βασίλειος (προς τιμήν του κουνιάδου του). Ο Βλαντιμίρ επιστρέφει θριαμβευτικά στο Κίεβο και ξεκινά τον εκχριστιανισμό της Ρωσίας του Κιέβου στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το μοναστήρι Mezhyhirskyi (βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο) ιδρύεται από τον Μιχαήλ Α', πρώτο μητροπολίτη του Κιέβου. Φτάνει με Έλληνες μοναχούς από την Κωνσταντινούπολη.

Οικονομία

18 Μαρτίου – Ιδρύεται η πόλη Odense (βρίσκεται στο νησί Funen) στη Δανία. Ο βασιλιάς Όθωνας Γ' παραχωρεί εμπορικά δικαιώματα και στους γειτονικούς οικισμούς.[1]

Γεννήσεις

Ali ibn Ridwan, Άραβας γιατρός και αστρολόγος (π. 1061)
Matilda of Swabia, Γερμανίδα ευγενής (π. 1032)
Minamoto no Yoriyoshi, Ιάπωνας ευγενής (π. 1075)
Nōin, Ιάπωνας μοναχός και ποιητής waka (π. 1051)
Pang Ji, καγκελάριος της δυναστείας Song (π. 1063)
Shōshi, σύζυγος αυτοκράτειρας της Ιαπωνίας (π. 1074)
Στέφανος Α΄, βασιλιάς της Κροατίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Τιλόπα, Ινδός ταντρικός ασκητής (π. 1069)

Θάνατοι

13 Φεβρουαρίου - Adalbert Atto, Λομβαρδός ευγενής
28 Απριλίου - Adaldag, αρχιεπίσκοπος Βρέμης
6 Μαΐου - Dirk II, κόμης της Frisia και της Holland
19 Μαΐου – Ντάνσταν, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ (γεν. 909)
7 Οκτωβρίου - Qian Chu, βασιλιάς της Wuyue (π. 929)
Bagrat II, πρίγκιπας του Tao-Klarjeti (Γεωργία)
Guerech, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ieuaf (Idwal ab Idwal), βασιλιάς του Gwynedd (Ουαλία)
Judith της Ουγγαρίας, βασίλισσα της Πολωνίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Καλόκυρος Δελφίνας, Βυζαντινός στρατηγός (ή 989)
Sumbat II, πρίγκιπας του Tao-Klarjeti (Γεωργία)
Vigrahapala II, κυβερνήτης της Αυτοκρατορίας Pala (Ινδία)
Yelü Sha, Κινέζος στρατηγός και πολιτικός

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 984 | 985 | 986 | 987 | 988 | 989 | 990 | 991 | 992 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License