ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

8 Αυγούστου - Συνθήκη του Meerssen: Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Γερμανός αναγκάζει τον ετεροθαλή αδερφό του Κάρολο τον Φαλακρό να αποδεχθεί μια συνθήκη ειρήνης, η οποία χωρίζει το Βασίλειο της Μέσης Φράγκης σε δύο μεγαλύτερα ανατολικά και δυτικά τμήματα. Ο Λουδοβίκος λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Αυστρασίας (η οποία εξελίσσεται στο Βασίλειο της Γερμανίας) και ο Κάρολος λαμβάνει έδαφος στην Κάτω Βουργουνδία (η οποία εξελίσσεται στο Βασίλειο της Γαλλίας). Ωστόσο, μεγάλα τμήματα της ακτής της Φριζίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Βίκινγκ.
Ο Κάρολος ο Φαλακρός παντρεύεται τη Ριχίλδη της Προβηγκίας, μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου, Ερμεντρούδη της Ορλεάνης. Σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία του στη Λοθαριγγία μέσω της ισχυρής οικογένειας των Βοσονιδών και της σύνδεσης με την Τευτμπεργκά, χήρα-βασίλισσα του Λοθαίρου Β'.[1]
Ο Ραστισλάβ, ηγεμόνας (knyaz) της Μεγάλης Μοραβίας, πεθαίνει στη φυλακή αφού καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία, από τον Λουδοβίκο τον Γερμανό. Τον διαδέχεται ο ανιψιός του Σβατοπλούκ Α', ο οποίος γίνεται υποτελής του Βασιλείου των Ανατολικών Φράγκων.
Ο Bořivoj I, δούκας της Βοημίας, κάνει το Levý Hradec (σημερινή Τσεχική Δημοκρατία) την κατοικία του. Περίπου αυτή την περίοδο ιδρύεται το Κάστρο της Πράγας (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Wilfred the Hairy, ένας Φράγκος ευγενής, γίνεται κόμης του Urgell και του Cerdanya (σημερινή Καταλονία).

Βρετανία

Φθινόπωρο - Ο Μεγάλος Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Ivar τον Χωρίς κόκαλο και τον Ubba, εισβάλλει στην Ανατολική Αγγλία και λεηλατεί το Peterborough. Ο βασιλιάς Έντμουντ ο Μάρτυρας αιχμαλωτίζεται, βασανίζεται, ξυλοκοπείται και χρησιμοποιείται για πρακτική τοξοβολίας (ή 869).
Οι Δανοί, με επικεφαλής τον Ίβαρ τον Χωρίς κόκκαλο και τον Βασιλιά Όλαφ των Βίκινγκς του Δουβλίνου, πολιορκούν τον Ντάμπαρτον στη Σκωτία, την πρωτεύουσα του βασιλιά Άρτγκαλ του Στράτσλαϊντ. Μετά από πολιορκία τεσσάρων μηνών, η ακρόπολη καταλαμβάνεται και καταστρέφεται.[2]
Οι Δανοί, με επικεφαλής τους Halfdan Ragnarsson και Bagsecg, εισβάλλουν στο Wessex και καταλαμβάνουν το βασιλικό κτήμα στο Reading (Berkshire), το οποίο ο Halfdan κάνει την έδρα του. Ένα ναυτικό απόσπασμα των Βίκινγκ πλέει στον ποταμό Τάμεση.[3]
31 Δεκεμβρίου - Μάχη του Ένγκλεφιλντ: Οι Βίκινγκς συγκρούονται με τον Έλντορμαν Æthelwulf του Berkshire. Οι εισβολείς οδηγούνται πίσω στο Ρέντινγκ. πολλοί από τους Δανούς (συμπεριλαμβανομένου ενός από τους κόμη που ονομάζεται Sidrac) σκοτώνονται.

