ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

2006

* 1 Ιουνίου-Ευρωπαίος συλλέκτης πλήρωσε 750.000 δολάρια για επιστολές που είχε στείλει ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος στην αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη τη Μεγάλη. Ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ποσό ρεκόρ για την αγορά χειρόγραφων επιστολών εκείνης της περιόδου. Οι 26 επιστολές έχουν γραφεί από το 1768 έως το 1777, όταν η Αικατερίνη κυβερνούσε τη Ρωσία και ο Βολταίρος ζούσε στην Ελβετία.

* 3 Ιουνίου- Ενώπιον μιας πρωτοφανούς τραγωδίας βρίσκονται οι Αρχές της Ημαθίας, καθώς ο 11χρονος Αλεξ Μεσχισβίλι, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006, φέρεται να δολοφονήθηκε από συνομηλίκους του. Ακαρπες οι έρευνες για τη σορό του άτυχου παιδιού.

* 3 Ιουνίου- Το Μαυροβούνιο γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

* 3 Ιουνίου-Aπό σεισμό 5,2 Ρίχτερ στο Ιράν, ένα τετράχρονο κορίτσι σκοτώνεται και πολλά άτομα τραυματίζονται.

* 4 Ιουνίου-- Κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό• υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων, ελικόπτερο απογειώνεται από τον Αγιο Κοσμά, προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών και παραλαμβάνει τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι.

* 5 Ιουνίου- Τίθενται Σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας της πέμπτης πτέρυγας του σωφρονιστικού καταστήματος και ένας εξωτερικός φρουρός, μετά την πρωτοφανή απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι, με ελικόπτερο. Ο υπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα, μεταθέσεις πέντε άλλων υπαλλήλων, καθώς και το σχεδιασμό νέου συστήματος ασφάλειας των φυλακών της χώρας.

* 5 Ιουνίου- Η Σερβία γίνεται επίσημα ανεξάρτητη. Σε χαμηλών τόνων έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού Κοινοβουλίου επισημοποιήθηκε το «διαζύγιο» με το Μαυροβούνιο έπειτα από 88 χρόνια κρατικής ένωσης. Κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση υιοθετήθηκε απόφαση με την οποία η Σερβία ανακηρύσσεται «διάδοχος της κρατικής ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου».

* 5 Ιουνίου- Καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, κατατροπώνοντας τους φεουδάρχες μετά από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων με τη συμμαχία πολεμάρχων, που φέρεται να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Στις σφοδρές μάχες των τελευταίων μηνών ανάμεσα σε ισλαμιστές και Συμμαχία, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 350 άνθρωποι και 1.700 τραυματίστηκαν.

* 5 Ιουνίου- Μπροστά στην παλαιότερη προσωπογραφία του κόσμου φαίνεται ότι βρίσκονται Γάλλοι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο ανακάλυψε ένας συνταξιούχος στο σπήλαιο Βιλονέρ, στη Δυτική Γαλλία, κοντά στην Ανγκουλέμ. Όπως υπολογίζεται, το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου 27.000 χρόνια.

* 6 Ιουνίου- Ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει με προκήρυξη που απέστειλε στο «Ποντίκι» την ευθύνη για την επίθεση κοντά στην κατοικία του Γ. Βουλγαράκη.

* 6 Ιουνίου- Το Μπαχρέιν καθίσταται το πρώτο από τα συντηρητικά μουσουλμανικά βασίλεια του Κόλπου, το οποίο επιτρέπει σε γυναίκες να προβιβάζονται στο δικαστικό σώμα . Η Μόνα Τζάσεμ Μοχάμαντ αλ Κάουρι διορίζεται στη θέση της δικαστού.

* 7 Ιουνίου- Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA που έχει έρθει στο φως μέχρι σήμερα απομονώθηκε από έναν νεαρό άνθρωπο του Νεάντερταλ που έζησε στο Βέλγιο πριν από 100.000 χρόνια, ανακοινώνουν Βέλγοι και Γάλλοι ερευνητές. Το DNA απομονώθηκε από το απολιθωμένο δόντι ενός παιδιού που βρέθηκε στο σπήλαιο Σκλάντινα στο Βέλγιο.

* 8 Ιουνίου-Εκτεταμένα επεισόδια, με αρκετούς τραυματίες, σημειώνονται μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

* 9 Ιουνίου- Για πρώτη φορά στην ιστορία του Αρείου Πάγου μία γυναίκα προήχθη στη θέση του αντιεισαγγελέα. Πρόκειται για την Ευτέρπη Κουτζαμάνη που σήμερα είναι εισαγγελέας έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, όπου δικάζονται, σε δεύτερο βαθμό, τα μέλη της 17 Νοέμβρη.

