ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία

Γοτθικός Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας Valens επιτρέπει στον Βησιγότθο οπλαρχηγό Fritigern και τον λαό του να διασχίσουν τον Δούναβη από τη Θράκη (αργότερα Ρουμανία) και να εγκατασταθούν στο ρωμαϊκό έδαφος στην Κάτω Μοισία, με την προϋπόθεση ότι θα παρέχουν στρατιώτες στις λεγεώνες. Οι Βησιγότθοι επιβιβάστηκαν με στρατεύματα σε βάρκες και σχεδίες, και κανό φτιαγμένα από κούφιους κορμούς δέντρων. Το ποτάμι φουσκώνει από συχνές βροχές. ένας μεγάλος αριθμός προσπαθεί να κολυμπήσει και πνίγεται στον αγώνα τους ενάντια στη δύναμη του ρέματος.
Οι Greuthungi, με αρχηγούς τον Alatheus και τη Saphrax, εκτοπισμένοι από τις αρπαγές των Ούννων και των Αλανών, ζητούν άσυλο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Απορρίπτονται. Οι ρωμαϊκές συνοριακές δυνάμεις απλώθηκαν μέχρι το σημείο θραύσης, πέρα ​​από τον Δούναβη και ενώθηκαν με το Fritigern. Με την κατάστασή τους κρίσιμη και με απελπιστική έλλειψη τροφής, η δυσαρέσκεια αυξάνεται μεταξύ των Γότθων.
Οι Ρωμαίοι αποτυγχάνουν να αφοπλίσουν τους Βησιγότθους, τσακίζουν τη διοίκηση των προσφύγων και τους κακομεταχειρίζονται, παίρνοντας κάποια από τα παιδιά τους ως σκλάβους. Οι Γότθοι ξεφεύγουν από την περιοχή περιορισμού τους κατά μήκος του Δούναβη και χτυπούν νότια προς τη χαμηλά εύφορη περιοχή κοντά στη Μαρκιανούπολη (Βουλγαρία). Αν και αψηφούν τους τοπικούς Ρωμαίους αξιωματούχους, δεν βρίσκονται σε ανοιχτή εξέγερση.
Ο Λουπικίνης, κόμης (Έρχεται) της Θράκης, προσπαθεί να επαναφέρει τους Βησιγότθους υπό έλεγχο. Προσκαλεί τον Fritigern και τους Γότθους ηγέτες σε ένα συμπόσιο, αφήνοντάς τους να πιστέψουν ότι εκτός από φαγητό και ποτό, μπορούν να συζητήσουν προμήθειες για τους ανθρώπους τους. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο Λουπικίνης προσπαθεί να δολοφονήσει τη γοτθική αντιπροσωπεία. Ο Fritigern δραπετεύει και οι Γότθοι αρχίζουν να λεηλατούν και να καίνε τα αγροκτήματα και τις ρωμαϊκές βίλες κοντά στη Μαρσιανούπολη.
Ο Λουπικίνης επιτίθεται στους Βησιγότθους 9 μίλια έξω από τη Μαρκιανούπολη με βιαστικά συγκεντρωμένα τοπικά στρατεύματα. Η δύναμή του (5.000 άνδρες) εκμηδενίστηκε και οι Γότθοι εξοπλίστηκαν με ρωμαϊκή πανοπλία και όπλα. Ο Fritigern βαδίζει νότια προς την Αδριανούπολη (Τουρκία).
Φοβούμενοι ότι θα ενωθούν με το Fritigern, τα ρωμαϊκά στρατεύματα γοτθικής καταγωγής που σταθμεύουν στην Αδριανούπολη λαμβάνουν εντολή από τον Valens να κινηθούν ανατολικά. Οι στρατιώτες ζητούν διήμερη καθυστέρηση για να προετοιμαστούν και ζητούν φαγητό και χρήματα για το ταξίδι. Ωστόσο, ο αρχιδικαστής της Αδριανούπολης αρνείται και οι Γότθοι ξεσπούν σε ανοιχτή εξέγερση. Προκαλούν μεγάλες απώλειες στους πολίτες. Οπλιζόμενοι με ρωμαϊκό εξοπλισμό, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Fritigern.
Χειμώνας – Ο Fritigern επιχειρεί μια ανεπιτυχή πολιορκία της Αδριανούπολης. Τα στρατεύματά του προσπαθούν να εισβάλουν στα τείχη της πόλης, αλλά εγκαταλείπουν τις επιθέσεις και διασπώνται σε μικρές ομάδες, πιο ικανές να αναζητούν τροφή και να τρέφονται. Οι Ρωμαίοι κρατούμενοι αλλάζουν πλευρά και δίνουν στους Γότθους μια πολύτιμη πηγή τοπικής νοημοσύνης.

Κίνα

Ο Zhang Tianxi, κυβερνήτης του πρώην Liang, υποτάσσεται στον Fu Jiān του πρώην Qin, τερματίζοντας έτσι το κράτος του πρώην Liang. Ο Ζανγκ έγινε «Μαρκήσιος του Γκουίγι».
Η Κίνα χωρίζεται μεταξύ του Πρώην Τσιν στο βορρά και του Ανατολικού Τζιν στο νότο.

Γεννήσεις

Κύριλλος Αλεξανδρείας, Αιγύπτιος πατριάρχης (π. 444)

Θάνατοι
Άγιος Βαδέμος

10 Απριλίου - Bademus, χριστιανός ηγούμενος και άγιος
10 Οκτωβρίου – Ακεψίμας ή Χναΐτα, Πέρσης επίσκοπος
Ermanaric, βασιλιάς των Γότθων (Greuthungi) (γ. 291)
Φλάβιος Θεοδόσιος (ο Πρεσβύτερος), Ρωμαίος στρατηγός
Tuoba Shiyijian, πρίγκιπας των Tuoba Dai (γεν. 320)
Yuan Hong, Κινέζος ιστορικός και πολιτικός (γεν. 328)

◄ | 3ος αιώνας | 4ος αιώνας | 5ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License