Χαλιφάτο των Αββασιδών

29 Ιανουαρίου - Αναρχία στη Σαμάρα: Ο επαναστάτης Σαλίχ ιμπν Γουασίφ κυνηγημένος και σκοτώνεται στην Αμπασίντ Σαμάρα από τα στρατεύματα του Μούσα ιμπν Μπουγκά αλ-Καμπίρ.
21 Ιουνίου - Ο χαλίφης Αλ-Μουχτάντι καθαιρείται και σκοτώνεται από τους Τούρκους, μετά από μια σύντομη βασιλεία. Τον διαδέχεται ο Al-Mu'tamid (γιος του αείμνηστου Al-Mutawakkil) ως ηγεμόνας του Χαλιφάτου των Αββασιδών, ο οποίος μεταφέρει την αυλή του στη Βαγδάτη. Τέλος της Αναρχίας στη Σαμάρα.
Βυζαντινός-Αραβικός Πόλεμος: Ένα μουσουλμανικό εκστρατευτικό σώμα, με επικεφαλής τον Χαλάφ αλ-Χαντίμ, Άραβα κυβερνήτη της Σικελίας, κατακτά τη Μάλτα. Οι ντόπιοι χριστιανοί κάτοικοι τον υποδέχονται ως ελευθερωτή του βασανιστικού βυζαντινού ζυγού. Οι μουσουλμάνοι εισβολείς λεηλατούν και λεηλατούν το νησί, καταστρέφοντας τα σημαντικότερα κτίρια.
Η εξέγερση του Zanj: Οι Zanj (μαύροι σκλάβοι από την Ανατολική Αφρική) καταλαμβάνουν το λιμάνι των Abbasid Al-Ubdullah στον Περσικό Κόλπο και διέκοψαν τις επικοινωνίες με τη Basra (σύγχρονο Ιράκ).

Ανά θέμα
Θρησκεία

28 Φεβρουαρίου – Λήγει η Δ’ Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης. Στους Βούλγαρους παραχωρείται αυτόνομη αρχιεπισκοπή. με έδρα την πρωτεύουσα Πλίσκα.


Γεννήσεις

Æthelflæd, κυρία ηγεμόνας της Mercia (π. 918)[4]
Αλέξανδρος Γ', Βυζαντινός αυτοκράτορας (π. 913)
Bernard, νόθος γιος του Καρόλου του Χονδρού (π. 891)
Έβαλος, δούκας της Ακουιτανίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ermengol, Φράγκος ευγενής (π. 937)
Fulk I, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Lde-dpal-hkhor-btsan, Ινδός ηγεμόνας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Παύλος, πρίγκιπας της Σερβίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Πέταρ, πρίγκιπας της Σερβίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ρωμανός Α΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας (π. 948)
Sunifred II, count of Urgell (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Sunyer, κόμη της Βαρκελώνης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Θεοδώρα, Ρωμαίος πολιτικός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wang Dingbao, Κινέζος καγκελάριος (π. 941)
Zhu Yanshou, Κινέζος κυβερνήτης (π. 903)
Zwentibold, βασιλιάς της Lotharingia (π. 900)

Θάνατοι

29 Ιανουαρίου – Σαλίχ ιμπν Ουασίφ, μουσουλμάνος στρατηγός
4 Φεβρουαρίου - Ceolnoth, αρχιεπίσκοπος του Canterbury
2 Απριλίου - Æbbe the Younger, Φράγκικη ηγουμένη
21 Ιουνίου - Αλ-Μουχτάντι, μουσουλμάνος χαλίφης
1 Σεπτεμβρίου – Muhammad al-Bukhari, Πέρσης λόγιος (γεν. 810)
20 Νοεμβρίου - Εδμούντ ο Μάρτυρας, βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας (ή 869)
4 Δεκεμβρίου – Suairlech ind Eidnén mac Ciaráin, Ιρλανδός επίσκοπος
27 Δεκεμβρίου – Αινείας Παρισίων, Φράγκος επίσκοπος
Adarnase II, Γεωργιανός πρίγκιπας Βαγκρατιδών (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Al-Harith ibn Sima al-Sharabi, μουσουλμάνος κυβερνήτης
Al-Zubayr ibn Bakkar, μουσουλμάνος ιστορικός (γεν. 788)
Καίσαρας της Νάπολης («ο γενναίος»), Ιταλός ναύαρχος
Γρηγόριος Γ', αντιβασιλέας και δούκας της Νάπολης
Χε Κουανχάο, στρατηγός της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 839)
Neot, Άγγλος μοναχός και άγιος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ραστισλάβ, ηγεμόνας (knyaz) της Μεγάλης Μοραβίας
Ratramnus, Φράγκος μοναχός και ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wen Tingyun, Κινέζος ποιητής και στιχουργός (γεν. 812)

◄ | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 866 | 867 | 868 | 869 | 870 | 871 | 872 | 873 | 874 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License