ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Περσική Αυτοκρατορία

Η Ρόδος πέφτει στα χέρια των Περσών.
Ο Πιξόδαρος, ο νεότερος από τους τρεις γιους του βασιλιά Εκατόμνου της Καρίας, αποκτά την κατοχή της σατραπείας της Καρίας εκδιώκοντας την αδελφή του Άντα, χήρα και διάδοχο του αδελφού της Ιδριέα.

Ελλάδα

Όταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας επιτίθεται στην Πέρινθο και στο Βυζάντιο, ο βασιλιάς Αρταξέρξης Γ' της Περσίας στέλνει υποστήριξη σε αυτές τις πόλεις.
Ο Φίλιππος Β' αποτυγχάνει στην πολιορκία του Βυζαντίου και αναγκάζεται να απαντήσει στις επιθέσεις των Σκυθών κοντά στις εκβολές του Δούναβη. Ο γιος του, Αλέξανδρος είναι αντιβασιλέας ενώ ο πατέρας του πολεμά ενάντια στο Βυζάντιο και τους Σκύθες.
Οι Αθηναίοι δίνουν δημόσια ευχαριστία στον Δημοσθένη μετά την ανεπιτυχή πολιορκία του Βυζαντίου από τον Φίλιππο.
ντο. Πάπυρος Δερβενίου σε τάφο ευγενών σε νεκρόπολη της Λήτης.

Σικελία

Ο Χικέτας, ο τύραννος του Λεοντίνη, πείθει ξανά την Καρχηδόνα να στείλει μεγάλο στρατό στη Σικελία, ο οποίος αποβιβάζεται στο Λιλυβαίο. Ο Τιμολέων των Συρακουσών συναντά αυτόν τον μεγάλο Καρχηδονιακό στρατό στη Μάχη του Crimissus στα δυτικά της Σικελίας και πετυχαίνει μια λαμπρή νίκη ενάντια σε ανώτερες πιθανότητες. Παρά τη νίκη αυτή, οι Καρχηδόνιοι συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το δυτικό μισό της Σικελίας, με μια συνθήκη που συνάπτεται που περιορίζει τους Καρχηδονίους στην περιοχή δυτικά του ποταμού Αλύκου (Πλατάνι).

Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Οι Λατινικοί λαοί στέλνουν πρεσβεία στη Ρωμαϊκή Γερουσία ζητώντας τον σχηματισμό μιας ενιαίας δημοκρατίας μεταξύ Ρώμης και Λατίου, στην οποία και τα δύο μέρη θα θεωρούνται ίσα. Καθώς η Ρώμη θεωρεί ότι είναι ο ηγέτης της Λατινικής Λίγκας, αρνείται να μεταχειριστεί τον Λατινικό λαό ως πολιτικά ίσο ή να έχει Λατίνους στη Ρωμαϊκή Γερουσία. Με την άρνηση της Ρώμης στην πρόταση, αρχίζει ο Λατινικός Πόλεμος. Οι Λατίνοι πολεμούν με τους Καμπανίους, ενώ η Ρώμη ενώνεται με τους Σαμνίτες για να επιτεθούν στους Λατίνους. Μόνο οι Laurentes στο Latium και οι μετοχές της Campania παραμένουν στους Ρωμαίους, οι οποίοι από την πλευρά τους βρίσκουν υποστήριξη στους Paeligni.
Ο ρωμαιοσαμνιτικός στρατός υπό τους προξένους Publius Decius Mus και Titus Manlius Torquatus επιτίθεται και νικάει τους Λατίνους και τους Καμπανιανούς κοντά στο όρος Βεζούβιος στη μάχη του Βεζούβιου.
Οι Ρωμαίοι καταφέρνουν να αποσπάσουν τους Καμπανιανούς από τη συμμαχία τους με τους Λατίνους (μέσω του φόβου τους για τους Σαμνίτες) και να τους παρακινήσουν να συνάψουν χωριστή ειρήνη. Τρεις πόλεις της Καμπανίας, συμπεριλαμβανομένων των Capua και Cumae, λαμβάνουν ρωμαϊκή υπηκοότητα και έτσι γίνονται μέρος του ρωμαϊκού κράτους. Το ρωμαϊκό κράτος εκτείνεται πλέον στον κόλπο της Νάπολης.


Γεννήσεις

Appius Claudius Caecus, Ρωμαίος πολιτικός και πρόξενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Chandragupta Maurya, ιδρυτής της αυτοκρατορίας Maurya (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Κου Γιουάν, Κινέζος ποιητής και υπουργός (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wuling of Zhao, Κινέζος βασιλιάς του Zhao (π. 295 π.Χ.)

Θάνατοι

Λάις της Ύκκαρας , Ελληνική εταίρα (αυλική) (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Μέντορας της Ρόδου, Έλληνας μισθοφόρος και σατράπης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Σουάν του Τσου, Κινέζος βασιλιάς του Τσου (Περίοδος των εμπόλεμων κρατών)

◄ | 5ος αιώνας π.Χ. | 4ος αιώνας π.Χ. | 3ος αιώνας π.Χ. | ►

◄◄ | ◄ | 343 π.Χ. | 342 π.Χ. | 341 π.Χ. | 340 π.Χ. | 339 π.Χ. | 338 π.Χ. | 337 π.Χ. | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License