ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

2 Ιανουαρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Βιετκόνγκ επιτυγχάνουν την πρώτη τους μεγάλη νίκη στη μάχη του Απ Μπακ.
22 Ιανουαρίου - Συνθήκη των Ηλυσίων: Ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπογράφουν συνθήκη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
24 Ιανουαρίου - Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας αρραβωνιάζονται στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη.

Φεβρουάριος

7 Φεβρουαρίου - Παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σαρώνει την παραλία του Αιγίου μέχρι βάθους τριακοσίων μέτρων από την ακτή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστραφές, τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες, ενώ στην Μακεδονία και τη Θράκη τεράστιοι όγκοι νερού και πάγου κατέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία προκαλώντας πλημμύρες.
8 Φεβρουαρίου - Η κυβέρνηση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι καθιστά παράνομα τα ταξίδια και τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των Αμερικανών πολιτών στην Κούβα.
8 Φεβρουαρίου - Το καθεστώς του πρωθυπουργού του Ιράκ, Κασέμ, ανατρέπεται από το κόμμα Μπάαθ.
12 Φεβρουαρίου - Αρχίζει η κατασκευή της Πύλης για τη Δύση στο Σαιντ Λούις.

Μάρτιος

8 Μαρτίου - Στη Συρία, το Κόμμα Μπάαθ ανέρχεται στην εξουσία με πραξικόπημα που πραγματοποιεί μία ομάδα αριστερών αξιωματικών του στρατού.
14 Μαρτίου - Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους και δύο τραυματίζονται σε σύγκρουση εμπορικών αμαξοστοιχιών στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης.
17 Μαρτίου - Έκρηξη του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο Μπαλί σκοτώνει 1.548 άτομα.
21 Μαρτίου - Κλείνει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ στην Καλιφόρνια.

Απρίλιος

8 Απριλίου - Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (CECA).
10 Απριλίου - Το αμερικανικό υποβρύχιο Θρέσερ βυθίζεται αύτανδρο στη θάλασσα, με απολογισμό 129 νεκρούς.
11 Απριλίου - Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ εκδίδει την εγκύκλιο Pacem in Terris, την πρώτη που απευθύνεται σε όλους τους χριστιανούς και όχι μόνο στους καθολικούς.
24 Απριλίου - Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ παντρεύεται τον Άνγκους Ογκίλβι στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.
24 Απριλίου - Η Ελλάδα απαντά στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την τουρκική αλιευτική ζώνη 12 μιλίων γιατί θίγονται ζωτικά της συμφέροντα, πέραν αυτού δε εκφράζει και έντονες επιφυλάξεις για την τουρκική μέθοδο προσδιορισμού της γραμμής αφετηρίας των μετρήσεων για τις διάφορες ζώνες, καθώς αυξάνουν σημαντικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μάιος

14 Μαΐου - Το Κουβέιτ γίνεται μέλος του Ο.Η.Ε.
14 Μαΐου - Αποκαλύπτεται πως μοίρα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας έχει εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή πυρηνικών επιθέσεων.
15 Μαΐου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: Εκτοξεύεται η τελευταία αποστολή Μέρκιουρι, με επιβαίνοντα τον αστροναύτη Γκόρντον Κούπερ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που παραμένει πάνω από μία ημέρα στο διάστημα.
22 Μαΐου - Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη. Ο βουλευτής πεθαίνει στις 27 Μαΐου.

