ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Ο βασιλιάς Ρούντολφος Α' χάνει την υποστήριξη του Ερμπέρτου Β', κόμη του Βερμαντουά, ο οποίος ελέγχει τη φυλακή στο Περόν, στην οποία φυλακίζεται ο πρώην βασιλιάς Κάρολος Γ' (ο Απλός). Ο Herbert τον φέρνει ενώπιον του William I (Longsword), κόμη της Rouen, για φόρο τιμής και στη συνέχεια στον Rheims ως μοχλό εκβιασμού του Rudolph για να τον κάνει να παραχωρήσει την κυριαρχία του Laon (Βόρεια Γαλλία).
5 Ιουνίου - Ο Λουδοβίκος Γ' (ο τυφλός), πρώην βασιλιάς της Προβηγκίας (Κάτω Βουργουνδία), πεθαίνει στην Αρλ μετά από 27 χρόνια βασιλείας (από τα οποία τα 23 είναι άθεα). Τον διαδέχεται ο κουνιάδος του Hugh I που είναι βασιλιάς της Ιταλίας. Με την έγκριση του συγγενή του Rudolph I, ο Hugh αφαιρεί την κληρονομιά του γιου και κληρονόμου του Louis, Charles Constantine, και αυτοανακηρύσσεται κυβερνήτης της Προβηγκίας.
Χειμώνας - Ο βασιλιάς Ερρίκος Α' (ο Φόουλερ) υποτάσσει τους Πολάβιους Σλάβους που ζουν στα ανατολικά σύνορα. Στη συνέχεια βαδίζει εναντίον των σλαβικών φυλών Hevelli και καταλαμβάνει την πρωτεύουσά τους, το Βραδεμβούργο. Ο Ερρίκος εισβάλλει στα εδάφη Glomacze στη μέση κοιλάδα του Έλβα, όπου πολιορκεί και καταστρέφει το κύριο κάστρο που ονομάζεται Gana (το μετέπειτα Albrechtsburg) στο Meissen (Σαξονία).[1]

Βρετανία

Ο βασιλιάς Hywel Dda (ο Καλός) του Deheubarth κάνει ένα προσκύνημα στη Ρώμη, γίνεται ο πρώτος Ουαλός ηγεμόνας που κάνει ένα τέτοιο ταξίδι. Ο Hywel ξεκινά την κωδικοποίηση του μεσαιωνικού νόμου της Ουαλίας και κόβει τα δικά του νομίσματα.

Αραβική Αυτοκρατορία

Καλοκαίρι – Ένα αραβικό εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής τον Σλάβο Σαμπίρ επιστρέφει και καταλαμβάνει το Οτράντο (Νότια Ιταλία). Αν και πιέζονται από μια επιδημία, αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Αφού κατέλαβε ορισμένους θύλακες στην ακτή της Τυρρηνίας, ο Σαμπίρ πλέει στα λιμάνια της Νάπολης και του Σαλέρνο και αναγκάζει τους δούκες (ντουξ) να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό φόρου για να φύγουν.

Ασία

Ο Ισαναβαρμάν Β' πεθαίνει μετά από 5 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο θείος του Τζαγιαβαρμάν Δ' ως βασιλιάς της Αυτοκρατορίας των Χμερ (σημερινή Καμπότζη). Μεταφέρει την πρωτεύουσα βόρεια από το Angkor στο Koh Ker.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Καλοκαίρι - Ο Πάπας Ιωάννης Ι' καθαιρείται και φυλακίζεται στο Castel Sant'Angelo της Ρώμης με εντολή της Ρωμαϊκής γερουσίας Marozia μετά από 14 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο Λέων ΣΤ' ως ο 123ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Λέων ΣΤ' καταργεί την Επισκοπή των Νιν και μεταθέτει τον επίσκοπο Γρηγόριο (Κροατικά: Grgur Ninski) στο Skradin. Αυτό τερματίζει τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Επισκοπής του Σπλιτ και του Νιν στο κροατικό βασίλειο.
18 Ιουλίου - Ο Τρύφωνας διαδέχεται τον Στέφανο Β' ως πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (μέχρι το 931).

Γεννήσεις

14 Αυγούστου - Qian Hongzuo, βασιλιάς της Wuyue (π. 947)
Dub mac Maíl Coluīm, βασιλιάς της Σκωτίας (π. 967)
Pietro I Orseolo, δόγης της Βενετίας (π. 987)
Qian Hongzong, βασιλιάς της Wuyue (π. 971)
Shi Shouxin, Κινέζος στρατηγός (π. 984)

Θάνατοι

20 Ιανουαρίου - Zhao Guangfeng, Κινέζος αξιωματούχος και καγκελάριος
5 Ιουνίου - Λουδοβίκος ο Τυφλός, Φράγκος βασιλιάς και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
18 Ιουλίου - Στέφανος Β', πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
8 Νοεμβρίου – Ντουάν Νινγκ, Κινέζος στρατηγός
Αλ-Λάιθ ιμπν Αλί ιμπν αλ-Λάιθ, εμίρης των Σαφαρίδων
Ντιόγκο Φερνάντες, κόμης της Πορτογαλίας
Χούο Γιανγουέι, Κινέζος στρατηγός (γ. 872)
Ισαναβαρμάν Β', βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Χμερ
Ιωάννης Χ, πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
Siyahchashm, Ιουστανίδης ηγεμόνας (mahdi)
Τόμισλαβ, δούκας και βασιλιάς της Κροατίας
Ο Γουάνγκ, η αυτοκράτειρα του Γου
Yusuf ibn Abi'l-Saj, Εμίρης Sajid
Zhang Juhan, Κινέζος αξιωματούχος (γ. 858)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 924 | 925 | 926 | 927 | 928 | 929 | 930 | 931 | 932 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License