ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - Έλληνες φοιτητές εγκαταλείπουν με ισχυρή συνοδεία την Κωνσταντινούπολη απειλούμενοι με λιντσάρισμα από τους Τούρκους συμφοιτητές τους.
9 Ιανουαρίου - Ημέρα των Μαρτύρων: Νεαροί κάτοικοι του Παναμά προσπαθούν να υψώσουν την παναμαϊκή σημαία στην ελεγχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζώνη της διώρυγας του Παναμά, οδηγώντας σε αψιμαχίες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και πολιτών του Παναμά.
9 Ιανουαρίου - Εξαγγέλλεται η σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναζήτηση μεθόδου αποφυγής της διπλής ψηφοφορίας των περίπου 200.000 διπλοεγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
11 Ιανουαρίου - Ο Αμερικανός γενικός διευθυντής υγείας Λούθερ Τέρι αναφέρει ότι το κάπνισμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου (είναι η πρώτη τέτοια δήλωση από την αμερικανική κυβέρνηση).
12 Ιανουαρίου - Στη Ζανζιβάρη ξεσπά εξέγερση γνωστή ως Ζανζιβαρινή Επανάσταση.
25 Ιανουαρίου - Ιδρύεται η Blue Ribbon Sports, η οποία αργότερα θα μετονομαστεί σε Nike.
28 Ιανουαρίου - Ένα άοπλο αεροσκάφος T-39 Sabreliner της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε εκπαιδευτική αποστολή καταρρίπτεται από ένα σοβιετικό MiG-19 πάνω από το Έρφουρτ της Ανατολικής Γερμανίας.
30 Ιανουαρίου - Σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα στο Νότιο Βιετνάμ, ο στρατηγός Γκιέν Χαν ανατρέπει τη στρατιωτική χούντα του στρατηγού Βαν Μινχ.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Οι Beatles έχουν την πρώτη τους Νο 1 επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με το I Want to Hold Your Hand.
6 Φεβρουαρίου - Η Κούβα διακόπτει την κανονική παροχή νερού προς την αμερικανική Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο, σε αντίποινα για την κατάσχεση 4 ημέρες νωρίτερα 4 αλιευτικών σκαφών της Κούβας στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.
9 Φεβρουαρίου - Οι Beatles κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο σόου του Εντ Σάλιβαν, παίζοντας ενώπιον ενός ακροατηρίου-ρεκόρ 73.000.000 τηλεθεατών στις Η.Π.Α.
16 Φεβρουαρίου - Θρίαμβος της Ένωσης Κέντρου στις βουλευτικές εκλογές, καθώς λαμβάνει το 52,72% των ψήφων και 171 έδρες έναντι 35,26% και 107 εδρών του συνασπισμού Ε.Ρ.Ε.-Προοδευτικών και 11,80% και 22 εδρών της Ε.Δ.Α.

Μάρτιος

6 Μαρτίου - Ο βασιλιάς Παύλος της Ελλάδας πεθαίνει ύστερα από βασιλεία 16 χρόνων, 11 μηνών και 5 ημερών και ο διάδοχος Κωνσταντίνος Β' ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων.
14 Μαρτίου - Δικαστήριο στο Ντάλας βρίσκει τον Τζακ Ρούμπι ένοχο για τη δολοφονία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, φερόμενου ως δολοφόνου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
27 Μαρτίου - Ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής: Ο πιο ισχυρός σεισμός στην ιστορία των Η.Π.Α. χτυπά τη νοτιοκεντρική Αλάσκα, σκοτώνοντας 139 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο Άνκορεϊτζ.

Απρίλιος

4 Απριλίου - Οι Beatles καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις του Billboard Hot 100.
4 Απριλίου - Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το σώμα του "εμπρηστή της Δικαιοσύνης" Αντώνιου Φλώρου.
13 Απριλίου - Στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία Κάτω Από Το Βλέμμα Του Θεού (1963).
17 Απριλίου - Αποστρατεύεται αιφνιδιαστικά ο αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος Πέτρος Σακελλαρίου και αντικαθίσταται από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Γεννηματά.
17 Απριλίου - Παρουσιάζεται στη βορειοαμερικανική αγορά το Ford Mustang.
26 Απριλίου - Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται για να σχηματίσουν την Τανζανία.