Ιούνιος

3 Ιουνίου - Η Βουδιστική κρίση: στρατιώτες του στρατού της Δημοκρατίας του Βιετνάμ επιτίθενται σε διαμαρτυρόμενους Βουδιστές στο Χουέ του Νοτίου Βιετνάμ με υγρά χημικά από δακρυγόνα, με αποτέλεσμα 67 άνθρωποι να εισαχθούν στο νοσοκομείο με φουσκάλες στο δέρμα και αναπνευστικές παθήσεις.
5 Ιουνίου - Ο Βρετανός υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο παραιτείται λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου γνωστού ως "Υπόθεση Προφιούμο".
5 Ιουνίου - Στο Ιράν ξεσπούν διαμαρτυρίες εναντίον του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί για τη σύλληψη του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Σε πολλές πόλεις, μάζες εξαγριωμένων διαδηλωτών αντιμετωπίζονται με άρματα και αλεξιπτωτιστές.
10 Ιουνίου - Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υπογράφει νόμο με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.
11 Ιουνίου - Παραιτείται η κυβέρνηση Καραμανλή λόγω της εμμονής του βασιλιά Παύλου να πραγματοποιηθεί, τελικά, το επίσημο ταξίδι του στο Λονδίνο παρά την αντίθετη εισήγηση της κυβέρνησης.
11 Ιουνίου - Σε φυλάκιση τρεισήμισι μηνών καταδικάζεται ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της αστυνομίας Αθηνών Ν. Μπιτούνης για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Στέφανου Τσαπάρα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Ένωσης Κέντρου στην Αθήνα, τον Απρίλιο.
11 Ιουνίου - Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλλας εμποδίζει την εγγραφή δύο μαύρων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αργότερα, την ίδια μέρα, οι δύο φοιτητές εγγράφονται συνοδεία μονάδων της εθνοφρουράς της Αλαμπάμα που έχουν τεθεί υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
11 Ιουνίου - Ο βουδιστής μοναχός Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολείται με βενζίνη σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση της Σαϊγκόν για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στο Νότιο Βιετνάμ.
12 Ιουνίου -Ο αντιρατσιστής ηγέτης Μέντγκαρ Έβερς δολοφονείται μπροστά από το σπίτι του στο Τζάκσον του Μισισίπι από μέλος των Κου-Κλουξ-Κλαν.
16 Ιουνίου -Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα: Αποστολή Βοστόκ-6. Η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτοξεύεται στο διάστημα.
17 Ιουνίου -Στον Παναγιώτη Πιπινέλη, μέχρι τούδε υπουργό Εμπορίου, ανατίθεται ο σχηματισμός εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ταυτόχρονα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αφήνει την Ε.Ρ.Ε. στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Παναγή Παπαληγούρα και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο και αναχωρεί για τη Ζυρίχη, όπου θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές.
17 Ιουνίου -Καταστροφική για την ελληνική βιομηχανία χαρακτηρίζει ο Σ.Ε.Β. τη μετεγκατάσταση στη χώρα απαρχαιωμένων ευρωπαϊκών εργοστασίων, με αφορμή την πρωοθούμενη εγκατάσταση στο Βόλο γερμανικής κλωστοϋφαντουργίας.
21 Ιουνίου - Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ (Τζοβάννι Μπαττίστα Μοντίνι) διαδέχεται τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ' ως ο 262ος Πάπας.
22 Ιουνίου - Δίδεται στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης.
23 Ιουνίου - Αρχίζουν οι επίσημες εκδηλώσεις στο Άγιο Όρος για τη χιλιετηρίδα της Αθωνικής Πολιτείας, παρουσία του οικουμενικού Πατριάρχη, του βασιλιά Παύλου και των προκαθήμενων των ορθόδοξων Εκκλησιών της Βαλκανικής.
23 Ιουνίου - Η Α.Ε.Κ. στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδος, παρά την ισοπαλία 3-3 που παραχωρεί στον Παναθηναϊκό.
26 Ιουνίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δηλώνει σε ομιλία του "Ich bin ein Berliner" ("Είμαι Βερολινέζος"), υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατική Δυτική Γερμανία αμέσως μετά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου από την υποστηριζόμενη από τη Σοβιετική Ένωση Ανατολική Γερμανία.
26 Ιουνίου - Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η κυβέρνηση Πιπινέλη, η οποία υποστηρίζεται τελικά μόνο από την Ε.Ρ.Ε.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.
1 Ιουλίου - Την επαγρύπνηση αστυνομίας και χωροφυλακής ώστε "να αποβληθούν οι τρομοκράτες της ασφάλτου", συστηματικοί παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδίως δε των οδηγών φορτηγών οι οποίοι "κατακερματίζουν διαρκώς πάσαν έννοια νόμου και κράτους", ζητεί με κατεπείγον έγγραφό του το υπουργείο Συγκοινωνιών.
26 Ιουλίου - Σεισμός στα Σκόπια (Γιουγκοσλαβία) με απολογισμό 1.100 νεκρούς.
26 Ιουλίου - Είκοσι τρία άτομα, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους, όταν ανατρέπεται στη λίμνη Αμβρακία μηχανοκίνητη βάρκα με 35 προσκυνητές που μετέβαιναν σε πανηγύρι σε κοντινό ξωκλήσι.

