ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Δεκέμβριος – Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι – Λεηλασία του Χαλεπίου: Ένα βυζαντινό εκστρατευτικό σώμα υπό τον στρατηγό Νικηφόρο Φωκά εισβάλλει στη βόρεια Συρία και λεηλατεί το Χαλέπι, πρωτεύουσα του εμίρη των Χαμδανιδών Sayf al-Dawla. Στα τέλη Δεκεμβρίου το Χαλέπι καταλήφθηκε από καταιγίδα, με τον πληθυσμό να σκοτώνεται ή να υποδουλώνεται. η πόλη ισοπεδώνεται. Ο βυζαντινός στρατός κατέχει 390.000 ασημένια δηνάρια, 2.000 καμήλες και 1.400 μουλάρια.

Ευρώπη

2 Φεβρουαρίου - Ο βασιλιάς Όθωνας Α' (ο Μέγας) στέφθηκε Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα Ιωάννη ΙΒ' στο Old St. Βασιλική του Πέτρου, τερματίζοντας τη φεουδαρχική αναρχία της Ρώμης. Η σύζυγος του Όθωνα, η Αδελαΐδα, χρίζεται αυτοκράτειρα. το Βασίλειο των Ανατολικών Φράγκων και το Βασίλειο της Ιταλίας ενώνονται σε ένα κοινό βασίλειο, που ονομάζεται Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.[1]
13 Φεβρουαρίου - Ο Όθωνας Α΄ και ο Ιωάννης ΙΒ΄ συνυπογράφουν το Diploma Ottonianum, επιβεβαιώνοντας τον Ιωάννη ΙΒ΄ ως πνευματικό επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Όθωνας αναγνωρίζει τον κοσμικό έλεγχο του Ιωάννη XII στα Παπικά Κράτη – επεκτείνοντας την κυριαρχία στην Εξαρχία της Ραβέννας, στο Δουκάτο του Σπολέτο και στο Δουκάτο του Μπενεβέντο.
Καλοκαίρι – Ο Otto I κάνει τον Oberto I, έναν μαργράβο της οικογένειας Obertenghi, να μετράει παλατίνο (μια θέση δεύτερη μετά τη δική του). Του χορηγείται η Πορεία της Ομπερτένγκα (Ανατολική Λιγουρία) και εγκαθιστά την πρωτεύουσά του στη Γένοβα. Ο Ομπέρτο ​​λαμβάνει επίσης τα υπάρχοντα του Αβαείου του Μπόμπιο (διάσημο για το scriptorium του).
Ο Όθωνας Α' παίρνει τον στρατό του για να πολιορκήσει το San Giulio, ένα νησί στη λίμνη Orta (Πιεμόντε), όπου η βασίλισσα Willa (σύζυγος του βασιλιά Berengar II) έχει φραγεί στον εαυτό της. Παραδίδεται και αφήνεται ελεύθερη από τον Ότο. Η Willa φεύγει για το Montefeltro για να συναντήσει τον σύζυγό της.
Ο Όθωνας Α' προχωρά στην πολιορκία της λίμνης Γκάρντα, όπου βρίσκονται οι γιοι του Μπερενγκάρ Β', Γκυ της Ιβρέας και του Αδαλμπέρτου Β' (συγκυβερνήτη της Ιταλίας) και οι υποστηρικτές τους. Βρίσκοντας σθεναρή αντίσταση, ο Ότο εγκαταλείπει την επιχείρηση και επιστρέφει στην Παβία, την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.
Πτώση - Ο Όθωνας Α' λαμβάνει είδηση ​​ότι ο Ιωάννης ΙΒ' τον πρόδωσε και μπήκε σε ίντριγκες με τον Βερένγκαρ Β', αλλά και με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τα γράμματα υποκλαπούν από τον Pandulf I (Ironhead), Λομβαρδό πρίγκιπα του Μπενεβέντο.

Αγγλία

Ο Ιντούλφ, βασιλιάς των Σκωτών και των Πίκτων, πεθαίνει μετά από 8 χρόνια βασιλείας. Σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε τους Βίκινγκς κοντά στο Κάλεν, στη Μάχη του Μποντς. Τον Indulf διαδέχθηκε ο ανιψιός του Dub (Dub mac Maíl Coluim) ως ηγεμόνας της Σκωτίας.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Αγ. Ο καθεδρικός ναός του Παύλου στο Λονδίνο καταστράφηκε από πυρκαγιά, αλλά ξαναχτίστηκε την ίδια χρονιά.


Γεννήσεις

Bernard Roger, Γάλλος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Εδουάρδος Β' (ο Μάρτυρας), βασιλιάς της Αγγλίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Geoffrey (ή Godfrey), Γάλλος ευγενής (π. 1015)
Ibn Faradi, Μαυριτανός λόγιος και ιστορικός (π. 1012)
Liu Mei, Κινέζος αξιωματούχος και στρατηγός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Odilo of Cluny, Γάλλος Βενεδικτίνος ηγούμενος (π. 1049)
Rogneda του Polotsk, Μεγάλη Πριγκίπισσα του Κιέβου (π. 1002)
Wang Qinruo, Κινέζος καγκελάριος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
William of Volpiano, Ιταλός ηγούμενος και αρχιτέκτονας (π. 1031)

Θάνατοι

26 Απριλίου – Adalbero I, επίσκοπος Metz
23 Μαΐου – Guibert, Φράγκος ηγούμενος (γεν. 892)
14 Οκτωβρίου - Gerloc, Φράγκη αρχόντισσα
Æthelwald, ealdorman της Ανατολικής Αγγλίας
Baldwin III (ο Νέος), Φράγκος ευγενής
Κάρολος Κωνσταντίνος, Φράγκος ευγενής
Dong Yuan, Κινέζος ζωγράφος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Gao Baoxu, βασιλιάς του Nanping (Κίνα) (γεν. 924)
Γκαουζελίν, Φράγκος ευγενής και επίσκοπος
Hamza al-Isfahani, Πέρσης ιστορικός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Hugh of Vermandois, Φράγκος αρχιεπίσκοπος (γεν. 920)
Ibn az-Zayyat, κυβερνήτης Hamdanid
Indulf (ο επιτιθέμενος), βασιλιάς της Σκωτίας
Liu Congxiao, Κινέζος στρατηγός (γεν. 906)
Ordoño IV, βασιλιάς του León (ή 963)
Sigurd Haakonsson, ευγενής των Νορβηγών Βίκινγκ
William Taillefer I, Φράγκος ευγενής

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 958 | 959 | 960 | 961 | 962 | 963 | 964 | 965 | 966 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License