Μάιος

2 Μαΐου - Πρώτη ανάβαση του Σισαπάνγκμα, του 14ου υψηλότερου βουνού στον κόσμο και το χαμηλότερο από τις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων.
9 Μαΐου - Εκτελείται ο Νγκο Ντινχ Καν, de facto κυβερνήτης του κεντρικού Βιετνάμ υπό τον αδελφό του, πρόεδρο Νγκο Ντινχ Ντιέμ, πριν την ανατροπή της οικογένειας.

Ιούνιος

12 Ιουνίου -Ο αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για σαμποτάζ στη Νότια Αφρική.

Ιούλιος

2 Ιουλίου - Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντον Τζόνσον υπογράφει νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις σε δημόσιους χώρους.
3 Ιουλίου - Πρωτοφανή επεισόδια στη Βουλή από 300 περίπου οπαδούς του υποστηριζόμενου από την Ε.Ρ.Ε. υποψήφιου δημάρχου Αθηνών Γεώργιου Πλυτά. Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων με επικεφαλής τον Ρένο Αποστολίδη έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου και ξυλοκόπησαν βουλευτές υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών.

Αύγουστος

3 Αυγούστου - Η Κορίνα Τσοπέη εκλέγεται Μις Υφήλιος στο Μαϊάμι.
4 Αυγούστου - Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: οι ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα Μάικλ Σβέρνερ, Άντριου Γκούντμαν και Τζέιμς Τσάνεϊ βρίσκονται νεκροί στο Μισισίπι μετά την εξαφάνισή τους στις 21 Ιουνίου.
7 Αυγούστου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών υπερψηφίζει το «ψήφισμα του κόλπου Τόνκιν» παραχωρώντας στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Λύντον Τζόνσον, ευρείες εξουσίες πολέμου για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις του Βορείου Βιετνάμ εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.
7 Αυγούστου - Απότομη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επίκεντρο το Κυπριακό. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ελληνοκυπριακά χωριά και λιμάνια στην Τηλλυρία .
12 Αυγούστου - Η Νότια Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του απαρτχάιντ.
14 Αυγούστου - Αποκαλύπτεται το σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ντιν Άτσεσον για το Κυπριακό. Προβλέπει ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, νοίκιασμα του 20% του εδάφους στην Τουρκία, καθεστώς διομολογήσεων για την τουρκική μειονότητα, παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων σε Η.Π.Α.-ΝΑΤΟ-Τουρκία κ.α. Δεκτό κατ' αρχήν από την ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτεται από τον Μακάριο που επιμένει στην αδέσμευτη ανεξαρτησία της Κύπρου.

Σεπτέμβριος

18 Σεπτεμβρίου - Ο Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας παντρεύεται τη Δανή πριγκίπισσα Άννα-Μαρία.
21 Σεπτεμβρίου - Η Μάλτα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
21 Σεπτεμβρίου - Με παρέμβαση του Γεωργίου Παπανδρέου ανακαλείται το επίμαχο διάταγμα του Πέτρου Γαρουφαλιά. Δεν αποπέμπεται ο υπουργός Άμυνας.
26 Σεπτεμβρίου - Σε τελετή στην Πάτρα, απεσταλμένοι της Καθολικής Εκκλησίας παραδίδουν σε εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος την κάρα του Απόστολου Ανδρέα.

Οκτώβριος

10 Οκτωβρίου - Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964 στο Τόκιο της Ιαπωνίας μεταδίδεται ζωντανά στην πρώτη εκπομπή ολυμπιακών αγώνων που αναμεταδίδεται από γεωστατικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.
14 Οκτωβρίου - Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τους αγώνες του κατά της φυλετικής ανισότητας χωρίς τη χρήση βίας.
14 Οκτωβρίου - Ο Νικίτα Χρουστσόφ καθαιρείται από ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Την εξουσία αναλαμβάνουν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ και ο Αλεξέι Κοσίγκιν.
16 Οκτωβρίου - Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.
22 Οκτωβρίου - Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ αρνείται το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
24 Οκτωβρίου - Η Βόρεια Ροδεσία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάζεται σε Ζάμπια. Η Νότια Ροδεσία παρέμεινε αποικία μέχρι το επόμενο έτος οπότε και προέβη σε μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας.
29 Οκτωβρίου - Η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανγκανίκα και της Ζανζιβάρης μετονομάζεται σε Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.

