ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

1 Έτος Εγίρας ή Εγείρας, συντομογραφικά ε.Ε. ή Ε.Ε. (Λατιν. Anno Hegirae, συντομογραφικά A.H.) είναι το χρονολογικό έτος σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο και σημαίνει "έτος της φυγής" (στην αραβική, χίτζρα). Τα έτη Εγίρας ξεκινούν από το 1 ε.Ε., όταν ο Μωάμεθ εξορίστηκε από την Μέκκα. Το 1 έτος Εγίρας ισοδυναμεί με το 622 του χριστιανικού ημερολόγιου.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Βυζαντινός-Σασανικός Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος αποπλέει από την Κωνσταντινούπολη με εκστρατευτικό σώμα (πιθανώς 50.000 άνδρες) και ξεκινά μια αντεπίθεση κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας (ο μικρός γιος του, Κωνσταντίνος Γ', μένει πίσω ως αντιβασιλέας υπό την εξουσία του Σέργιου Α', πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και πατρικίου Μπόνους). Προσγειώνεται λίγες μέρες αργότερα στη συμβολή Κιλικίας και Συρίας, κοντά στην Αλεξανδρέττα και την αρχαία Ισσό.
Μάχη της Ισσού: Ο Ηράκλειος νικά τις περσικές δυνάμεις υπό τον Shahrbaraz στην Καππαδοκία. Ανακαταλαμβάνει την Ανατολία, αλλά επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούσαν οι Αβάροι στις βαλκανικές επικράτειές του και βάζει τον βυζαντινό στρατό σε χειμερινές συνοικίες στον Πόντο.[1]

Ασία

Οι Δυτικοί Τούρκοι κατακτούν την κοιλάδα του Οξού και συνεργάζονται με τον Ηράκλειο εναντίον της Περσίας, καταλαμβάνοντας το Χορασάν (σημερινό Αφγανιστάν).

Κεντρική Αμερική

28 Μαρτίου - Ο Tajoom Ukʼab Kʼahkʼ γίνεται ηγεμόνας της πόλης των Μάγια, Πολιτεία Calakmul στο νότιο Μεξικό και βασιλεύει μέχρι το 630.

Ανά θέμα
Θρησκεία

9 Σεπτεμβρίου [2] ή 17 Ιουνίου [3] – Ο προφήτης Μωάμεθ, αφού προειδοποιήθηκε για σχέδιο δολοφονίας του, φεύγει κρυφά από το σπίτι του στη Μέκκα για να κάνει το Hijrah (μετανάστευση) στο Yathrib (αργότερα μετονομάστηκε από αυτόν Medina). μαζί με τον σύντροφό του Αμπού Μπακρ. Καταφεύγουν στο Σπήλαιο Thawr νότια της Μέκκας για τρεις ημέρες, αναχωρώντας στις 13 Σεπτεμβρίου ή 21 Ιουνίου.
20 Σεπτεμβρίου[2] ή 28 Ιουνίου[3] – Ο Μωάμεθ δεν εισέρχεται απευθείας στη Γιαθρίμ, αλλά σταματά στα απομακρυσμένα περίχωρά του, την Κουμπά. Ιδρύει εδώ το τζαμί Quba, το πρώτο τζαμί του Ισλάμ. Στις 2 Ιουλίου (ή 24 Σεπτεμβρίου) κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο Yathrib για προσευχές της Παρασκευής.
4 Οκτωβρίου[2] ή 13 Ιουλίου – Μετά από μια παραμονή δεκατεσσάρων ημερών στην Κουμπά, ο Μωάμεθ τελικά μετακομίζει από την Κουμπά στο Γιαθρίμ και τον χαιρετίζουν εγκάρδια οι άνθρωποι του. Εδώ συντάσσει το Σύνταγμα της Μεδίνας, μια συμφωνία μεταξύ των διαφόρων μουσουλμανικών, εβραϊκών, χριστιανικών και παγανιστικών φυλετικών κοινοτήτων της πόλης, που αποτελεί τη βάση ενός πολυθρησκευτικού ισλαμικού κράτους, και ξεκινά την κατασκευή του τζαμιού Al-Masjid an-Nabawi. Αργότερα κατά τη διάρκεια του χαλιφάτου του Ουμάρ το 638, το σεληνιακό έτος κατά το οποίο έλαβε χώρα η μετανάστευση στη Μεδίνα (Παρασκευή 16 Ιουλίου 622 – 4 Ιουλίου 623) ορίζεται «Έτος Πρώτο» της νέας εποχής Hijri (Anno Hegirae – AH).
Ο Σουανζάνγκ χειροτονείται πλήρως βουδιστής μοναχός σε ηλικία 20 ετών.[4]

Γεννήσεις

Αλ-Μουχτάρ, Ισλαμικός επαναστάτης (π. 687)[5]
Bavo, Φράγκος ευγενής και άγιος (π. 659)
Μεζέζιος, Βυζαντινός σφετεριστής (π. 669)
Uqba ibn Nafi, Άραβας στρατηγός (π. 683)
Xue Yuanchao, αξιωματούχος της δυναστείας Τανγκ (π. 683)[6]

Θάνατοι

8 Απριλίου – Σοτόκου, πρίγκιπας και αντιβασιλέας της Ιαπωνίας (γεν. 574)[7]
Ανδρόνικος, Κόπτης Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας[8]
Colmán mac Cobthaig, βασιλιάς του Connacht (Ιρλανδία)
Ιωάννης του Biclaro, Βησιγότθων χρονικογράφος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Li Zitong, ηγέτης των ανταρτών κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui
Lin Shihong, ηγέτης των ανταρτών κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui
Liu Wuzhou, ηγέτης των ανταρτών κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui[9]
Walid ibn al-Mughirah, αρχηγός της φυλής Banu Makhzum της φυλής των Κουράις.

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 618 | 619 | 620 | 621 | 622 | 623 | 624 | 625 | 626 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License