ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - Η Δυτική Σαμόα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Νέα Ζηλανδία. Το όνομά της άλλαξε σε Ανεξάρτητο Κράτος της Δυτικής Σαμόα.
1 Ιανουαρίου - Οι Beatles περνούν από οντισιόν για τη δισκογραφική εταιρία Decca και απορρίπτονται.
3 Ιανουαρίου - Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ αφορίζει τον Φιντέλ Κάστρο.
8 Ιανουαρίου - 93 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ολλανδία.
11 Ιανουαρίου - Χιονοστιβάδα στο όρος Ουασκαράν στο Περού σκοτώνει 4.000 ανθρώπους.
26 Ιανουαρίου - Εκτοξεύεται το Ρέιντζερ 3 για να μελετήσει τη Σελήνη. Αργότερα, το ρομποτικό διαστημόπλοιο αποκλίνει από την πορεία του και περνάει 35.400 χλμ. μακριά από τη Σελήνη.

Φεβρουάριος

7 Φεβρουαρίου - Εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απαγορεύουν όλες τις κουβανικές εισαγωγές και εξαγωγές.
7 Φεβρουαρίου - Έκρηξη στο ανθρακωρυχείο του Λουίζενταλ στο Σάαρλαντ της Γερμανίας σκοτώνει 299 άτομα.
8 Φεβρουαρίου - Εννέα άτομα σκοτώνονται στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τη γαλλική αστυνομία.
10 Φεβρουαρίου - Ο αιχμάλωτος Αμερικανός πιλότος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2 Γκάρι Πάουερς ανταλάσσεται με τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.
10 Φεβρουαρίου - Ανοίγει η πρώτη ατομική έκθεση του Ρόι Λίχτενσταϊν.
12 Φεβρουαρίου - Ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέπτεται την Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό.
20 Φεβρουαρίου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Τζον Γκλεν γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές σε 4 ώρες και 55 λεπτά.
20 Φεβρουαρίου - Δύο δίκτυα Ελλήνων κατασκόπων στην υπηρεσία του Ισραήλ ανακοινώνει ότι εξάρθρωσε η αιγυπτιακή αστυνομία εντείνοντας τον πανικό των Ελλήνων της Αιγύπτου, οι οποίοι εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα κατά χιλιάδες. Ανάλογος πανικός επικρατεί και στις άλλες ευρωπαϊκές παροικίες, καθώς οι Αιγύπτιοι ανακοινώνουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη και άλλων κατασκοπευτικών δικτύων.

Μάρτιος

1 Μαρτίου - Αεροσκάφος της American Airlines συντρίβεται κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.
19 Μαρτίου - Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο Bob Dylan.
19 Μαρτίου - Λήγει επισήμως ο πόλεμος της Αλγερίας εναντίον των Γάλλων.
29 Μαρτίου - Ο Αρτούρο Φροντίσι, πρόεδρος της Αργεντινής, ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής.
29 Μαρτίου - Αποφασίζεται η κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης οχημάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απρίλιος

26 Απριλίου - Το διαστημικό σκάφος Ρέιντζερ 4 της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.

Μάιος

14 Μαΐου - Τελούνται στην Αθήνα οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.
19 Μαΐου - Στη Νέα Υόρκη, η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει το Happy Birthday to You στον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
19 Μαΐου - "Εντελώς αβάσιμη" χαρακτηρίζεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών καταγγελία του φοιτητή Αλέκου Παναγούλη ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς.
24 Μαΐου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κάρπεντερ πραγματοποιεί τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης μέσα στο θαλαμίσκο Ορόρα 7.
24 Μαΐου - Την εγκατάσταση στην Κρήτη του υπό ίδρυση τρίτου ελληνικού πανεπιστημίου ζητούν με κοινή τους απόφαση δήμαρχοι και κοινοτάρχες του νησιού.
30 Μαΐου - Ξεκινάει στη Χιλή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1962.
31 Μαΐου - Ο Άντολφ Άιχμαν εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ.

Ιούνιος

2 Ιουνίου - Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η αστυνομία αναγκάζεται να παρέμβει πολλές φορές στις συγκρούσεις μεταξύ των Χιλιανών και των Ιταλών παικτών σε ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
14 Ιουνίου -Ιδρύεται στο Παρίσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών, που αργότερα έγινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
17 ΙουνίουΒραζιλία νικά την Τσεχοσλοβακία με 3-1 και κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1962.
19 Ιουνίου - Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παύσει ολόκληρο το Δ.Σ. της Δ.Ε.Η., κατόπιν σοβαρών καταγγελιών περί οικονομικών ατασθαλιών.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Ανεξαρτησία της Ρουάντα και του Μπουρούντι.
10 Ιουλίου - Εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά ο Τέλσταρ, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στον κόσμο.
11 Ιουλίου - Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η Ε.Δ.Α. και η Ένωσις Κέντρου το καταψηφίζουν - η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της.
12 Ιουλίου - Οι Rolling Stones δίνουν στο κλαμπ Marquee του Λονδίνου την πρώτη τους συναυλία.
13 Ιουλίου - Σε μία πρωτοφανή ενέργεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν απολύει επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
13 Ιουλίου - Υπέρ της ολοκληρωτικής κατάργησης των έκτακτων μέτρων τάσσεται η Ένωσις Κέντρου, η οποία θεωρεί ως επαρκή νομική κάλυψη τον ισχύοντα ποινικό νόμο και τη μη αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Απορρίπτεται πρόταση της Ε.Δ.Α. για χορήγηση γενικής αμνηστίας και για την αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος απορρίπτει για άλλη μία φορά τον όρο "εμφύλιος πόλεμος", με το επιχείρημα ότι δεν επρόκειτο για σύρραξη μεταξύ δύο ελληνικών παρατάξεων, που διεκδικούσαν την εξουσία, αλλά για ανταρσία της μίας από αυτές κατά του επίσημου ελληνικού κράτους με υποκίνηση από το εξωτερικό.
22 Ιουλίου - Πρόγραμμα Μάρινερ: Το διαστημικό σκάφος Μάρινερ 1 καταστρέφεται μετά από ασταθή πτήση αρκετών λεπτών μετά την εκτόξευσή του.