Νοέμβριος

2 Νοεμβρίου - Ο βασιλιάς Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας καθαιρείται από οικογενειακό πραξικόπημα και αντικαθίσταται από τον ετεροθαλή αδελφό του Φαϊζάλ.
3 Νοεμβρίου - Οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α.
21 Νοεμβρίου - Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Βερρατσάνο Νάροους (εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου).
21 Νοεμβρίου - Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού: Ολοκληρώνεται η τρίτη συνεδρίαση της Οικουμενικής Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας.
28 Νοεμβρίου - Πρόγραμμα Μάρινερ: Η NASA εκτοξεύει το σκάφος Μάρινερ 4 με προορισμό τον Άρη.
29 Νοεμβρίου - Κλίμα ανωμαλίας με αφορμή δολοφονική έκρηξη στο Γοργοπόταμο. 13 νεκροί και 51 τραυματίες από έκρηξη νάρκης στον εορτασμό της 22ης επετείου της ανατίναξης της γέφυρας από τις αντιστασιακές δυνάμεις. Παραβρίσκονταν ο υφυπουργός Άμυνας Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Ευ. Καλατζής. Για παλιά νάρκη μιλάει το επίσημο πόρισμα, για πολιτική συνωμοσία η Αριστερά.

Δεκέμβριος

11 Δεκεμβρίου - Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ομιλεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
12 Δεκεμβρίου - Ο πρωθυπουργός Γιόμο Κενυάτα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κένυας.
15 Δεκεμβρίου - Το Πρωτοδικείο Αθηνών διορίζει νέα διοίκηση στη Γ.Σ.Ε.Ε. Για κομματικά κριτήρια μιλάει η αντιπολίτευση.
22 Δεκεμβρίου - Πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Lockheed SR-71 Blackbird.
22 Δεκεμβρίου - Γαλλική αρχαιολογική αποστολή ανακαλύπτει αρχαία ελληνική πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, κοντά στον ποταμό Παντζ.
24 Δεκεμβρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Βιετκόνγκ βομβαρδίζουν ξενοδοχείο στη Σαϊγκόν, στο Νότιο Βιετνάμ, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να χτυπήσουν μία αμερικανική εγκατάσταση στην αυστηρά φρουρούμενη πρωτεύουσα.
28 Δεκεμβρίου - Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1964

