ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

2006

* 1 Ιουλίου- Ένα παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίπτει η νέα σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την κινέζικη πόλη Κινκάι με το Θιβέτ. Η μήκους 1.140χλμ γραμμή κινείται σε υψόμετρο 5.072μ, ανώτερο και από αυτό της γραμμής που ξεκινά από το Περού προς τις επαρχίες των Ανδεων.

* Τουλάχιστον 62 άτομα σκοτώνονται και 117 τραυματίζονται από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε υπαίθρια αγορά, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Την ευθύνη ανέλαβε μία άγνωστη μέχρι τώρα σουνιτική οργάνωση.


* 2 Ιουλίου-Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό. Ο συντηρητικός υποψήφιος Φελίπε Καλντερόν είναι ο νικητής. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Καλντερόν λαμβάνει ποσοστό 35,88%, έναντι 35,31% του βασικού αντιπάλου του, υποψηφίου της αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.


* 3 Ιουλίου- Η Επιτροπή Έκτακτων Υποθέσεων της FIFA (Emergency Committee) ανακοινώνει τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας και των ελληνικών συλλόγων από όλες τις διοργανώσεις, εξαιτίας της παρέμβασης της Πολιτείας στα πράγματα της ΕΠΟ.

* Τραγωδία στην Ισπανία. Από εκτροχιασμό και την ανατροπή συρμού του μετρό στη Βαλένθια, σκοτώνονται 41 άτομα και τραυματίζονται δεκάδες.


* 5 Ιουλίου- Σε εκτόξευση δύο πυραύλων που συνετρίβησαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας προχωρά η Βόρεια Κορέα.

* Ολοκληρώνεται η αλλαγή σελίδας στη ΓΣΕΕ με την αποχώρηση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου απο το "τιμόνι" της Συνομοσπονδίας -δέκα χρόνια μετά την 28 Αυγούστου 1996, οπότε και εξελέγη πρόεδρος- και την εκλογή του Γιάννη Παναγόπουλου στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ.

* Το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Την ήττα του αναγνώρισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Βλάντο Μπούκοφσκι. Το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούκοφσκι 23,3%.


* 6 Ιουλίου-Επαναλειτουργεί, έπειτα από 44 έτη, ο «Δρόμος του Μεταξιού». Το ιστορικής σημασίας πέρασμα Νάτου Λα, στα Ιμαλάια, σε ύψος 4.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, εγκαινιάζεται με τελετές στα σύνορα του ινδικού κρατιδίου Σικίμ με το Θιβέτ, το οποίο τελεί υπό κινεζική διακυβέρνηση.


* 7 Ιουλίου- Ευρύτερη αυτονομία στη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών αποκτούν τα γερμανικά κρατίδια με την κοινοβουλευτική έγκριση των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων από την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού Συντάγματος του 1949. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το 2007.


* 8 Ιουλίου-Την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εξόδους τους στο διάστημα ξεκινούν δύο αστροναύτες του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Discovery. Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες, Μάικλ Φόσουμ και Πιρς Σέλερς, άνοιξαν τη θύρα του θαλάμου αποσυμπίεσης του διεθνούς διαστημικού σταθμού ISS για έναν περίπατο στο διάστημα, που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.

* Στο πλαίσιο για επανάληψη των μεταξύ τους συνομιλιών συμφωνούν στη Λευκωσία οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

* Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας το Ισραήλ. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώνονται, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 42.

* 9 Ιουλίου- Περίπου 145 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία.

* Εγκαινιάζεται στην Παλαιόχωρα Χανίων το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης.

* 10 Ιουλίου-Αεροσκάφος πακιστανικής εταιρείας συντρίβεται, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 45 επιβαίνοντες. Τα αίτια της συντριβής του δικινητήριου Fokker F-27 δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το δυστύχημα οφείλεται σε τεχνική βλάβη.


* 11 Ιουλίου- Σειρά εκρήξεων συγκλονίζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βομβάης, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας. Στους 207 ανέρχονται οι νεκροί, 700 είναι οι τραυματίες. Οι υποψίες στρέφονται σε μουσουλμάνους αυτονομιστές του Κασμίρ.

* Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η ορκωμοσία του δίδυμου αδερφού του Πολωνού Προέδρου, Λεχ Καζίνσκι, Γιαροσλάβ, στην πρωθυπουργία της χώρας.