Αύγουστος

5 Αυγούστου - Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν συνθήκη για την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών.
5 Αυγούστου - Μήνυση εναντίον του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων καταθέτει η Ε.Δ.Α., με αφορμή τη μετάδοση των δηλώσεων του Μανώλη Γλέζου περί "μακεδονικού".
8 Αυγούστου - Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου: Στην Αγγλία, μία συμμορία 15 ληστών κλέβει από τρένο 2.600.000 λίρες σε χαρτονομίσματα.
12 Αυγούστου - Το βραβείο Ειρήνης Λένιν απονέμεται στον Μανώλη Γλέζο, σε ειδική τελετή στη Μόσχα.
18 Αυγούστου - Κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων: Ο Τζέιμς Μέρεντιθ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.
21 Αυγούστου - Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού της Δημοκρατίας του Βιετνάμ καταστρέφουν βουδιστικές παγόδες σε όλη τη χώρα, συλλαμβάνοντας χιλιάδες βουδιστές και αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς.
23 Αυγούστου - Ο αστυφύλακας Κ. Σαρδέλλης δολοφονεί "δι' ασήμαντον αφορμήν" τον υποδιευθυντή του Ληξιαρχείου Αθηνών Β. Παπαθανασίου. Το θύμα τον είχε παρατηρήσει επανειλημμένα για τη σκαιά συμπεριφορά του προς τους πολίτες.
28 Αυγούστου - Πορεία στην Ουάσινγκτον: Ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον λόγο του Έχω ένα όνειρο.
30 Αυγούστου - Τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Μόσχας-Ουάσινγκτον μεταξύ των ηγετών των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης.

Σεπτέμβριος

4 Σεπτεμβρίου - Η πτήση 306 της Swissair συντρίβεται κοντά στο Ντιρενές της Ελβετίας σκοτώνοντας και τους 80 επιβαίνοντες.
15 Σεπτεμβρίου - Τέσσερα παιδιά σκοτώνονται όταν εκρήγνυται βόμβα σε αφροαμερικανική εκκλησία στο Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα) των Η.Π.Α.
16 Σεπτεμβρίου - Δημιουργείται η Μαλαισία από την ένωση της Μαλαίας, της Σιγκαπούρης, της Βόρειας Βόρνεο και του Σαραγουάκ. Ωστόσο, η Σιγκαπούρη σύντομα θα αποσχιστεί από τη νέα χώρα.
16 Σεπτεμβρίου - Αναβάλλεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Ρόδου και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας καλεί στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς διευθέτηση των διαφορών.
18 Σεπτεμβρίου - Επερώτηση καταθέτει βουλευτής της Ε.Ρ.Ε., με την οποία ζητεί να διευκρινιστεί εάν οι εισαγγελείς Στυλιανός Μπούτης, Δημήτρης Παπαντωνίου και Χρήστος Σαρτζετάκης είναι αριστερής τοποθέτησης.

Οκτώβριος

9 Οκτωβρίου - Στη βορειοανατολική Ιταλία, 1.910 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν μία μεγάλη κατολίσθηση πίσω από το φράγμα Βάιοντ προκαλεί ένα τεράστιο κύμα νερού.
12 Οκτωβρίου - Ακυρώνονται τα εντάλματα προφυλάκισης των τεσσάρων αξιωματικών -Κωνσταντίνου Μήτσου, Ευθύμιου Καμουτσή, Μιχαήλ Διαμαντόπουλου και Τρύφωνα Παπατριανταφύλλου- μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι δεν υφίστανται υπόνοιες για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία Λαμπράκη. Αποφυλακίζονται την ίδια ημέρα.
24 Οκτωβρίου - "Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες", η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
31 Οκτωβρίου - Έκρηξη σε δεξαμενή προπανίου στην Ινδιανάπολη σκοτώνει 74 άτομα και τραυματίζει άλλα 400 κατά τη διάρκεια επίδειξης παγοδρομίας.
31 Οκτωβρίου - Διαμαρτυρία προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία καιη Ιαπωνία, με αφορμή δήλωση του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ότι τα φορτία σίτου, που αγόρασε η Ε.Σ.Σ.Δ., θα μεταφερθούν αποκλειστικά και μόνο με αμερικανικά πλοία.

