ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

* Ίδρυση της Ιερής Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος από τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

* Ίδρύεται η μονή Φιλοσόφου 2,5 χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

15 Μαρτίου - Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Β΄ πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών, πιθανότατα από δηλητήριο που χορηγούσε η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Θεοφανώ. Τον διαδέχθηκε ο βρέφος γιος του Βασίλειος Β'. Η Θεοφανώ γίνεται αντιβασιλέας και de facto ηγεμόνας, ονομάζοντας τον άλλο γιο της Κωνσταντίνο Η' (μόλις 3 ετών) ως συναυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.[1]
2 Ιουλίου - Ο Νικηφόρος Β' Φωκάς ανακηρύσσεται αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του στην Καισάρεια. Στέλνει ένα στόλο για να ασφαλίσει τα στενά του Βοσπόρου ενάντια στους εχθρούς του. Ο πρωθυπουργός Ιωσήφ Μπρίγκας συγκεντρώνει υποστήριξη και κλείνει τις πύλες της Κωνσταντινούπολης. Ο στρατηγός Μαριανός Αργυρός σκοτώθηκε σε ταραχή, αναγκάζοντας τον Μπρίγκα να τραπεί σε φυγή.
16 Αυγούστου – Ο Νικηφόρος Β΄ κάνει θριαμβευτική είσοδο στην Κωνσταντινούπολη και χαιρετίζεται ως «ο κατακτητής». Στέφθηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία.
20 Σεπτεμβρίου - Ο Νικηφόρος Β' παντρεύεται την πρώην βυζαντινή σύζυγο Θεοφανώ, χήρα του αυτοκράτορα Ρωμανού Β', ενισχύοντας τη νομιμότητά του.[2]

Ευρώπη

Ο Γέρων Α', μαργράβος του Μέρσεμπουργκ, εκστρατεύει κατά των Σλάβων. Αναγκάζει τον Πρίγκιπα Μιέσκο Α' των Πολωνών στην Πολωνία να αποτίσει φόρο τιμής στον αυτοκράτορα Όθωνα Α' (τον Μέγα). Επεκτείνει την επικράτειά του, το Marca Geronis (Πορεία του Gero), μέχρι τις εκβολές του ποταμού Όντερ.[3]
Ο Σβιατόσλαβ Α', Μέγας Πρίγκιπας του Κιέβου, ξεκινά μια 2ετή εκστρατεία κατά την οποία θα νικήσει τις Χαζάρες δυνάμεις κατά μήκος του ποταμού Ντον - νικήσει τους Οσσέτες και τους Κιρκάσιους στον βόρειο Καύκασο. Επίσης, επιτέθηκε με επιτυχία στους Βούλγαρους στον ποταμό Βόλγα.
Νοέμβριος – Ο Ότο φτάνει στη Ρώμη. Ο Πάπας Ιωάννης XII και ο Adalbert II (συγκυβερνήτης της Ιταλίας) καταφεύγουν στην Καμπανία, παίρνοντας μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του Παπικού θησαυροφυλακίου. Ο Όθωνας έγινε δεκτός θερμά από τους Ρωμαίους πολίτες ως «απελευθερωτής».
Δεκέμβριος - Ο βασιλιάς Berengar II (ο πατέρας του Adalbert II) παραδίδεται στο φρούριο Montefeltro στις γερμανικές δυνάμεις. Αυτός και η σύζυγός του Willa πιάστηκαν αιχμάλωτοι και εστάλησαν στο Bamberg.
Το Λουξεμβούργο έχει τις αρχές του στο Κάστρο του Λουξεμβούργου (βρίσκεται στο Bock), που ιδρύθηκε από τον Sigfried, κόμη των Αρδεννών.