* 12 Ιουλίου-Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής Ικάρων αποφοιτούν δύο Ιπτάμενες. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιδίδει τα ξίφη στους νέους Ανθυποσμηναγούς της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας.


* 13 Ιουλίου- Πόλεμος Ισραήλ- Λιβάνου. Τη Χάιφα φέρεται να έπληξε με πυραύλους η Χεζμπολάχ, κίνηση που από το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη κλιμάκωση. Από νωρίς το μεσημέρι το Ισραήλ προχώρησε στον ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό του Λιβάνου για να σταματήσει -όπως ισχυρίζεται- τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ. Στις επιδρομές των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο έχουν σκοτωθεί 55 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 90.


* 14 Ιουλίου- Αρχίζει στο ICTY η μεγαλύτερη δίκη για τη σφαγή στη Σρμπρένιτσα το 1995.

* Το αρχαιότερο DNA που έχει ποτέ αναλυθεί κατάφεραν να απομονώσουν Ισπανοί και Σουηδοί ερευνητές από απολιθώματα αρκούδας που έζησε πριν από 400.000 χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Αταπουέρκα, στη βορειοανατολική Ισπανία.

* Μεγάλη επιχείρηση έχει στηθεί για τον επαναπατρισμό 46 Ελλήνων επιχειρηματιών και 30 Κυπρίων από το Λίβανο, που συνεχίζει να βομβαρδίζεται.

* Τυφώνας πλήττει τη Β. Κορέα. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι και 9.000 έχουν μείνει άστεγοι μετά τις σφοδρές πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι βροχές του τυφώνα που έπληξε τη Βόρεια Κορέα, σαρώνοντας ολόκληρα χωριά, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

* Η μεγαλύτερη φωτογραφία που έχει τυπωθεί ποτέ δημιουργήθηκε με επιτυχία σε ένα παλιό υπόστεγο ελικοπτέρων, το οποίο μετατράπηκε σε γιγαντιαία κάμερα, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η φωτογραφία απεικονίζει τους πύργους ελέγχου, φοίνικες και μια φορητή τουαλέτα.

* 16 Ιουλίου-Με ομόφωνη απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τις πυραυλικές δοκιμές (απαγορεύει τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς τη χώρα υλικών ή κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν σε όπλα μαζικής καταστροφής).

* To πρώτο αεροπλάνο του κόσμου που κινείται με συμβατικές μπαταρίες ΑΑ, μια ελαφριά κατασκευή σαν μηχανοκίνητο παραπέντε, καταφέρνει στην παρθενική του απογείωση να σηκωθεί σε ύψος πέντε μέτρων από το έδαφος.

Το αεροπλάνο, τροφοδοτούμενο από 160 μπαταρίες ΑΑ της ιαπωνικής Matsushita, έμεινε στον αέρα για 59 δευτερόλεπτα και κάλυψε απόσταση 391 μέτρων σε ένα μικρό ιδιωτικό αεροδρόμιο.


* 17 Ιουλίου- Τσουνάμι ύψους δύο μέτρων πλήττει παραθαλάσσιο θέρετρο στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 339 άτομα και να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και σπίτια. 136 άτομα αγνοούνται.

Προηγήθηκε υποθαλάσσιος σεισμός εντάσεως 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Ινδικό Ωκεανό, σε απόσταση 240 χλμ νοτιοδυτικά της δυτικής ακτής της Ιάβας.


* 18 Ιουλίου- Πόλεμος στο Λίβανο: Τη συνδρομή των Ευρωπαίων σε μία πολύ μεγαλύτερη δύναμη από την UNIFL, που αριθμεί 2.000 άνδρες στο Λίβανο, ζητάει ο Κόφι Ανάν από την ΕΕ. Το σφυροκόπημα του Λιβάνου συνεχίζεται, το ίδιο και οι ρίψεις πυραύλων της Χεζμπολάχ. Πάνω από 200 οι νεκροί στο Λίβανο, στους 25 οι νεκροί στο Ισραήλ.


* 19 Ιουλίου-Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζητάει, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από το Λίβανο.

* Σεισμική δόνηση εντάσεως 6,3 Ρίχτερ και μεγάλης διάρκειας προκαλεί πανικό στους κατοίκους της Τζακάρτας και του δυτικού τμήματος της νήσου Ιάβα, μόλις δύο μέρες μετά το καταστροφικό τσουνάμι που στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.


