ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

29 Ιουλίου – Λεηλασία της Θεσσαλονίκης: Μουσουλμανικός στόλος, με αρχηγό τον Έλληνα αποστάτη Λέοντα της Τρίπολης, εμφανίζεται έξω από τη Θεσσαλονίκη και ξεκινά την επίθεσή του μετά από μια σύντομη και σιωπηλή επιθεώρηση της οχύρωσης της πόλης. Μετά από επιθέσεις από τη θάλασσα για δύο ημέρες, οι Σαρακηνοί καταφέρνουν να εισβάλουν στα τείχη της πόλης, να ξεπεράσουν την αντίσταση των Θεσσαλονικέων και να καταλάβουν την πόλη. Η απόλυση συνεχίζεται για μια ολόκληρη εβδομάδα, πριν οι επιδρομείς αναχωρήσουν για τη βάση τους στο Levant. Έχοντας απελευθερώσει 4.000 μουσουλμάνους αιχμαλώτους και αιχμαλώτισαν 60 πλοία, αποκτώντας μεγάλα λάφυρα, μεταφέρουν ως σκλάβους 22.000 άνδρες και γυναίκες.[1]
Αραβοβυζαντινός Πόλεμος: Οι Βυζαντινοί υπό τον Ανδρόνικο Δούκα, μαζί με τον Ευστάθιο Αργυρό, εκστρατεύουν κατά των Αββασιδών και νικούν τις μουσουλμανικές φρουρές της Μοψουεστίας και της Ταρσού, κοντά στο Μαράς (σημερινή Τουρκία).
Ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ' (ο Σοφός) αναγκάζεται να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τον Συμεών Α', ηγεμόνα (knyaz) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Όλα τα σλαβικά κατοικημένα εδάφη της Μακεδονίας και της νότιας Αλβανίας παραχωρούνται στους Βούλγαρους.

Ευρώπη

Καλοκαίρι - Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Δ' (το Παιδί) προσκαλεί τον Kurszán, έναν Ούγγρο ηγέτη (gyula) της φυλετικής συνομοσπονδίας των Μαγυάρων, και την ακολουθία του να διαπραγματευτούν στον ποταμό Fischa, αλλά σκοτώνονται σε ενέδρα.
Στην Πορτογαλία, για τρίτη φορά σε λιγότερο από 30 χρόνια, οι Χριστιανοί παίρνουν τον έλεγχο της Κοΐμπρα, αυτή τη φορά για σχεδόν έναν αιώνα.[2]
Η αρχή του Saeculum obscurum («Σκοτεινή Εποχή»), μια περίοδος 60 ετών κατά την οποία ο Παπισμός επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή οικογένεια Θεοφυλακτών, τους κόμης του Tusculum.

Βρετανία

Ο πρίγκιπας Hywel ap Cadell of Seisyllwg (Ουαλία) παντρεύεται την πριγκίπισσα Elen του Dyfed. Ο πατέρας του τελευταίου, ο βασιλιάς Llywarch ap Hyfaidd, πεθαίνει. Τον θρόνο του Dyfed διεκδικεί ο αδελφός του Llywarch, Rhodri ap Hyfaidd, αλλά μάλλον αναγκάζεται να φύγει από τους στρατούς του Hywel.

Αραβική Αυτοκρατορία

Χειμώνας - Ο Shayban ibn Ahmad ibn Tulun διαδέχεται τον ανιψιό του Harun ibn Khumarawayh ως εμίρη της δυναστείας των Tulunid, ο οποίος σκοτώνεται σε μια ανταρσία κατά την εισβολή στην Αίγυπτο από το Χαλιφάτο των Αβασιδών.