Νοέμβριος

1 Νοεμβρίου - Πραγματοποιείται πραξικόπημα στο Νότιο Βιετνάμ.
3 Νοεμβρίου - Ήττα της Ε.Ρ.Ε. στις εκλογές με 39,37%. Νικητής αναδεικνύεται η Ένωσις Κέντρου με 42,04%, με την Ε.Δ.Α. τρίτο κόμμα με 14,34%. Το Κόμμα Προοδευτικών πήρε 3,73%.
9 Νοεμβρίου - Στην Ιαπωνία, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο σκοτώνει 458 άτομα, ενώ 839 νοσηλεύονται με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
22 Νοεμβρίου - Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονείται ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τραυματίζεται σοβαρά ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι. Αργότερα συλλαμβάνεται ως ύποπτος ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ και κατηγορείται για τη δολοφονία τόσο του Αμερικανού προέδρου όσο και του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ.
22 Νοεμβρίου - Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον ορκίζεται ως ο 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
22 Νοεμβρίου - Πεθαίνουν οι συγγραφείς Άλντους Χάξλεϋ και Κλάιβ Στέιπλς Λιούις.
22 Νοεμβρίου - Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο With The Beatles.
24 Νοεμβρίου - Στην πρώτη δολοφονία που προβλήθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτη νυχτερικών κέντρων, στο υπόγειο της έδρας του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο Όσβαλντ οδηγούνταν από δύο ντετέκτιβς σε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο για να μεταφερθεί σε κοντινή φυλακή.
25 Νοεμβρίου - Πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον η κηδεία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
25 Νοεμβρίου - Πραγματοποιείται στο Φορτ Γουόρθ (Τέξας) η κηδεία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ.
26 Νοεμβρίου - Αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν παιδείας, με την εγγραφή φοιτητών και σπουδαστών ανώτερων σχολών και γυμνασίων χωρίς την καταβολή του σχετικού τέλους. Από τα τέλη απαλλάσσονται και οι τίτλοι σπουδών.
29 Νοεμβρίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος Λύντον Τζόνσον δημιουργεί την επιτροπή Γουόρεν για να διερευνήσει τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
29 Νοεμβρίου - Εγκρίνονται τα σχέδια για την κατασκευή πετροχημικών εργοστασίων του βιομηχανικού συγκροτήματος ΕΣΣΟ-Πάπας στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Δεκέμβριος

8 Δεκεμβρίου - Αστραπή χτυπάει Boeing 707 της Pan Am, το οποίο συντρίβεται στο Μέριλαντ σκοτώνοντας και τους 81 επιβαίνοντες.
9 Δεκεμβρίου - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρεί από την ηγεσία της Ε.Ρ.Ε. και κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας αναχωρεί για το Παρίσι. Διάδοχό του ορίζει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος εκλέγεται παμψηφεί αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. την επομένη.
10 Δεκεμβρίου - Απονέμεται στο Γιώργο Σεφέρη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
12 Δεκεμβρίου - Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
21 Δεκεμβρίου - Ξεσπούν διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, με τελικό αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 25.000 Τουρκοκυπρίων.
22 Δεκεμβρίου - Θαλάσσια τραγωδία στον Ατλαντικό. Το κρουαζιερόπλοιο Λακωνία της εταιρίας Γκρικ Λάιν των αδελφών Γουλανδρή φλέγεται σε απόσταση 180 μιλίων (290 χιλιόμετρα) βόρεια της Μαδέρα στην Πορτογαλία και εγκαταλείπεται από επιβάτες, κυρίως Βρετανούς και Ιρλανδούς, και από το ελληνικό πλήρωμα, συνολικά 1.036 άτομα. Διεθνής στόλος και ελικόπτερα σπεύδουν σε βοήθεια. Απολογισμός: 128 νεκροί.
24 Δεκεμβρίου - Την παραίτησή του υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος εισηγείται τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, μετά την αποτυχία του κόμματός του να εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Η κυβέρνησή του έλαβε επί συνόλου 297 εδρών, 167 ψήφους, μεταξύ των οποίων 28 από βουλευτές της Ε.Δ.Α. και δύο από τους αποχωρήσαντες από την Ε.Ρ.Ε. Χρήστο Γραμματίδη και Φώτιο Κατσιάμπα.
26 Δεκεμβρίου - Τα τραγούδια των Beatles "I Want to Hold Your Hand" και "I Saw Her Standing There" κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σηματοδοτώντας των έναρξη της Μπιτλομάνιας σε διεθνές επίπεδο.
31 Δεκεμβρίου - Διαλύεται επίσημα η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία θα δημιουργηθούν στη συνέχεια η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία.
31 Δεκεμβρίου - Ελλάδα: Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, ενώ έχει ήδη γνωστοποιηθεί από την προηγούμενη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1963

