ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Άνοιξη - Ο αυτοκράτορας Όθωνας Α' (ο Μέγας) καλεί σε ένα συμβούλιο στη Ρώμη, για να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση υπό τον Πάπα Ιωάννη ΙΓ'. Διεκδικεί τα δικαιώματά του στην πόλη και επιμένει στην περιστασιακή παρουσία ενός αυτοκρατορικού δικαστή, δίπλα στην παπική αυλή. Η εποχή της ρωμαϊκής ανεξαρτησίας έχει τελειώσει. Το Grado γίνεται η πατριαρχική και μητροπολιτική εκκλησία όλου του Βένετο.[1]
Otto I πηγαίνω σε μια περιοδεία στα Λομβαρδικά δουκάτα της νότιας Ιταλίας. Στην Κάπουα παραχωρεί στον Pandulf I (Ironhead) το κενό Δουκάτο του Spoleto και του Camerino και τον κατηγορεί για τη δίωξη του πολέμου κατά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στο Μπενεβέντο, ο Ότο δέχεται τον φόρο τιμής του αδελφού του Πάντουλφ και συγκυβερνήτη Λάντουλφ Γ'. Στο Σαλέρνο λαμβάνει επίσης την υποστήριξη του Gisulf I.
Ο Όθωνας Α' στέλνει μια αυτοκρατορική αντιπροσωπεία (με επικεφαλής έναν Ενετό ονόματι Domenico) στην Κωνσταντινούπολη με διαβεβαιώσεις για τη φιλία του και ένα αίτημα για την πριγκίπισσα Θεοφανώ (κόρη του αείμνηστου αυτοκράτορα Ρωμανού Β') για τον 12χρονο γιο του Όθωνα Β'. Ως προίκα ο Όθωνας απαιτεί τα βυζαντινά κτήματα στη νότια Ιταλία.
Καλοκαίρι – Ο Σβιατόσλαβ Α', Μέγας Πρίγκιπας του Κιέβου, νικά τις βουλγαρικές δυνάμεις στα Βαλκάνια κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Νικηφόρου Β' (ο οποίος του πληρώνει 1.500 λίρες χρυσού για να εισβάλει στη Βουλγαρική Αυτοκρατορία).[2]
Η αυτοκρατορική αντιπροσωπεία φτάνει στη Μακεδονία, αλλά δεν πάει πουθενά με τον Νικηφόρο Β'. Μακριά από το να προσφέρει τη βυζαντινή Ιταλία ως προίκα για τη Θεοφάνω, ο Νικηφόρος αρνείται να δεχτεί τις αξιώσεις του Όθωνα Α'.
Ο Όθωνας Α' ανανεώνει την αυτοκρατορική συνθήκη με τον Πιέτρο Δ' Καντιανό, δόγη της Βενετίας. Του παραχωρεί εμπορικά προνόμια, και προστασία για τους Βενετούς πολίτες (και τις κτήσεις Βενετών επισκόπων).
Χειμώνας - Ο Όθωνας Α' επιστρέφει στη Ρώμη. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Ιωάννης ΙΓ' στέφει τον Όθωνα Β' συναυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αν και ο Όθωνας Β' ορίζεται ως συγκυβερνήτης, δεν ασκεί καμία πραγματική εξουσία.[3]
Ο Olaf Tryggvason φεύγει από τη Νορβηγία με τη μητέρα του, για να δεχθεί επίθεση από Εσθονούς Βίκινγκς (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αραβική Αυτοκρατορία

Ο Εμίρης Nasir al-Dawla καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε στη Μοσούλη μετά από 32 χρόνια βασιλείας από τον γιο του Abu Taghlib, τον de facto κυβερνήτη, και τους υποστηρικτές του. Γίνεται ο νέος ηγεμόνας του Εμιράτου της Μοσούλης.
Ο στρατηγός των Φατιμιδών Jawhar al-Siqilli ξεκινά μια στρατιωτική εκστρατεία στα δυτικά του Μαγκρέμπ. Συνεχίζει την επέκτασή του, μαζί με τους Ζηρίδες, και κατακτά τη Φεζ (σημερινό Μαρόκο).