2 Ιανουαρίου - Κρίστιαν Βελπ, Γερμανός καλαθοσφαιριστής
7 Ιανουαρίου - Νίκολας Κέιτζ, Αμερικανός ηθοποιός
12 Ιανουαρίου - Τζεφ Μπέζος, Αμερικανός επιχειρηματίας
17 Ιανουαρίου - Μισέλ Ομπάμα, Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α.
20 Ιανουαρίου - Ζέλικο Κόμσιτς, Βόσνιος πολιτικός
22 Ιανουαρίου - Στόγιαν Βράνκοβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
23 Ιανουαρίου - Μπάρατ Τζάγκντεο, πρόεδρος της Γουιάνας
31 Ιανουαρίου - Τζεφ Χάνεμαν, Αμερικανός κιθαρίστας (Slayer)
5 Φεβρουαρίου - Αλέξια, Κύπρια τραγουδίστρια
5 Φεβρουαρίου - Λόρα Λίνεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
4 Μαρτίου - Πολ Μπόσταφ, Αμερικανός ντράμερ
10 Μαρτίου - Εδουάρδος, Κόμης του Ουέσσεξ
16 Μαρτίου - Χάρης Κωστόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
3 Απριλίου - Νάιτζελ Φάρατζ, Άγγλος πολιτικός
7 Απριλίου - Ράσελ Κρόου, Νεοζηλανδός πολιτικός
21 Απριλίου - Λουντμίλα Ένγκουιστ, Ρωσίδα αθλήτρια
17 Μαΐου - Στράτος Αποστολάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
22 Μαΐου - Ραμούνας Μπουτάουτας, Λιθουανός προπονητής καλαθοσφαίρισης
26 Μαΐου - Λέννυ Κράβιτζ, Αμερικανός τραγουδοποιός
5 Ιουνίου - Ρικ Ρίορνταν, Αμερικανός συγγραφέας
7 Ιουνίου - Τέτα Ντούζου, Ελληνίδα ηθοποιός
15 Ιουνίου -Κόρτνεϊ Κοξ, Αμερικανίδα ηθοποιός
18 Ιουνίου - Ουντάι Χουσεΐν, Ιρακινός παραστρατιωτικός ηγέτης
22 Ιουνίου - Νταν Μπράουν, Αμερικανός συγγραφέας
26 Ιουνίου - Τόμι Μάκινεν, Φινλανδός οδηγός αγώνων
Ιούνιος - Εύα Φάμπα, Ελληνίδα κιθαρίστρια
9 Ιουλίου - Κόρτνεϊ Λαβ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
19 Ιουλίου - Μιγίγκομπιν Ένχμπολντ, Μογγόλος πολιτικός
23 Ιουλίου - Νικ Μένζα, Αμερικανός ντράμερ
26 Ιουλίου - Σάντρα Μπούλοκ, Αμερικανίδα ηθοποιός
28 Ιουλίου - Νίκος Νικολαΐδης, Έλληνας συγγραφέας
30 Ιουλίου - Γιούργκεν Κλίνσμαν, Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
3 Αυγούστου - Αμπχισίτ Βετζάτζιβα, Ταϊλανδός πολιτικός
8 Αυγούστου - Τζουζέπε Κόντε, Ιταλός πολιτικός
17 Αυγούστου - Γιώργος Λεκάκης, Έλληνας συγγραφέας
26 Αυγούστου - Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, Μαλτέζα δημοσιογράφος
28 Αυγούστου - Κάι Λέο Γιοχάνεσεν, πρωθυπουργός των Νήσων Φερόε
2 Σεπτεμβρίου - Κιάνου Ριβς, Καναδός ηθοποιός
15 Σεπτεμβρίου - Ρόμπερτ Φίτσο, Σλοβάκος πολιτικός
20 Σεπτεμβρίου - Μάγκι Τσενγκ, ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ
29 Σεπτεμβρίου - Πέτρος Ταμπούρης, Έλληνας μουσικός
30 Σεπτεμβρίου - Μόνικα Μπελλούτσι, Ιταλίδα ηθοποιός
1 Οκτωβρίου - Στάμος Σέμσης, Έλληνας συνθέτης
3 Οκτωβρίου - Κλάιβ Όουεν, Άγγλος ηθοποιός
13 Οκτωβρίου - Παύλος Παυλίδης, Έλληνας τραγουδοποιός
22 Οκτωβρίου - TobyMac, Αμερικανός τραγουδοποιός
22 Οκτωβρίου - Ζουράμπ Νογκαϊντέλι, Γεωργιανός πολιτικός
22 Οκτωβρίου - Ντράζεν Πέτροβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
31 Οκτωβρίου - Μάρκο φαν Μπάστεν, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής
5 Νοεμβρίου - Φάμκε Γιάνσεν, Ολλανδή ηθοποιός
12 Νοεμβρίου - Ντέιβ Έλεφσον, Αμερικανός μπασίστας (Megadeth)
12 Νοεμβρίου - Βασίλης Μαζωμένος, Έλληνας σκηνοθέτης
17 Νοεμβρίου - Κριστόφ Βαζέχα, Πολωνός ποδοσφαιριστής
28 Νοεμβρίου - Μάικλ Μπένετ, Αμερικανός πολιτικός
28 Νοεμβρίου - Ρόι Τάρπλεϊ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
29 Νοεμβρίου - Ντον Τσιντλ, Αμερικανός ηθοποιός
4 Δεκεμβρίου - Τζόναθαν Γκολντστάιν, Αμερικανός ηθοποιός
4 Δεκεμβρίου - Σερτάμπ Ερενέρ, Τουρκάλα τραγουδίστρια
4 Δεκεμβρίου - Μαρίζα Τομέι, Αμερικανίδα ηθοποιός
10 Δεκεμβρίου - Εδίτ Γκονσάλες, Μεξικανή ηθοποιός
13 Δεκεμβρίου - Hide, Ιάπωνας μουσικός
16 Δεκεμβρίου - Χάικε Ντρέσλερ, Γερμανίδα αθλήτρια
18 Δεκεμβρίου - Στιβ Όστιν, Αμερικανός παλαιστής
19 Δεκεμβρίου - Άρβιντας Σαμπόνις, Λιθουανός καλαθοσφαιριστής
Αθανάσιος Βαβλίδας, Έλληνας συγγραφέας
Αλέξης Μπίστικας, Έλληνας σκηνοθέτης
Τζέφρι Νέιπ, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας
Γιώργος Φουντούλης, Έλληνας συνθέτης

