ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

25 Μαρτίου – Ο Ρωμανός Λεκαπηνός, ναύαρχος (δρουνγγάριος) του βυζαντινού ναυτικού, καταλαμβάνει το παλάτι Βουκολέων στην Κωνσταντινούπολη. Ονομάζεται μέγας εταίρες (αρχηγός της αυτοκρατορικής φρουράς). Ο Λεκαπηνός εδραιώνει τη θέση του και γίνεται αντιβασιλέας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ'. Παντρεύει την 9χρονη κόρη του Έλενα Λεκαπένη με τον Κωνσταντίνο και παίρνει τον νέο τίτλο του βασιλοπάτορα (ένα από τα υψηλότερα αξιώματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).

Ευρώπη

24 Μαΐου - Οι ευγενείς της Φραγκονίας και της Σαξονίας εκλέγουν τον Ερρίκο τον Φάουλερ στην Αυτοκρατορική Δίαιτα στο Φριτζλάρ ως κυβερνήτη του Βασιλείου της Ανατολικής Φράγκης. Αναγνωρίζει τα βασικά δουκάτα (που τα ενώνουν σε μια γερμανική συνομοσπονδία) και όλα τα κυριαρχικά τους προνόμια. Δύο από τα τέσσερα δουκάτα με τη μεγαλύτερη επιρροή, η Βαυαρία και η Σουηβία, δεν αποδέχονται την κυριαρχία του. Ο Ερρίκος οχυρώνει το Μαγδεμβούργο εναντίον των Μαγυάρων.
Καλοκαίρι – Ο Άρνουλφ, Δούκας της Βαυαρίας («ο Κακός»), εκλέγεται ως αντιβασιλιάς από τους Ανατολικο-Φράγκους ευγενείς σε αντίθεση με τον Ερρίκο Ι. Ο Μπούρχαρντ Β', δούκας της Σουηβίας, υποτάσσεται στην κυριαρχία του Ερρίκου — επιτρέποντάς του να διατηρήσει τον διοικητικό έλεγχο πάνω από το δουκάτο του. Μετά από απουσία σχεδόν 15 ετών, οι Μαγυάροι επιτέθηκαν ξανά στη Βαυαρία και τη Βόρεια Ιταλία, λεηλατώντας την κοιλάδα του Πάδου (βλ. Ουγγρικές εισβολές στην Ευρώπη).
14 Σεπτεμβρίου - Μάχη του Islandbridge: Ο Ύπατος Βασιλιάς Niall Glúndub σκοτώνεται ενώ ηγείται ενός ιρλανδικού συνασπισμού κατά των Βίκινγκς του Uí Ímair με έδρα το Δουβλίνο, με επικεφαλής τον βασιλιά Sitric Cáech.

Βρετανία

Η λαίδη Ælfwynn των Mercians οδηγείται στην αυλή του θείου της, του βασιλιά Εδουάρδου του Πρεσβύτερου, και στερείται την εξουσία της στη Mercia. Ο Εδουάρδος προσαρτά επίσημα το βασίλειο, τερματίζοντας την ανεξάρτητη κυριαρχία των Μερκιανών.
Ο Ragnall ua Ímair, ένας αρχηγός των Βίκινγκς από την Ιρλανδία, αναλαμβάνει τον έλεγχο του Σκανδιναβικού Βασιλείου της Υόρκης (επίσης αναφέρεται ως Jórvik) και του Αγγλοκρατούμενου Earldom of Northumbria. Καθιερώνεται ως βασιλιάς στο Γιορκ.[1]

Αφρική

5 Απριλίου - Το Χαλιφάτο των Φατιμιδών της Ιφρίκια (σημερινή Τυνησία) ξεκινά τη δεύτερη εισβολή των Φατιμιδών στην Αίγυπτο (919–921) σε μια προσπάθεια να αρπάξει την Αίγυπτο από τους Αββασίδες ηγεμόνες της. Η αποστολή αποτυγχάνει και οι Φατιμίδες θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.[2]
Μετά το θάνατό του, τον Mara Takla Haymanot διαδέχεται ο μεγαλύτερος γιος του Tatadim ως ηγεμόνας (negus) της δυναστείας Zagwe στην Αιθιοπία.[3]

Κίνα

Μάχη του Langshan Jiang: Το ναυτικό Wuyue (500 πλοία δράκων) υπό τον πρίγκιπα Qian Yuanguan που προετοιμάζει μια εισβολή για να επιτεθεί στο Βασίλειο του Wu, νικά τις ναυτικές δυνάμεις του στρατηγού Peng Yanzhang στον ποταμό Yangtze. Λόγω της χρήσης φλογοβόλων πλοίων (χρησιμοποιώντας πυρίτιδα για να ανάψει βενζίνη, όπως τα ελληνικά πυρά) ο Qian Yuanguan καταφέρνει να καταστρέψει 400 εχθρικά πλοία και αιχμαλωτίζει 7.000 αιχμαλώτους.

Μεσοαμερική

Οι Ancestral Puebloans, που ζουν στο Four Corners, ξεκινούν την κατασκευή στο Pueblo Bonito, στο σύγχρονο φαράγγι Chaco του Νέου Μεξικού (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ανά θέμα
Θρησκεία

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρύσσεται ως αυτοκέφαλη και ανυψώνεται στο βαθμό του πατριαρχείου σε εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Γεννήσεις

29 Ιανουαρίου - Σι Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας Λιάο (π. 951)
Γκαρθία Α΄, βασιλιάς της Παμπλόνας (π. 970)
Λι Τσενγκ, Κινέζος ζωγράφος (π. 967)
Meng Chang, αυτοκράτορας του Later Shu (π. 965)
Xu Jingqian, αξιωματούχος και αντιβασιλέας του Wu (π. 937)
Theinhko, βασιλιάς της δυναστείας των παγανιστών (π. 956)

Θάνατοι

28 Ιανουαρίου - Zhou Dewei, Κινέζος στρατηγός
11 Αυγούστου – Ντούκα αλ-Ρούμι, Αββασίδης κυβερνήτης της Αιγύπτου[4]
28 Αυγούστου – Χε Γκούι, Κινέζος στρατηγός (γεν. 858)
14 Σεπτεμβρίου - Niall Glúndub, Ύπατος Βασιλιάς της Ιρλανδίας
18 Δεκεμβρίου - Lady Wu, σύζυγος του Qian Liu (γεν. 858)
Ιουστάνος Γ΄, ηγεμόνας της δυναστείας των Ιουστανιδών (Ιράν)
Khusrau Firuz, ηγεμόνας της δυναστείας των Ιουστανιδών
Mara Takla Haymanot, ηγεμόνας της Αιθιοπίας
Σολομών Γ', επίσκοπος Κωνσταντίας

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 915 | 916 | 917 | 918 | 919 | 920 | 921 | 922 | 923 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License