ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία

Μετά από μια αναποφάσιστη μάχη, ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός νικά τους Βάνδαλους και τους αναγκάζει από την Παννονία και πέρα ​​από τον Δούναβη.
Μάχη της Πλακεντίας: Οι Iuthungi[1] εισβάλλουν στην Ιταλία και λεηλατούν την πόλη Piacenza. Ένας ρωμαϊκός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό δέχεται ενέδρα και ηττάται.
Μάχη του Fano: Οι Iuthungi κινούνται προς μια ανυπεράσπιστη Ρώμη. Ο Aurelian συσπειρώνει τους άνδρες του και νικά τις γερμανικές φυλές στον ποταμό Metauro, ακριβώς στην ενδοχώρα του Fano.
Μάχη της Παβίας: Ο ρωμαϊκός στρατός καταδιώκει τους Αλαμάννους στη Λομβαρδία. Ο Αυρηλιανός κλείνει τα περάσματα στις Άλπεις και περικυκλώνει τους εισβολείς κοντά στην Παβία. Οι Αλαμάννοι καταστρέφονται και ο Αυρηλιανός λαμβάνει τον τίτλο Germanicus Maximus.
Μετά την εκτέλεση από τον Αυρηλιανό του Φελισίσιμου, του υπουργού οικονομικών του κρατικού ταμείου, με την κατηγορία της διαφθοράς, οι εργάτες νομισματοκοπείων της πόλης της Ρώμης, με την υποστήριξη των συγκλητικών, ηγούνται μιας εξέγερσης κατά του Αυρηλιανού. Σε σκληρές οδομαχίες στον λόφο Caelian οι αντάρτες ηττούνται. Την εξέγερση ακολουθεί μια εκκαθάριση των συγκλητικών αντιπάλων του Αυρηλιανού, συμπεριλαμβανομένου του Ουρβανού.
Περίπου αυτή την εποχή, στρατηγοί πιστοί στον Αυρηλιανό νικούν τους σφετεριστές Σεπτίμιο στη Δαλματία και Δομιτιανό Β΄ στη νότια Γαλατία. Η εισβολή των Ιουθουνγκών μπορεί να ενθάρρυνε το φτυάρι των εξεγέρσεων.
Ο Αυρηλιανός ξεκινά την κατασκευή ενός νέου αμυντικού τείχους για την προστασία της Ρώμης. Τα Αυρηλιακά Τείχη, 19 χιλιόμετρα (12 μίλια), περικλείουν την πόλη με οχυρώσεις.
Ίσως περίπου αυτή την εποχή, ο Aurelian αυξάνει την ημερήσια μερίδα ψωμιού της Ρώμης σε σχεδόν 1,5 λίβρα και προσθέτει το χοιρινό λίπος στη λίστα των τροφίμων που διανέμονται δωρεάν στον πληθυσμό.
Ο Αυρηλιανός νικά μια γοτθική επιδρομή στα Βαλκάνια και στη συνέχεια εισβάλλει στη γοτθική πατρίδα. Εδώ νικάει ξανά τους Γότθους, σκοτώνοντας έναν από τους αρχηγούς τους, τον Κάναβα, ο οποίος μπορεί να είναι ο Cniva, ο Γότθος που είχε κερδίσει τη μάχη του Abritus, στην οποία σκοτώθηκε ο αυτοκράτορας Δέκιος.
Ο Αυρηλιανός αποσύρει τη διοικητική και στρατιωτική παρουσία της Ρώμης από τη Δακία (σημερινή Ρουμανία), εξορθολογίζοντας έτσι τα σύνορα του Δούναβη και ελευθερώνοντας πόρους για την επικείμενη εκστρατεία κατά της Ζηνοβίας.

Ευρώπη

Ο Βικτωρίνος, αυτοκράτορας της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, δολοφονείται από έναν αξιωματικό του, τον Αττιτιανό, σύμφωνα με πληροφορίες για λόγους προσωπικής εκδίκησης. Τον διαδέχεται ο Τέτρικος Α', ο οποίος ανυψώνεται με τη βοήθεια της μητέρας του Βικτωρίνου, Βικτώρια.

εγγύς Ανατολή

Η Ζηνοβία εισβάλλει στη Μικρά Ασία και καταλαμβάνει τον έλεγχο της Κιλικίας και της Γαλατίας πριν σταματήσει στη Βιθυνία.
Ο Σαπούρ Α' της Σασανικής Αυτοκρατορίας πεθαίνει και ο διάδοχός του, ο γιος του Χορμίζ Α', ηγείται ενός στρατού εναντίον των νομάδων στη Σογδιανά, ίσως αναλαμβάνοντας τη διοίκηση ενός πολέμου που είχε ξεκινήσει υπό τον πατέρα του. (Σημείωση: Μερικοί μελετητές χρονολογούν το θάνατο του Shapur στο 270 ή 272)

Ανά θέμα
τέχνη και επιστήμη

Ο βασιλιάς Shapur I χτίζει την Ακαδημία Gundishapur (Ιράν), η οποία γίνεται το πνευματικό κέντρο της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών. Οι Νεστοριανοί, ξεφεύγοντας από τους θρησκευτικούς διωγμούς, ζητούν την προστασία του. Αναθέτει στους πρόσφυγες να μεταφράσουν ελληνικά και συριακά έργα για την αστρονομία, την ιατρική και τη φιλοσοφία.
Μια μαγνητική πυξίδα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.


Γεννήσεις

Σίμα Γουέι, Κινέζος πρίγκιπας της δυναστείας Τζιν (π. 291)

Θάνατοι

Ντινγκ Φενγκ, Κινέζος στρατηγός και πολιτικός
Δομιτιανός Β', αυτοκράτορας της Γαλλικής Αυτοκρατορίας
Felicissimus, Ρωμαίος υπουργός Οικονομικών (rationalis)
Hormizd I (ή Ohrmazd), ηγεμόνας της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών
Liu Shan, Κινέζος αυτοκράτορας του κράτους Shu Han (γ. 207)
Pei Xiu, Κινέζος αξιωματούχος, συγγραφέας, γεωγράφος και χαρτογράφος (γεν. 224)
Σίμα Γουάνγκ, Κινέζος στρατηγός και πρίγκιπας της δυναστείας Τζιν (γεν. 205)
Victorinus, αυτοκράτορας της Γαλλικής Αυτοκρατορίας

◄ | 2ος αιώνας | 3ος αιώνας | 4ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License