ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

2006

* 1 Μαρτίου - Ανοίγει ο δρόμος για την αποτέφρωση των νεκρών και στην Eλλάδα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Eλλήνων της σχετικής διακομματικής τροπολογίας. Η ψηφισθείσα διάταξη προβλέπει κατ' αρχάς ότι μπορεί να γίνει αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις την επιτρέπουν. Δεν αποκλείει όμως και τους χριστιανούς ορθοδόξους, κατά παρέκκλιση της εκκλησιαστικής παράδοσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τελείται εξόδιος ακολουθία.

* 2 Μαρτίου - Η δολοφονική απόπειρα κατά του Ιωάννη Παύλου Β' έγινε κατά παραγγελία των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ και του τότε ηγέτη της, Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου.

* 2 Μαρτίου -Επίθεση αυτοκτονίας στο προξενείο των ΗΠΑ με 4 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός πολίτης, γίνεται στο Καράτσι, ώρες πριν από την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Πακιστάν.

* 4 Μαρτίου -Στο βιβλίο Γκίνες εισέρχεται ο Βρετανός Τσάρλι Ουίλσον, για τα περισσότερα τρυπήματα στο σώμα του, σε μία φορά, με 1015 τρυπήματα σε 7 ώρες και 55 λεπτά, μαζί με τον επίσης Άγγλο Kam Ma στο Sunderland.

* 7 Μαρτίου -Στο Βαρανάσι της Ινδίας, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση.

* 8 Μαρτίου -Το νησί Σαρκ ψηφίζει να διατηρήσει το φεουδαλικό σύστημα διακυβέρνησής του.

* 8 Μαρτίου -Ενας μηχανοδηγός νεκρός, ένας σε βαρύτατη κατάσταση και αρκετοί επιβάτες ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών, μιας επιβατικής και μιας εμπορικής, στο Μενίδι, στο ύψος της οδού Αριστοτέλους.

* 10 Μαρτίου -Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φτάνει στην Ελλάδα η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια μετά την έκδοσή της από τις γαλλικές Αρχές.

* 10 Μαρτίου - Έπειτα από ταξίδι επτά μηνών και 500 εκατ. χιλιομέτρων, το Mars Reconnaissance Orbiter εισέρχεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη με μια επικίνδυνη μανούβρα ακριβείας. Για μισή ώρα, η NASA δεν είχε επαφή με το σκάφος.

* 12 Μαρτίου - Πρόεδρος της Χιλή ορκίζεται η Μισέλ Μπατσελέτ (πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει στο ύπατο αξίωμα στη χώρα).

* 12 Μαρτίου - Παρουσιάζεται από τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες η νέα Σημαία της Βενεζουέλας , προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Τα επτά υπάρχοντα αστέρια έγιναν οκτώ, ενώ το άλογο που εικονίζεται στο επίσημο έμβλημα τώρα θα κοιτάζει αριστερά.

* 13 Μαρτίου - Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζει να ορίσει την 25η Μαρτίου 2006 ως «Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Μια Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας».

* 15 Μαρτίου -Καταστέλλεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Τσαντ απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Δύο ανώτεροι αξιωματικοί συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι οργανωτές του πραξικοπήματος διέφυγαν προς τα ανατολικά. Αποκαλύφθηκε σχέδιο για την κατάρριψη του αεροσκάφους, στο οποίο θα επέβαινε ο πρωθυπουργός Ιντρίς Ντεμπί, κατά την επιστροφή του από συνάντηση κορυφής στην Ισημερινή Γουινέα. Για την απόπειρα πραξικοπήματος κατηγορήθηκαν τα δίδυμα ανίψια του προέδρου και ένας στρατηγός, οι οποίοι αυτομόλησαν στο στρατόπεδο των ανταρτών του Ενωμένου Μετώπου Δημοκρατικής Αλλαγής.

* 18 Μαρτίου - Κηδεύεται στη γενέτειρά του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

* 18 Μαρτίου -Γαλλικός Μάρτης: δύο εκατομμύρια Γάλλοι κάθε ηλικίας, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, διαδηλώνουν σε 160 πόλεις με αίτημα την άμεση απόσυρση του νόμου για την πρώτη απασχόληση των νέων κάτω των 26 ετών (CPE).

* 20 Μαρτίου -Πρεμιέρα κάνει το πρώτο από τα τρία ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, το «Πρίσμα+» που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθημερινά και για πέντε ώρες ένα νέο πρόγραμμα θα μεταδίδεται με νοηματική διερμηνεία και υπότιτλους. Το ψηφιακό κανάλι δίνει στους συνδρομητές δυνατότητα πρόσβασης σε αμφίδρομες υπηρεσίες, ενώ το πρόγραμμα του «Πρίσμα+» θα εμπλουτιστεί περισσότερο από το φθινόπωρο.Παράλληλα, η ΕΡΤ δημιούργησε το Eurovision Channel, ένα κανάλι αφιερωμένο στο διαγωνισμό της Eurovision, που θα εκπέμπει από τη θέση 5 της ψηφιακής πλατφόρμας και θα αποτελείται από ένα 6ωρο καθημερινό πρόγραμμα που θα επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές την ημέρα.