* 9 Ιουνίου- Πενήντα τέσσερις άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στη βόρεια Τανζανία, όταν το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν, ξέφυγε από την πορεία του και κατέληξε σε ένα ποτάμι.

* 10 Ιουνίου- Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, περιλαμβανομένου και τρίμηνου μορατόριουμ στο Αιγαίο (αντί του δίμηνου που ίσχυε) αποφασίζουν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

* 14 Ιουνίου- Yπογράφεται στην Αθήνα από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό και τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Μπρινό Ντελέ η ένταξη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.

* 14 Ιουνίου- Αεροσκάφος Mirage 2000EG της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στο Πτώο όρος, κοντά στο Γαλαξίδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του, Παντελής Γκελής.

* 15 Ιουνίου- Νέος διοικητής στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τοποθετείταιο ως σήμερα υποδιοικητής της , Γ. Ανδριανόπουλος.

* 15 Ιουνίου- Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ξεσπούν ταραχές στο κέντρο της Αθήνας με συγκρούσεις αναρχικών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.Μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών αλλά και σε καταστήματα, τράπεζες, πρεσβείες, γραφεία αεροπορικών εταιρειών και αυτοκίνητα.

* 15 Ιουνίου- Η Σερβία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

* 15 Ιουνίου- Τα αποκαλυπτήρια του νέου λογότυπου του υπουργείου Πολιτισμού -η μορφή μιας Καρυάτιδας- κάνει ο Γιώργος Βουλγαράκης, τονίζοντας ότι έτσι επαναπροσδιορίζεται η χάραξη της πολιτικής του πολιτισμού στην Ελλάδα.

* 16 Ιουνίου- Ο Βίκτορ Εμμανουήλ της Σαβοΐας -γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας- συλλαμβάνεται στην Ιταλία ως ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα που σχετίζεται με απάτες και πορνεία.

* 19 Ιουνίου- Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής Εκκλησίας γίνεται η Κάθριν Τζέφερτς Σκόρι, η οποία εξελέγη στην ηγεσία της Αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας με οριακή πλειοψηφία έναντι των αντιπάλων της.

* 19 Ιουνίου- Η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και οι συμμαχικές της χώρες στη 40μελή Διεθνή Επιτροπή για το Κυνήγι της Φάλαινας (IWC) πετυχαίνουν (στη σύνοδο της Επιτροπής στα νησιά Σεντ Κιτς) την ψήφιση απόφασης που υποστηρίζει την επανάληψη του κυνηγιού των φαλαινών για εμπορικούς λόγους, απόφαση που υπερίσχυσε με ισχνή πλειοψηφία γι’ αυτό και δεν είναι δεσμευτική - προς το παρόν.

* 20 Ιουνίου- Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που πλήττουν εδώ και δύο ημέρες την ανατολική επαρχία Σουλαουέζι της Ινδονησίας.

* 21 Ιουνίου- Οι δύο δορυφόροι που ανακαλύφθηκαν πέρυσι να περιφέρονται γύρω από τον Πλούτωνα βαφτίστηκαν και επίσημα την περασμένη εβδομάδα με ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.Ύδρα και Νιξ.

* 22 Ιουνίου- Από επεισόδια στιγματίζεται και το συλλαλητήριο της Πέμπτης, όπου οι φοιτητές έδωσαν δυναμικό «παρών». Ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ• έπεσαν πέτρες και δακρυγόνα, ενώ έγιναν 3 συλλήψεις. Υπέρ της μεταρρύθμισης για τα ΑΕΙ τάχθηκε, την ώρα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του κράτους.

* 22 Ιουνίου-H Σερβία και το Μαυροβούνιο συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

* 24 Ιουνίου- Οι Φιλιππίνες καταργούν οριστικά τη θανατική ποινή.

* 25 Ιουνίου- Ένα νέο Σύνταγμα εγκρίνεται στη Μαυριτανία, από το 97% περίπου του λαού, σε δημοψήφισμα.

* 26 Ιουνίου- Σε διήμερο δημοψήφισμα στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι απορρίπτουν την τροποποίηση του Συντάγματος, με 61% κατά και 38% υπέρ.

* 27 Ιουνίου-Με δυο ξεχωριστές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο Λαγονήσι υποδέχθηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα τους υπουργούς Παιδείας του ΟΟΣΑ.

* 28 Ιουνίου- Το Μαυροβούνιο γίνεται το 192ο μέλος του ΟΗΕ.

* 29 Ιουνίου- Με τη συμμετοχή γυναικών για πρώτη φορά διεξάγονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κουβέιτ. Από τους 252 υποψηφίους για τις 50 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, οι 28 είναι γυναίκες.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License