ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Το βυζαντινό φυλάκιο της Χερσώνας (Κριμαία) επαναστατεί (με τη βοήθεια των Χαζάρων) εναντίον του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β'. Στέλνει στόλο υπό τον πατρίκιο Στέφανο, ο οποίος ανακαταλαμβάνει την πόλη και αποκαθιστά τον έλεγχο του Βυζαντίου. Ο στόλος, ωστόσο, χτυπιέται από μια καταιγίδα στο δρόμο της επιστροφής και χάνει πολλά πλοία, ενώ οι Χερσονίτες, πάλι με τη βοήθεια των Χαζάρων, επαναστατούν εκ νέου.[1]
Ο βυζαντινός στρατηγός Λέων (μελλοντικός αυτοκράτορας Λέων Γ') ανακτά την Αμπχαζία (Καύκασος) για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τους Άραβες.[2]

Ευρώπη

Ο Ρόντερικ γίνεται βασιλιάς των Βησιγότθων, αλλά οι Βησιγότθοι ευγενείς στη Σεπτιμανία επαναστατούν και ανακηρύσσουν βασιλιά τον γιο του προηγούμενου ηγεμόνα, Ακίλα. Το Βησιγοτθικό Βασίλειο χωρίζεται σε δύο υποβασίλεια, υποφέροντας από την πρώτη μουσουλμανική επιδρομή κατά της νότιας Ιβηρικής Χερσονήσου.[3]
Ένας αραβικός στρατός προσκαλείται στη Θέουτα από τον κυβερνήτη του, Τζούλιαν, ο οποίος είναι αντίπαλος του Ρόντερικ. Τους ενθαρρύνει να εισβάλουν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ διορίζεται κυβερνήτης της Ταγγέρης (Μαρόκο) και ιδρύει μια μαυριτανική φρουρά 1.700 ανδρών.
Ο Λούπος Α', δούκας της Γασκώνης, δολοφονείται στην προσπάθειά του να καταλάβει τη Λιμόζ (Γαλλία). Ο Eudes γίνεται κυρίαρχος τόσο της Γασκώνης όσο και της Ακουιτανίας.
Το Madara Rider, ένα πρώιμο μεσαιωνικό ανάγλυφο βράχου, είναι λαξευμένο στο οροπέδιο Madara ανατολικά του Shumen στη Βουλγαρία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Βρετανία

Οι βασιλιάδες Ine του Wessex και Nothhelm του Sussex πολέμησαν εναντίον του βασιλιά Geraint της Dumnonia, ο οποίος πέθανε στη μάχη. Η πρόοδος της Ιν του φέρνει τον έλεγχο αυτού που είναι τώρα Ντέβον. ιδρύει ένα φρούριο στο Taunton.[4]
Ο Beorhtfrith μάχεται εναντίον των Picts μεταξύ Haefe και Caere[5] (υποτίθεται ότι είναι μεταξύ των ποταμών Avon και Carron, που εκβάλλουν στο Firth of Forth στη Σκωτία).

Αφρική

Ο Σαλίχ Ιμπν Μανσούρ ιδρύει το μουσουλμανικό Βασίλειο του Νεκόρ (Μαρόκο). Προσηλυτίζει τις τοπικές φυλές των Βερβέρων στο Ισλάμ.

Ασία

5 Απριλίου - Ο αυτοκράτορας Zhong Zong της δυναστείας των Τανγκ βάζει τους αρχηγούς του δικαστηρίου, τους γαμπρούς του και τους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς να συμμετέχουν (κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ψυχρού Φαγητού) στο εορταστικό παιχνίδι διελκυστίνδας, μέσα σε ένα παλάτι Τσανγκάν.
3 Ιουλίου - Η Zhong Zong δολοφονείται, φέρεται να δηλητηριάζεται από την αυτοκράτειρα Wei, η οποία αποτυγχάνει να εγκαταστήσει την κόρη της Li Guo'er ως διάδοχο του θρόνου. Η πριγκίπισσα Taiping και ο ανιψιός της Li Longji εξαπολύουν πραξικόπημα και επαναφέρουν τον Rui Zong ως αυτοκράτορα.
Η περίοδος Asuka, το δεύτερο και τελευταίο μέρος της περιόδου Yamato, τελειώνει και αρχίζει η περίοδος Nara. Το Heijō-kyō (Nara) γίνεται η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Ανά θέμα
θρησκεία

5 Οκτωβρίου — Ο Πάπας Κωνσταντίνος αναχωρεί για μια ετήσια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι ο τελευταίος ποντίφικας που θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα για περισσότερα από χίλια χρόνια.
Το πρώτο (ξύλινο) Τζαμί Al-Aqsa έχει τελειώσει.

γεννήσεις

Fulrad, Φράγκος ηγούμενος (π. 784)
Hnabi, δούκας των Alemanni (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Leoba, Αγγλοσαξονική τώρα (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Lullus, αρχιεπίσκοπος του Mainz (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Walpurga, Αγγλοσάξωνας ιεραπόστολος (π. 779)

θάνατοι

9 Ιανουαρίου - Ανδριανός του Καντέρμπουρυ, ηγούμενος και λόγιος
27 Μαρτίου - Ρούπερτ, επίσκοπος του Σάλτσμπουργκ
30 Ιουνίου – Erentrude, Φράγκικη ηγουμένη
3 Ιουλίου – Ζονγκ Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 656)
21 Ιουλίου
Li Guo'er, πριγκίπισσα της δυναστείας των Tang
Shangguan Wan'er, Κινέζος ποιητής (γεν. 664)
Η αυτοκράτειρα Γουέι, αυτοκράτειρα της δυναστείας των Τανγκ
10 Σεπτεμβρίου - Λι Τσονγκφού, αυτοκρατορικός πρίγκιπας της κινεζικής δυναστείας Τανγκ (γ. περ. 680)
Al-Akhtal, Άραβας ποιητής
Arikesari Maravarman, βασιλιάς της αυτοκρατορίας Pandyan (Ινδία)
Bahram VII, γιος του Yazdegerd III
Congal Cennmagair, Ύπατος Βασιλιάς της Ιρλανδίας
Emebert, Επίσκοπος Cambrai
Geraint, βασιλιάς της Dumnonia (Αγγλία)
Giles, Φράγκος ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Kakinomoto no Hitomaro, Ιάπωνας ποιητής
Λούπος Α', δούκας της Γασκώνης
Wilfred, Αγγλοσάξωνας επίσκοπος (ή 709)
Wittiza, βασιλιάς των Βησιγότθων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 706 | 707 | 708 | 709 | 710 | 711 | 712 | 713 | 714 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License