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1964

2 Ιανουαρίου - Πέτρος Σπανδωνίδης, Έλληνας φιλόλογος
3 Ιανουαρίου - Μήτσος Μυράτ, Έλληνας ηθοποιός
7 Φεβρουαρίου - Σοφοκλής Βενιζέλος, Έλληνας πολιτικός
13 Φεβρουαρίου - Βέρνερ Χάιντε, Γερμανός ψυχίατρος
25 Φεβρουαρίου - Μωρίς Φαρμάν, Γάλλος πιλότος και σχεδιαστής αεροσκαφών
6 Μαρτίου - Παύλος, βασιλιάς της Ελλάδας
18 Μαρτίου - Νόρμπερτ Βίνερ, Αμερικανός μαθηματικός
20 Μαρτίου - Μπρένταν Μπήαν, Ιρλανδός συγγραφέας
23 Μαρτίου - Πίτερ Λόρε, Ούγγρος ηθοποιός
5 Απριλίου - Ντάγκλας Μακάρθουρ, Αμερικανός στρατηγός
13 Απριλίου - Φάιτ Χάρλαν, Γερμανός σκηνοθέτης
14 Απριλίου - Ρέιτσελ Κάρσον, Αμερικανίδα βιολόγος και συγγραφέας
21 Μαΐου - Τζέιμς Φρανκ, Γερμανός φυσικός
27 Μαΐου - Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, Ινδός πολιτικός
3 Ιουνίου - Φρανς Έμιλ Σίλανπαα, Φινλανδός συγγραφέας
21 Ιουνίου - Άντριου Γκούντμαν, Αμερικανός ακτιβιστής
25 Ιουνίου - Γκέριτ Τόμας Ρίτβελντ, Ολλανδός αρχιτέκτονας
28 Ιουλίου - Δημήτρης Μπόγρης, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας
12 Αυγούστου - Ίαν Φλέμινγκ, Άγγλος συγγραφέας
21 Αυγούστου - Παλμίρο Τολιάτι, Ιταλός πολιτικός
3 Σεπτεμβρίου - Δημητρός Καραμπάτης, Έλληνας αθλητής
18 Σεπτεμβρίου - Σον Ο'Κέισι, Ιρλανδός δραματουργός
15 Οκτωβρίου - Κόουλ Πόρτερ, Αμερικανός συνθέτης
19 Οκτωβρίου - Γιώργος Ριζόπουλος, Έλληνας συγγραφέας
20 Οκτωβρίου - Χέρμπερτ Χούβερ, 31ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
6 Νοεμβρίου - Χανς φον Όιλερ-Τσέλπιν, Γερμανός χημικός
11 Δεκεμβρίου - Άλμα Μάλερ, Αυστριακή κοσμική
17 Δεκεμβρίου - Βίκτορ Φραντς Ες, Αυστριακός φυσικός

Μουσική

You've Lost That Lovin' Feelin', The Righteous Brothers
Dancing in the Street, Martha and the Vandellas
The Times They Are A-Changin', Bob Dylan
She Loves You, The Beatles
Walk On By, Dionne Warwick
You Really Got Me, The Kinks
My Girl, The Temptations
House of the Rising Sun, The Animals
A Hard Day's Night, The Beatles
Don't Worry Baby, The Beach Boys
Oh, Pretty Woman, Roy Orbison
Walking in the Rain, The Ronettes
Can't Buy Me Love, The Beatles
Don't Let Me Be Misunderstood, The Animals

---

1964 Graphic13

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Ηνωμένες Πολιτείες

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

ηγέτης της Συνδιάσκεψης της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου, οργανωτής εκστρατειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα

1964 Ζαν-Πωλ Σαρτρ (αρνήθηκε το βραβείο) Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 

Γαλλία

Επιστήμη

1964 Κόνραντ Μπλοχ
Φέοντορ Λίνεν
Γερμανία
ΗΠΑ
Γερμανία
"

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με το μηχανισμό και τη λειτουργία της χοληστερίνης και του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων."

1964 Graphic52

Τσαρλς Χαρντ Τάουνς,

Graphic51

Νικολάι Γενναντίγιεβιτς Μπασόφ (Николай Геннадиевич Басов)

Graphic50

και Αλεξάντερ Προκόροφ (Александр Михайлович Прохоров)

Η.Π.Α./Σοβιετική Ένωση/Αυστραλία,Σοβιετική Ένωση

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τη θεμελιώδη εργασία τους στον τομέα της κβαντικής ηλεκτρονικής, η οποία οδήγησε στην κατασκευή ταλαντωτών και ενισχυτών βασισμένων στην αρχή Μέιζερ-λέιζερ»

1964 Graphic36

Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τους προσδιορισμούς των δομών σημαντικών βιοχημικών ουσιών με τεχνικές ακτίνων-X"

Διαστημικές αποστολές το 1964

1964 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1960 | 1961 | 1962 | 1963 | 1964 | 1965 | 1966 | 1967 | 1968 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License