7 Ιανουαρίου - Χρήστος Θηβαίος, Έλληνας τραγουδοποιός
7 Ιανουαρίου - Κλιντ Μάνσελ, Άγγλος μουσικός
7 Ιανουαρίου - Ραντ Πολ, Αμερικανός πολιτικός
9 Ιανουαρίου - Ανδρέας Τσουκαλάς, Έλληνας τραγουδοποιός
14 Ιανουαρίου - Στίβεν Σόντερμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης
16 Ιανουαρίου - Τζέιμς Μέι, Άγγλος δημοσιογράφος
21 Ιανουαρίου - Χακίμ Ολάζουον, Νιγηριανός καλαθοσφαιριστής
26 Ιανουαρίου - Ζοζέ Μουρίνιο, Πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου
29 Ιανουαρίου - Ισμαήλ Χανίγια, Παλαιστίνιος πολιτικός
9 Φεβρουαρίου - Μπράιαν Γκριν, Αμερικανός φυσικός
17 Φεβρουαρίου - Μάικλ Τζόρνταν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
4 Μαρτίου - Τζέισον Νιούστεντ, Αμερικανός μπασίστας
5 Μαρτίου - Τζόελ Όστιν, Αμερικανός ιερέας
8 Μαρτίου - Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
20 Μαρτίου - Μίροσλαβ Λάιτσακ, Σλοβάκος πολιτικός
20 Μαρτίου - Γελένα Ρομανόβα, Ρωσίδα αθλήτρια
23 Μαρτίου - Μίτσελ Γκονθάλεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
27 Μαρτίου - Κουέντιν Ταραντίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης
30 Μαρτίου - Γιώτης Τσαλουχίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1 Απριλίου - Γιάννης Σαββιδάκης, Έλληνας τραγουδιστής
3 Απριλίου - Κρις Όλιβα, Αμερικανός κιθαρίστας (Savatage)
6 Απριλίου - Ραφαέλ Κορρέα, πρόεδρος του Ισημερινού
10 Απριλίου - Ντόρις Λόιτχαρτ, Ελβετίδα πολιτικός
11 Απριλίου - Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
13 Απριλίου - Γκάρι Κασπάροφ, Ρώσος σκακιστής
15 Απριλίου - Μπεάτα Σίντλο, Πολωνή πολιτικός
26 Απριλίου - Τζετ Λι, Κινέζος αθλητής
29 Απριλίου - Αθανάσιος Χριστόπουλος, Έλληνας πλαστικός χειρουργός
5 Μαΐου - Τζέιμς ΛαΜπρι, Καναδός τραγουδιστής (Dream Theater)
12 Μαΐου - Παναγιώτης Φασούλας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και πολιτικός
31 Μαΐου - Βίκτορ Όρμπαν, Ούγγρος πολιτικός
6 Ιουνίου - Τζέισον Ισαάκς, Άγγλος ηθοποιός
9 Ιουνίου - Τζόνι Ντεπ, Αμερικανός ηθοποιός
12 Ιουνίου -Τζέρι Λιν, Αμερικανός παλαιστής
15 Ιουνίου -Έλεν Χαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
17 Ιουνίου -Γκρεγκ Κινίαρ, Αμερικανός ηθοποιός
25 Ιουνίου - Τζορτζ Μάικλ, Άγγλος τραγουδιστής
30 Ιουνίου - Yngwie Malmsteen, Σουηδός μουσικός
17 Ιουλίου - Λετσίε Γ', βασιλιάς του Λεσότο
18 Ιουλίου - Μαρτίν Τορρίχος, πρόεδρος του Παναμά
