ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βρετανία

24 Ιουνίου - Μάχη του Mag Rath: Ο βασιλιάς Oswald της Northumbria στέλνει στρατεύματα στην Ιρλανδία, για να βοηθήσει τον Domnall Brecc King of Dál Riata στη συμμαχία του με τον βασιλιά Congal Cáech του Ulaid εναντίον του Domnall mac Áedo High King της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια των ιρλανδικών δυναστικών πολέμων. Οι Domnall Brecc, Congal και οι δυνάμεις τους ηττούνται κοντά στη Moira. Στο Mull of Kintyre (νοτιοδυτική Σκωτία), ο στόλος του Domnall mac Áedo καταστρέφει τη ναυτική δύναμη του Domnall Brecc στο Dál Riata.

Περσία

Μάρτιος – Πολιορκία του Κτησιφώντα: Ο στρατός Ρασιντούν (15.000 άνδρες[1]) υπό τον Σαάντ ιμπν Αμπί Βακκάς καταλαμβάνει την περσική πρωτεύουσα Κτησιφώντα, μετά από δίμηνη πολιορκία. Ο βασιλιάς Yazdegerd III φεύγει με τον αυτοκρατορικό θησαυρό προς τα ανατολικά στη Μηδία. Οι μουσουλμανικές δυνάμεις κατακτούν τις περσικές επαρχίες μέχρι το Χουζεστάν (σημερινό Ιράν).
Μάχη της Τζαλούλα: Οι Μουσουλμάνοι Άραβες νικούν τις περσικές δυνάμεις (20.000 άνδρες) υπό τον Φαρουχζάντ στον ποταμό Ντιγιάλα. Οι πόλεις Τικρίτ και Μοσούλη καταλαμβάνονται, ολοκληρώνοντας την κατάκτηση της Μεσοποταμίας. Η περιοχή δυτικά των βουνών Ζάγκρος προσαρτάται από το Χαλιφάτο Ρασιντούν.

Αραβική Αυτοκρατορία

Απρίλιος – Πολιορκία της Ιερουσαλήμ: Ο στρατός Rashidun (20.000 άνδρες[2]), με επικεφαλής τον 'Amr ibn al-'As, κατακτά την Ιερουσαλήμ μετά από μια εξάμηνη πολιορκία. Η βυζαντινή φρουρά παραδίδεται στον χαλίφη Ουμάρ Α', ο οποίος προσκαλείται από τον Σωφρόνιο, πατριάρχη Ιεροσολύμων, να προσευχηθεί στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Ο Ουμάρ αρνείται, φοβούμενος ότι η αποδοχή της πρόσκλησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς της εκκλησίας και να μετατρέψει τον χριστιανικό ιερό χώρο σε τζαμί.[3]
Μάχη του Χαζίρ: Μουσουλμανικές αραβικές δυνάμεις (17.000 άνδρες) υπό τον Khalid ibn al-Walid νικούν τον βυζαντινό στρατό κοντά στο Qinnasrin (Βόρεια Συρία). Οι πόλεις της Βηρυτού και της Τύρου καταλαμβάνονται από τον Yazid ibn Abi Sufyan μετά από μια σύντομη πολιορκία.
Οκτώβριος – Πολιορκία του Χαλεπίου: Μουσουλμάνοι Άραβες υπό τον Khalid ibn al-Walid κατακτούν το βυζαντινό οχυρό Χαλέπι. η μεγάλη περιτειχισμένη πόλη παραδίδεται μετά από τετράμηνη πολιορκία. Μια στήλη στρατευμάτων υπό τον Malik al-Ashtar στέλνεται για να καταλάβει το Azaz.
Μάχη της Σιδερένιας Γέφυρας: Οι δυνάμεις Ρασιντούν υπό τον Χαλίντ ιμπν αλ-Ουαλίντ νικούν τον βυζαντινό στρατό και τους χριστιανούς Άραβες κοντά στην Αντιόχεια, στον ποταμό Ορόντη. Σηματοδοτεί την πλήρη προσάρτηση της Συρίας στο Χαλιφάτο Ρασιντούν.

Ασία

Η Τσανγκάν, πρωτεύουσα της δυναστείας των Τανγκ (Κίνα), γίνεται η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, παίρνοντας το προβάδισμα από την Κτεσιφόν, πρωτεύουσα της Περσίας.[4]
Η βασίλισσα Seondeok της Silla (Κορέα) χτίζει ένα αστρονομικό παρατηρητήριο κοντά στο Gyeongju (Cheomseongdae), ένα από τα παλαιότερα στην Ανατολική Ασία.
Ο βασιλιάς Songtsän Gampo χτίζει το πρώτο παλάτι στη θέση του παλατιού Potala στη Λάσα (Θιβέτ).

Ανά θέμα
Θρησκεία

Οι Μουσουλμάνοι αντικαθιστούν τον Ζωροαστρισμό με το Ισλάμ στη Μεσοποταμία (αργότερα Ιράκ). δεν αναγκάζουν τους κατακτημένους υπηκόους τους να ασπαστούν την ισλαμική πίστη, αλλά απαιτούν την αποδοχή του Κορανίου ως δόγματος της θείας διδασκαλίας και θα υποχρεώσουν τους υπηκόους τους να μάθουν αραβικά (κατά προσέγγιση ημερομηνία).


Γεννήσεις


Θάνατοι

Ανδρέας Καισαρείας, επίσκοπος και συγγραφέας (γ. 563)
Congal Cáech, υψηλόβαθμος βασιλιάς του Dál nAraidi (Ιρλανδία)
Ιωάννης Αθαλάριχος, νόθος γιος του Ηράκλειου
Maria al-Qibtiyya, παλλακίδα[5][6] του Μωάμεθ
Mo Chua, Ιρλανδός επίσκοπος και ιδρυτής της Balla
Mo Chutu, Ιρλανδός ηγούμενος και ιδρυτής του Lismore Abbey
Rostam Farrokhzād, Πέρσης στρατηγός (ή 636)
Wen Yanbo, καγκελάριος της δυναστείας Τανγκ (γεν. 575)

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 633 | 634 | 635 | 636 | 637 | 638 | 639 | 640 | 641 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License