Κίνα

22 Σεπτεμβρίου - Ο πολέμαρχος Zhu Quanzhong σκοτώνει τον αυτοκράτορα Zhao Zong, μαζί με την οικογένειά του και πολλούς υπουργούς, αφού πήρε τον έλεγχο της αυτοκρατορικής κυβέρνησης. Ο Zhu τοποθετεί τον 13χρονο γιο του Zhao Zong, Ai (Li Zhou) στον αυτοκρατορικό θρόνο ως μαριονέτα κυβερνήτη της δυναστείας των Tang.
Ο Zhu Quanzhong έχει καταστρέψει το Chang'an, την πρωτεύουσα της δυναστείας των Tang και τη μεγαλύτερη πόλη στον αρχαίο κόσμο, και μεταφέρει τα υλικά στο Luoyang, το οποίο γίνεται η νέα πρωτεύουσα.

Ανά θέμα
Θρησκεία

29 Ιανουαρίου - Ο Πάπας Σέργιος Γ΄ διαδέχεται τον Λέοντα Ε' και τον έκπτωτο Αντίππα Χριστόφορο (και οι δύο δολοφονούνται ή εξορίζονται) ως ο 119ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Η ανάληψη του Σέργιου σηματοδοτεί την αρχή της Πορνοκρατίας («κυβέρνηση των πόρνων»), η οποία θα διαρκέσει 150 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κλήρος θα παραγκωνιστεί και η κυριαρχία στη Ρώμη θα κυριαρχείται από τους ρωμαϊκούς ευγενείς.
Ο Σέργιος Γ' συμμαχεί με τον Θεοφύλακτο Α', κόμη του Τούσκουλουμ, ο οποίος γίνεται ηγεμόνας της Ρώμης και της παπικής διοίκησης. Ο Σέργιος τον επιβραβεύει (για την υποστήριξή του και την άνοδο της εξουσίας) με τη θέση του sacri palatii vestararius και ουσιαστικά γίνεται η μαριονέτα του.


Γεννήσεις

10 Σεπτεμβρίου - Guo Wei, αυτοκράτορας του Later Zhou (π. 954)
Æthelwold, επίσκοπος του Winchester (ή 909)
Egill Skallagrímsson, πολεμιστής και ποιητής Βίκινγκς (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Yongming Yanshou, Κινέζος δάσκαλος του Ζεν (π. 975)

Θάνατοι

22 Σεπτεμβρίου - Ζάο Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 867)
Abu'l-Abbas Ahmad ibn al-Furat, αξιωματούχος των Αββασίδων
Al-Husayn ibn Zikrawayh, Καρματιανός ηγέτης
Al-Qasim ibn Ubayd Allah, βεζίρης των Αββασίδων
Χριστόφορος, αντίπαπας της Καθολικής Εκκλησίας
Cui Yin, καγκελάριος της δυναστείας Τανγκ (γεν. 854)
Du Xunhe, Κινέζος ποιητής (γ. 846)
Erenfried I, Φράγκος ευγενής
Harun ibn Khumarawayh, εμίρης Tulunid
Ímar ua Ímair, Νορβηγός βασιλιάς του Δουβλίνου
Ιωάννης ο Παλαιός Σάξωνας, ηγούμενος του Athelney
Ki no Tomonori, Ιάπωνας ποιητής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Kurszán, ηγεμόνας (gyula) των Μαγυάρων
Lady Zhang, σύζυγος του Zhu Quanzhong
Λέων Ε', πάπας της Καθολικής Εκκλησίας
Λι Σενφού, στρατηγός της δυναστείας των Τανγκ
Llywarch ap Hyfaidd, βασιλιάς του Dyfed (Ουαλία)
Tannet of Pagan, βασιλιάς της Βιρμανίας (γ. 859)
Wigmund, επίσκοπος Dorchester (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Γιαχία ιμπν Αλ-Κασίμ, σουλτάνος Ιντρισίντ
Ζανγκ Τζουν, καγκελάριος της δυναστείας των Τανγκ

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 900 | 901 | 902 | 903 | 904 | 905 | 906 | 907 | 908 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License