24 Ιουλίου - Καρλ Μαλόουν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
30 Ιουλίου - Λίζα Κούντροου, Αμερικανίδα ηθοποιός
1 Αυγούστου - Coolio, Αμερικανός ράπερ
3 Αυγούστου - Τζέιμς Χέτφιλντ, Αμερικανός μουσικός (Metallica)
6 Αυγούστου - Κέβιν Μίτνικ, Αμερικανός χάκερ
9 Αυγούστου - Γουίτνεϊ Χιούστον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
14 Αυγούστου - Εμμανουέλ Μπεάρ, Γαλλίδα ηθοποιός
15 Αυγούστου - Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου, Μεξικανός σκηνοθέτης
21 Αυγούστου - Μοχάμετ ΣΤ', βασιλιάς του Μαρόκου
22 Αυγούστου - Τόρι Έιμος, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
25 Αυγούστου - Μίρο Τσεράρ, Σλοβένος πολιτικός
6 Σεπτεμβρίου - Γκερτ Βίλντερς, Ολλανδός πολιτικός
7 Σεπτεμβρίου - Eazy-E, Αμερικανός ράπερ
8 Σεπτεμβρίου - Αλέξης Αλεξίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
13 Σεπτεμβρίου - Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός
17 Σεπτεμβρίου - Ράμι Σαάρι, Ισραηλινός συγγραφέας
23 Σεπτεμβρίου - Άλεξ Πρόγιας, Αυστραλός σκηνοθέτης
6 Οκτωβρίου - Βασίλε Ταρλέφ, Μολδαβός πολιτικός
7 Οκτωβρίου - Κωνσταντίνα, Κύπρια τραγουδίστρια
10 Οκτωβρίου - Ντάνιελ Περλ, Αμερικανός δημοσιογράφος
12 Οκτωβρίου - Σατόσι Κον, Ιάπωνας σκηνοθέτης
20 Οκτωβρίου - Νίκος Τσιαντάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
23 Οκτωβρίου - Ρασίντ Γιεκινί, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής
24 Οκτωβρίου - Ροσάνα Αρμπέλο, Ισπανίδα τραγουδοποιός
1 Νοεμβρίου - Ρικ Άλεν, Άγγλος ντράμερ (Def Leppard)
1 Νοεμβρίου - Μπίλι Γκαν, Αμερικανός παλαιστής
2 Νοεμβρίου - Μπόρουτ Πάχορ, Σλοβένος πολιτικός
12 Νοεμβρίου - Ελένη Ράντου, Ελληνίδα ηθοποιός
13 Νοεμβρίου - Ανδρέας Μπονόβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
18 Νοεμβρίου - Πέτερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής
4 Δεκεμβρίου - Σεργκέι Μπούμπκα, Ουκρανός επικοντιστής
12 Δεκεμβρίου - Χουάν Κάρλος Βαρέλα, πρόεδρος του Παναμά
15 Δεκεμβρίου - Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής
16 Δεκεμβρίου - Γιώργος Αθανασιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
18 Δεκεμβρίου - Πιερ Νκουρουνζίζα, πρόεδρος του Μπουρούντι
18 Δεκεμβρίου - Μπραντ Πιτ, Αμερικανός ηθοποιός
19 Δεκεμβρίου - Τιλ Σβάιγκερ, Γερμανός ηθοποιός
20 Δεκεμβρίου - Ινφάντα Ελένα, Δούκισσα του Λούγο
26 Δεκεμβρίου - Λαρς Ούλριχ, Δανός ντράμερ (Metallica)
31 Δεκεμβρίου - Πέτρος Φιλιππίδης, Έλληνας ηθοποιός