* 22 Ιουλίου-Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί και 41 οι τραυματίες από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοανατολικής Κίνας.


* 23 Ιουλίου- Υπογράφεται συμφωνία εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Mercosur με την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Η συμφωνία υπογράφεται στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του σημαντικότερου εμπορικού μπλοκ της Ν. Αμερικής στην Αργεντινή.

* Η 18χρονη Ζουλέικα Ριβέρα Μεντόζα από το Πουέρτο Ρίκο στέφεται Μις Υφήλιος στο Λος Αντζελες. Η 18χρονη λιποθύμησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη στέψη της, προκαλώντας αναστάτωση στους διοργανωτές.


* 24 Ιουλίου- Πόλεμος στο Λίβανο: Την ανησυχία της για το λαό του Λιβάνου εκφράζει η Κοντολίζα Ράις, η οποία συνεχίζει τις επαφές της στη Μέση Ανατολή. Ο Τόνι Μπλερ ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και το Κρεμλίνο ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών, αλλά και οι ρίψεις ρουκετών της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Ισραήλ.


* 25 Ιουλίου-Νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει ο Γεώργιος Σανιδάς.

* Πόλεμος στο Λίβανο: Σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο εγείρει ο βομβαρδισμός παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών. Τέσσερις κυανόκρανοι - ένας από τη Φινλανδία, ένας από την Κίνα, ένας από τον Καναδά και ένας από την Αυστρία- χάνουν τη ζωή τους όταν ισραηλινό μαχητικό πλήττει κτίριο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο χωριό Χιγιάμ, νότια της Βηρυτού.


* 26 Ιουλίου-Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Παναγιώτης Χηνοφώτης, μετά την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χιλμί Οζκιόκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα αρχηγου ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία μετά το 1974.

* Με ευχές για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, αλλά χωρίς συμφωνία για το πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα, ολοκληρώνεται στη Ρώμη η Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή.

* Τερματίζεται με την υπογραφή συμφωνίας ο Πόλεμος μεταξύ Τσαντ και Σουδάν.


* 27 Ιουλίου- Ένας Αμερικανός που κρατείται για φόνο ομολόγησε ότι σε διάστημα 25 ετών, από το 1970 ως το 1995, σκότωσε τουλάχιστον 48 ανθρώπους στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα γεγονός που, αν επαληθευτεί, τον κατατάσσει στους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους που έχουν συλληφθεί ποτέ.Ο Ρόμπερτ Τσαρλς Μπράουνι, 53 ετών, συνελήφθη το 1995 για φόνο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.


* 28 Ιουλίου-Ο Άλαν Γκαρσία ορκίζεται ξανά Πρόεδρος του Περού, για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας.


* 30 Ιουλίου- Πόλεμος στο Λίβανο: Μακελειό στην Κανά. Συνολικά, 54 άμαχοι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 30 παιδιά σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού, στην πλέον αιματηρή

επίθεση από την έναρξη του πολέμου πριν από 20 ημέρες.Ο Λίβανος κήρυξε τη Δευτέρα (31 Ιουλίου) ημέρα πένθους για τα θύματα της Κανά.

* Οι πρώτες εκλογές μετά 46 χρόνια διεξάγονται στη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό. Ο ΟΗΕ ξόδεψε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να οργανώσει τις εκλογές, ενώ στη χώρα βρίσκονται 17.000 κυανόκρανοι, η μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στον κόσμο.

* Αναχωρεί από την Ελευσίνα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση της ευρωπαϊκής δύναμης Eurofor στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με σκοπό την ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντίδρασης MONUC του ΟΗΕ. Η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από 25 άτομα (πληρώματα, τεχνικούς, γιατρό) θα παραμείνει στην περιοχή των επιχειρήσεων για 45 ημέρες, εκτελώντας αποστολές τακτικών αερομεταφορών.


* 31 Ιουλίου- Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, υποβάλλεται σε εγχείρηση στο έντερο και μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης από την Αβάνα.

* Την απόφαση για διορισμό του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στη θέση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου υπογράφει ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Είναι η πρώτη φορά που ένας στρατηγός αναλαμβάνει τη θέση αυτή χωρίς να προηγηθεί η συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License