* 20 Μαρτίου -Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους -μεταξύ των οποίων τρία παιδιά- και 67 τραυματίζονται από ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη βορειοανατολική Αλγερία.

* 28 Μαρτίου -Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό του AIDS αίματος σε 17χρονη με μεσογειακή αναιμία. Από το ίδιο αίμα -με τη μορφή πλάσματος- μολύνθηκε και 76χρονος καρδιοπαθής. Μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων ανακοίνωσε ο Δ.Αβραμόπουλος.

* 28 Μαρτίου - Γενικές εκλογές στο Ισραήλ. Με το σλόγκαν «στα βήματα του Σαρόν» η κεντρώα παράταξη Καντίμα αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε μία ιστορική αναμέτρηση-«δημοψήφισμα» για τη χάραξη των συνόρων του Ισραήλ. Το Καντίμα υπό τον Εχούντ Ολμέρτ εξασφάλισε 28 έδρες, οι Εργατικοί 20, το θρησκευτικό Σας 13 και το δεξιό κόμμα των Ρώσων μεταναστών «Γισραέλ Μπεϊτένου» 12. Πανωλεθρία για το Λικούντ: έμεινε τέταρτο με 11 έδρες. Εντυπωσιακή επίδοση για το Κόμμα των Συνταξιούχων το οποίο εξασφάλισε 7 έδρες. H Εθνική Ένωση/Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα (τάσσεται υπέρ της διατήρησης των εβραϊκών οικισμών) κέρδισε 9 έδρες, ο υπερορθόδοξος Ενωμένος Ιουδαϊσμός του Τορά 6 και το αριστερό Μερέτς 4 έδρες.

Η συμμετοχή έφτασε το 57%. Την ίδια ημέρα, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς.

* 28 Μαρτίου - Γαλλικός Μάρτης: ολόκληρη η Γαλλία βγαίνει στους δρόμους με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ενώνουν τις φωνές τους κατά του νόμου CPE και της κυβέρνησης. Επεισόδια σημειώθηκαν εκ νέου στο Παρίσι, όπου συνέρρευσαν 700.000 άνθρωποι. Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου.

* 28 Μαρτίου - Απονέμονται για 5η χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα μουσικά βραβεία «Αρίων».

* 29 Μαρτίου -Συλλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ στο κρατίδιο Μπόρνο της βόρειας Νιγηρίας, στα σύνορα με το Καμερούν. Ο Τέιλορ ζούσε εξόριστος στη Νιγηρία.Η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον-Σέρλιφ είχε ζητήσει την έκδοση του Τέιλορ, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από ένα υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ δικαστήριο στη Σιέρα Λεόνε.

* 29 Μαρτίου - Ολική έκλειψη ηλίου, ορατή 100% από το Καστελόριζο. Η επόμενη τέτοια έκλειψη θα γίνει το 2088.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει «Ηλιοπάρτι» με ζωντανή εικόνα από τέσσερα τηλεσκόπια στην Αθήνα, όπου η έκλειψη θα είναι μερική, αλλά και από ένα ακόμα στο Καστελόριζο, που θα βρεθεί στη ζώνη ολικής έκλειψης.

* 30 Μαρτίου - Τραγωδία στον Περσικό Κόλπο. Το πλοίο al-Dana στο οποίο επέβαιναν περίπου 150 τουρίστες, περιλαμβανομένων και Δυτικών, βυθίζεται στις ακτές του Μπαχρέιν. Τα σωστικά συνεργεία με τη συνδρομή Αμερικανών δυτών και ελικοπτέρων αναζητούν αγνοούμενους τουρίστες. Οι διασωθέντες είναι 67 και οι νεκροί 48.

* 31 Μαρτίου -Τουλάχιστον 70 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 1.200 τραυματίζονται από σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην επαρχία Λορεστάν του δυτικού Ιράν.

* 31 Μαρτίου -Τρεις κρατούμενοι χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά (τα μεσάνυχτα της 30 προς 31 Μαρτίου) στην τέταρτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Αλλος ένας κρατούμενος μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο του Πειραιά.

* 31 Μαρτίου - Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται το Soyuz TMA-8, που μεταφέρει τον πρώτο Βραζιλιάνο αστροναύτη Μάρκος Πόντες, καθώς και δύο συναδέλφους του, έναν Ρώσο και έναν Αμερικανό. Ο Πόντες, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ταξίδεψε μαζί με τον Ρώσο κοσμοναύτη Πάβελ Βινογκράντοφ και τον Αμερικανό αστροναύτη Τζέφρι Ουίλιαμς. Ο Βραζιλιάνος πήρε μαζί του στο ταξίδι μια φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, θα επιστρέψει στη Γη έπειτα από μία εβδομάδα με το απερχόμενο πλήρωμα του ISS, τον Αμερικανό Μπιλ ΜαΚάρθουρ και τον Ρώσο Βαλερί Τοκάρεφ.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License