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1963 )

18 Ιανουαρίου - Έντουαρντ Τσαρλς Τίτσμαρς, Άγγλος μαθηματικός
20 Ιανουαρίου - Αύρα Θεοδωροπούλου, Ελληνίδα μουσικός και ακτιβίστρια
29 Ιανουαρίου - Ρόμπερτ Φροστ, Αμερικανός ποιητής
30 Ιανουαρίου - Φρανσίς Πουλένκ, Γάλλος συνθέτης
11 Φεβρουαρίου - Σύλβια Πλαθ, Αμερικανίδα συγγραφέας
12 Φεβρουαρίου - Χρήστος Γιαννακόπουλος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος
16 Φεβρουαρίου - Φρίντριχ Ντέσαουερ, Γερμανός φυσικός
6 Απριλίου - Όττο Στρούβε, Ουκρανός φυσικός
12 Απριλίου - Χέρμπι Νίκολς, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
24 Μαΐου - Έλμορ Τζέιμς, Αμερικανός κιθαρίστας
27 Μαΐου - Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας πολιτικός
31 Μαΐου - Έντιθ Χάμιλτον, Γερμανίδα συγγραφέας
3 Ιουνίου - Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄
3 Ιουνίου - Ναζίμ Χικμέτ, Τούρκος ποιητής
11 Ιουνίου - Μιχαήλ Τσαμαδός, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός
12 Ιουνίου - Άντριου Κάννινγκαμ, Βρετανός ναύαρχος
31 Αυγούστου - Ζωρζ Μπρακ, Γάλλος ζωγράφος
4 Σεπτεμβρίου - Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός
17 Σεπτεμβρίου - Έντουαρντ Σπράνγκερ, Γερμανός φιλόσοφος και ψυχολόγος
10 Οκτωβρίου - Εντίθ Πιάφ, Γαλλίδα τραγουδίστρια
11 Οκτωβρίου - Ζαν Κοκτώ, Γάλλος συγγραφέας
1 Νοεμβρίου - Έλσα Μάξγουελ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος
22 Νοεμβρίου - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
22 Νοεμβρίου - Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Βρετανός συγγραφέας
22 Νοεμβρίου - Άλντους Χάξλεϋ, Άγγλος συγγραφέας
24 Νοεμβρίου - Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, Αμερικανός δολοφόνος
12 Δεκεμβρίου - Τέοντορ Χόις, Γερμανός πολιτικός
25 Δεκεμβρίου - Τριστάν Τζαρά, Ρουμάνος ποιητής
28 Δεκεμβρίου - Πάουλ Χίντεμιτ, Γερμανός συνθέτης
Επαμεινώνδας Λιώκης, Έλληνας ζωγράφος

Μουσική

Blowin' in the Wind, Bob Dylan
I Want to Hold Your Hand, The Beatles
Be My Baby, The Ronettes
Louie Louie, The Kingsmen
Ring of Fire, Johnny Cash
I Saw Her Standing There, The Beatles
Please Please Me, The Beatles
In My Room, The Beach Boys
In Dreams, Roy Orbison

--

1963 Ερυθρός Σταυρός  

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ελβετία

1963 Γιώργος Σεφέρης Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας  

Ελλάδα

Επιστήμη

1963 Τζον Κάριου Εκλς
Άλαν Λόιντ Χότζκιν
Άντριου Χάξλεϊ
Αυστραλία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο
Graphic16

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον ιοντικό μηχανισμό που επεμβαίνει στη διέγερση και στην αναστολή του νευρικού κυττάρου. "

1963 Graphic75

Ευγένιος Πολ Βίγκνερ

Ουγγαρία

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τη συμβολή του στη θεωρία του ατομικού πυρήνα και των στοιχειωδών σωματιδίων, ειδικότερα μέσω της ανακάλυψης και εφαρμογής θεμελιωδών αρχών συμμετρίας»

Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ και

Τ. Χανς Ν. Τζένσεν

Γερμανία «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των πυρηνικών φλοιών»
1963 Καρλ Ζίγκλερ, Τζούλιο Νάτα

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τα πολυμερή"

Διαστημικές αποστολές το 1963

1963 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1959 | 1960 | 1961 | 1962 | 1963 | 1964 | 1965 | 1966 | 1967 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License