Ιαπωνία

5 Ιουλίου - Ο αυτοκράτορας Μουρακάμι πεθαίνει μετά από 21 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχθηκε ο 17χρονος γιος του Reizei, ο οποίος είναι παράφρων και γίνεται ο 63ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Όθωνας Α' ολοκληρώνει και αφιερώνει έναν νέο καθεδρικό ναό στο Μαγδεμβούργο στη Σαξονία. Όπως και άλλες αυτοκρατορικές εκκλησίες της περιόδου, περιλαμβάνει μια δυτική κατασκευή - μια κατασκευή προσαρτημένη στον τοίχο της εισόδου και εξοπλισμένη με στοές. Ο Όθωνας κάνει το Μαγδεμβούργο βάση για ιεραποστολικές προσπάθειες να προσηλυτίσουν τους Σλάβους στα ανατολικά. Ο πολιούχος της πόλης είναι ο Μαυρίκιος, ο οποίος, ως στρατιωτικός ηγέτης που μάχεται για τον Χριστιανισμό ενάντια στους παγανιστικούς στρατούς, μοιράζεται συγγένειες με τον ίδιο τον Όθωνα.
Επανίδρυση του Romsey Abbey στο Hampshire από τον βασιλιά Edgar I (ο ειρηνικός). Διορίζει την Merewenna, μια Αγγλίδα ευγενή, ως ηγουμένη που γίνεται ανάδοχη μητέρα της πριγκίπισσας Ælfflæd (μια θετή κόρη του Edgar).[4]
22 Απριλίου - Ο ναός της Καμπότζης Banteay Srei αφιερώνεται και αφιερώνεται στον Ινδουιστικό θεό Shiva.


Γεννήσεις

7 Δεκεμβρίου - Abū-Sa'īd Abul-Khayr, Πέρσης Σούφι ποιητής (π. 1049)
Bolesław I (ο γενναίος), βασιλιάς της Πολωνίας (π. 1025)
Gothelo I, δούκας της Λωρραίνης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Lin Bu, Κινέζος ποιητής και καλλιγράφος (π. 1028)
Vahram Pahlavouni, πρίγκιπας του Bjni (Αρμενία) (π. 1045)
Walter of Speyer, Γερμανός επίσκοπος και ποιητής (π. 1027)

Θάνατοι

9 Φεβρουαρίου - Sayf al-Dawla, εμίρης Hamdanid (γεν. 916)
8 Απριλίου - Mu'izz al-Dawla, εμίρης Buyid (γεν. 915)
10 Μαΐου - Renaud of Roucy, ευγενής των Βίκινγκ
5 Ιουλίου - Μουρακάμι, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (γεν. 926)
22 Σεπτεμβρίου - Wichmann II, Φράγκος ευγενής
20 Οκτωβρίου - Li Yixing, Κινέζος κυβερνήτης
Abu al-Faraj al-Isfahani, ιστορικός των Ομαγιάδων (γ. 897)
Abu 'Ali Muhammad ibn Ilyas, εμίρης Ilyasid
Aleramo di Savona, μαρκήσιος του Montferrat
Al-Qabisi, Hamdanid αστρολόγος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ashot III, πρίγκιπας του Taron (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Boleslaus I (ο σκληρός), δούκας της Βοημίας (ή 972)
Dub mac Maíl Coluīm, βασιλιάς της Άλμπα (Σκωτία)
Fergal ua Ruairc, βασιλιάς του Connacht (Ιρλανδία)
Ο Χιου Β' (ο Καλός), άρχοντας του Λουζινιάν
Κρίσνα Γ΄, ηγεμόνας της δυναστείας Ραστρακούτα
Λι Τσενγκ, Κινέζος ζωγράφος (γεν. 919)
Robert of Vermandois, Φράγκος ευγενής (ή 968)
Vushmgir, εμίρης Ziyarid (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wahsudan ibn Muhammad, εμίρης Sallarid
Yan Xu, Κινέζος καγκελάριος (γεν. 910)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 963 | 964 | 965 | 966 | 967 | 968 | 969 | 970 | 971 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License