ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: Ο χαλίφης των Ομεγιαδών Σουλεϊμάν ιμπν Αμπντ Αλ-Μαλίκ ξεκινά τις προετοιμασίες για την εκστρατεία του στην Κωνσταντινούπολη. παραγγέλνει να ναυπηγηθούν νέα πλοία στις πόλεις-λιμάνια στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιφρίκια. Ο στρατηγός Ουμάρ ιμπν Χουμπάιρα κάνει επιδρομές στη νότια Ανατολία δια θαλάσσης και κατακτά τη Λυκία, όπου τον ενώνει ένας άλλος αραβικός στόλος και περνούν το χειμώνα. Καθώς το ναυτικό προχωρά, ο Σουλεϊμάν στέλνει χερσαίες στρατιές στην Ανατολία, οι οποίες εγκαθίστανται στην Καισάρεια.
Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Γ' συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τον Κορμεσίι, γιο του Τερβέλ της Βουλγαρίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη κατά της αραβικής εισβολής στην Ανατολία (σημερινή Τουρκία). Η συνθήκη αναγνωρίζει τα βουλγαρικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων εδαφών του Ζαγόρε (βλ. 705). Ο Θεοδόσιος συμφωνεί να πληρώνει ετήσιο φόρο και να ανταλλάσσει πρόσφυγες που κατηγορούνται για συνωμοσία εναντίον του νόμιμου άρχοντα. Τα αγαθά μπορούν να εισαχθούν ή να εξαχθούν μόνο με κρατική σφραγίδα. Οι Βούλγαροι έμποροι αποκτούν επίσημη πρόσβαση στην εμπορική αγορά της Κωνσταντινούπολης.[1]

Ευρώπη

Μάχη της Κολωνίας: Ο Κάρολος Μαρτέλ, δήμαρχος του παλατιού της Αυστρασίας, ηττάται από τους Νευστριανούς υπό τον βασιλιά Chilperic II και τον δήμαρχο του Ragenfrid κοντά στην Κολωνία (τώρα μέρος της Γερμανίας), οι οποίοι εισέβαλαν στην Αυστραλία για να επιβάλουν τη θέλησή τους στις ανταγωνιστικές φραγκικές φατρίες της Ο Theudoald και η Plectrude, ο εγγονός (και ορισμένος κληρονόμος) και χήρα αντίστοιχα του Pepin of Herstal. Ταυτόχρονα, ο Ράντμποντ, βασιλιάς (ή δούκας) των Φριζίων, επιτίθεται στην Αυστρασία και συμμαχεί με τους Νευστριανούς. Ο Κάρολος αναγκάζεται να φύγει στα βουνά του Άιφελ (Αρδέννες).
Μάχη του Amblève: Ο Charles Martel νικά τους αντιπάλους του Neustrian και Frizian κοντά στο Amel (σημερινό Βέλγιο). Οι δυνάμεις του επιτίθενται στον στρατό του Chilperic II και των συμμάχων του, καθώς επιστρέφουν θριαμβευτικά από την Κολωνία. Σύμφωνα με τα Annals of Metz, ο Charles χρησιμοποιεί μια προσποιητή υποχώρηση για να καταστρέψει τους εχθρούς του ενώ αυτοί ξεκουράζονται και ανακτά μεγάλο μέρος των λύτρων που πλήρωσε η Plectrude στην Chilperic. Θα παραμείνει αήττητος μέχρι τον θάνατό του 25 χρόνια μετά.

Βρετανία

Ο πρίγκιπας Æthelbald επιστρέφει από το Crowland Fens στη Mercia και καταλαμβάνει το θρόνο μετά το θάνατο του ξαδέλφου του King Ceolred, που τον είχε οδηγήσει στην εξορία (βλ. 709). Κερδίζει ηγεμονία στο Λονδίνο, στο Έσσεξ και σε όλα τα αγγλικά Μίντλαντς. Μέχρι το 731, ο Æthelbald θα έχει υποτάξει όλες τις επαρχίες νότια του ποταμού Humber υπό την κυριαρχία του.[2]
Ο βασιλιάς Osred I της Northumbria σκοτώνεται στη μάχη, πιθανώς από τους Picts στο Manau Gododdin (Σκωτία). Τον διαδέχεται ο μακρινός ξάδερφός του, Κοένρεντ.

Αραβική Αυτοκρατορία

Ο Abd al-Aziz ibn Musa, κυβερνήτης της Al-Andalus (σημερινή Ισπανία), δολοφονείται με εντολή του χαλίφη Sulayman ibn Abd al-Malik.[3] Τον διαδέχεται ο ξάδερφός του Ayyub ibn Habib al-Lakhmi, ο οποίος γίνεται προσωρινός «προστάτης» (wali) για 6 μήνες, και μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Κόρδοβα, έως ότου αντικατασταθεί από τον Al-Hurr ibn Abd al-Rahman al-Thaqafi.[4] ]

Ασία

Ο Καπαγκάν Χαν, ηγεμόνας (χαγκάν) του Δεύτερου Τουρκικού Χαγκανάτου (Κεντρική Ασία), σκοτώνεται κατά τη διάρκεια εκστρατείας εναντίον του αντιπάλου του Τοκούζ Ογκούζ. Το κομμένο κεφάλι του στέλνεται στην Τσανγκάν, πρωτεύουσα της δυναστείας των Τανγκ.[5] Τον Qapaghan διαδέχεται ο γιος του Inel Khagan.

Ανά θέμα
θρησκεία

Ο Βονιφάτιος, αγγλοσάξωνας ιεραπόστολος, εγκαταλείπει την Αγγλία και ταξιδεύει στη Φρισία (τα δυτικά μέρη της σύγχρονης Ολλανδίας) για να βοηθήσει τον Γουίλιμπροντ, επίσκοπο της Ουτρέχτης, στο έργο του να προσηλυτίσει τους ειδωλολάτρες Φριζίους.


γεννήσεις

Carloman, Φράγκος δήμαρχος του παλατιού (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Fujiwara no Kiyonari, Ιάπωνας ευγενής (π. 777)
Fujiwara no Yoshitsugu, Ιάπωνας πολιτικός (π. 777)
Hiltrud, δούκισσα αντιβασιλέας της Βαυαρίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία, π. 754)
Sufyan al-Thawri, μουσουλμάνος λόγιος και νομικός (π. 778)

θάνατοι

13 Ιουλίου - Ρούι Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 662)
Abd al-Aziz ibn Musa, Άραβας στρατηγός (ή 718)
Ceolfrith, Αγγλοσάξωνας ηγούμενος
Ceolred, βασιλιάς της Mercia
Coenred, βασιλιάς της Mercia
Musa ibn Nusayr, Άραβας στρατηγός (γεν. 640)
Osred I, βασιλιάς της Northumbria
Καπαγκάν Χαν, ηγεμόνας (χαγκάν) του Τουρκικού Χαγκανάτου
Theodo II, δούκας της Βαυαρίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Winnoc, Ουαλός ηγούμενος (ή 717)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 712 | 713 | 714 | 715 | 716 | 717 | 718 | 719 | 720 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License