Ασία

Η κινεζική κυβέρνηση της δυναστείας των Σονγκ επιχειρεί να απαγορεύσει την πρακτική της αποτέφρωσης. Παρά το διάταγμα αυτό, οι κατώτερες και μεσαίες τάξεις συνέχισαν να αποτεφρώνουν τους νεκρούς τους, μέχρι που η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα τον 12ο αιώνα, ιδρύοντας δημόσια νεκροταφεία για τους φτωχούς.
Η Πολιτεία Νανπίνγκ, ένα από τα Δέκα Βασίλεια στη νότια κεντρική Κίνα, αναγκάστηκε να παραδοθεί, όταν εισέβαλαν στρατοί της δυναστείας Σονγκ.

Ανά θέμα
Θρησκεία

6 Νοεμβρίου - Σύνοδος της Ρώμης: Ο Όθωνας Α' συγκαλεί συμβούλιο στο Αγ. Βασιλική του Πέτρου. Ο Ιωάννης XII καθαιρέθηκε με την κατηγορία ότι συμπεριφέρθηκε άτιμα και υποκίνησε μια ένοπλη εξέγερση κατά του Όθωνα.
6 Δεκεμβρίου - Ο Πάπας Λέων Η' διορίζεται στο αξίωμα του Πρωτονοτάριου και αρχίζει την παπική του θητεία ως αντίπαπας της Ρώμης - βασιλεία με τον ταυτόχρονα έκπτωτο Ιωάννη ΙΒ'.
Η Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος (βορειοανατολική Ελλάδα) ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό μοναχό Αθανάσιο τον Αθωνίτη.


Γεννήσεις

13 Μαρτίου – Άννα Πορφυρογέννητα, Μεγάλη Πριγκίπισσα του Κιέβου (π. 1011)
Edith of Wilton, Αγγλίδα πριγκίπισσα και ηγουμένη (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Li Jiqian, Κινέζος κυβερνήτης και ηγέτης των ανταρτών (π. 1004)
Nuh II, εμίρης της δυναστείας των Σαμανιδών (Ιράν) (π. 997)
Samsam al-Dawla, εμίρης Buyid (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Snorri Goði, Ισλανδός αρχηγός των Βίκινγκς (π. 1031)

Θάνατοι

15 Μαρτίου - Ρωμανός Β', Βυζαντινός αυτοκράτορας (γεν. 938)
31 Μαρτίου – Αμπού Τζαφάρ Αχμάντ ιμπν Μωάμεθ, εμίρης Σαφαρίδης (γεν. 906)
3 Απριλίου - Γουλιέλμος Γ', Δούκας της Ακουιτανίας (γεν. 915)
10 Απριλίου - Όντα του Μετς, Γερμανίδα αρχόντισσα
16 Απριλίου - Γουλιέλμος Α', Γερμανός ευγενής
18 Απριλίου – Στέφανος Λεκαπηνός, Βυζαντινός συναυτοκράτορας
16 Αυγούστου – Μαριανός Αργυρός, Βυζαντινός στρατηγός
Abu Muhammad al-Hasan, Βεζίρης Buyid
Alp-Tegin, αρχιστράτηγος των Σαμανιδών
Donnchad mac Cellacháin, βασιλιάς του Munster (Ιρλανδία)
Fothad I, επίσκοπος Αγ. Andrews (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Goltregoda, Φράγκη κόμισσα και αντιβασιλέας (γεν. 920)
Ingeborg Tryggvasdotter, αρχόντισσα των Βίκινγκς
Ιωάννης Β', δούκας της Γκαέτα (Ιταλία) (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Μιχαήλ Μαλεινός, Βυζαντινός μοναχός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ordoño IV (ο Κακός), βασιλιάς του León (ή 962)
Ροδόλφος Β' (ή Ραούλ), Φράγκος ευγενής
Tryggve Olafsson, βασιλιάς των Νορβηγών Βίκινγκ
Ουάνγκ, αυτοκράτειρα της δυναστείας των Σονγκ (γεν. 942)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 959 | 960 | 961 | 962 | 963 | 964 | 965 | 966 | 967 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License