Αύγουστος

6 Αυγούστου - Η Τζαμάικα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
11 Αυγούστου - Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.
16 Αυγούστου - Ο Πιτ Μπεστ απολύεται από τους Beatles και δύο ημέρες αργότερα θα αντικατασταθεί από τον Ρίνγκο Σταρ.
17 Αυγούστου - Ανατολικογερμανοί μεθοριακοί φρουροί σκοτώνουν τον 18χρονο Πέτερ Φέχτερ καθώς προσπαθούσε να διασχίσει το Τείχος του Βερολίνου για να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο, καθιστώντας τον ένα από τα πρώτα θύματα του Τείχους.
20 Αυγούστου - Το Savannah, το πρώτο πυρηνοκίνητο πολιτικό πλοίο στον κόσμο, ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι.
20 Αυγούστου - Ο Γιώργος Σεφέρης εγκαταλείπει οριστικά την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και επιστρέφει στην Ελλάδα.
22 Αυγούστου - Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ.
27 Αυγούστου - Εκτοξεύεται από τη NASA η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή Μάρινερ 2 με προορισμό τον πλανήτη Αφροδίτη.
28 Αυγούστου - Ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και περισσότερο στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη. Απολογισμός ένας νεκρός και πέντε τραυματίες καθώς και υλικές ζημιές στην Κόρινθο.
29 Αυγούστου - Εγκαινιάζεται η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
30 Αυγούστου - Η Ιαπωνία πραγματοποιεί δοκιμή του NAMC YS-11, του πρώτου της αεροσκάφους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και του μοναδικού επιτυχημένου εμπορικού αεροσκάφους της πριν ή μετά τον πόλεμο.
31 Αυγούστου - Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο γίνονται ανεξάρτητο κράτος.

Σεπτέμβριος

13 Σεπτεμβρίου - Δικαστήριο διατάζει το πανεπιστήμιο του Μισισιπή να κάνει δεκτό τον Αφροαμερικανό Τζέιμς Μέρεντιθ.
13 Σεπτεμβρίου - Κατηγορίες κατά του Νίκου Ζαχαριάδη διατυπώνει η Νέα Διεθνής Επιθεώρηση, η οποία στηλιτεύει "τις προκλητικές ενέργειες του Ζαχαριάδη στη Μόσχα, όπου διαπραγματεύεται την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον εκεί Έλληνα πρέσβη και απεργάζεται την ίδρυση νέου Κ.Κ.Ε.".
20 Σεπτεμβρίου - Ο Αφροαμερικανός Τζέιμς Μέρεντιθ εμποδίζεται να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.
25 Σεπτεμβρίου - Η Αλγερία ανακηρύσεται επίσημα σε Λαϊκή Δημοκρατία.
27 Σεπτεμβρίου - Συστήνεται η Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης.
27 Σεπτεμβρίου - Εκδίδεται το βιβλίο της Ρέιτσελ Κάρσον Σιωπηλή Άνοιξη, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για το περιβαλλοντικό κίνημα και τη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α.
28 Σεπτεμβρίου - Τετραήμερη επίσκεψη αρχίζει στην Αθήνα ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ'.
30 Σεπτεμβρίου - Ο Τζέιμς Μέρεντιθ εισέρχεται στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, αψηφώντας τον διαχωρισμό.

Οκτώβριος

3 Οκτωβρίου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: Εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το Σίγμα 7 με τον αστροναύτη Γουόλι Σίρα, για να πραγματοποιήσει έξι περιστροφές γύρω από τη Γη σε μία πτήση εννέα ωρών.
5 Οκτωβρίου - Βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία Δόκτωρ Νο, η πρώτη της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ.
5 Οκτωβρίου - Κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο single των Beatles, Love Me Do, έχοντας στη β' πλευρά το P.S. I Love You.
6 Οκτωβρίου - Πτώση του δείκτη αναλφαβητισμού από 25% σε 17,7% στην Ελλάδα.
8 Οκτωβρίου - Το Der Spiegel δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο "Bedingt abwehrbereit", σχετικά με τη θλιβερή κατάσταση των Bundeswehr (οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας), αποκαλύπτοντας την ανετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική απειλή από την ανατολή. Το περιοδικό σύντομα θα κατηγορηθεί για προδοσία.
8 Οκτωβρίου - Η Αλγερία γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
9 Οκτωβρίου - Η Ουγκάντα γίνεται ανεξάρτητη χώρα.
11 Οκτωβρίου - Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού: Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ συγκαλεί την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας ύστερα από 92 χρόνια.
22 Οκτωβρίου - Κρίση των πυραύλων της Κούβας: ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, αφού συμβουλεύτηκε τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ανακοινώνει ότι αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα ανακάλυψαν σοβιετικά πυρηνικά όπλα στην Κούβα και ότι διέταξε ναυτικό αποκλεισμό του κομμουνιστικού κράτους.
25 Οκτωβρίου - Θεμελιώνονται τα εργοστάσια λιπασμάτων Νέας Καρβάλης και Αμφίπολης από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Νοέμβριος

1 Νοεμβρίου - Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.
6 Νοεμβρίου - Απαρτχάιντ: η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περνάει ψήφισμα που καταδικάζει τις πολιτικές του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και καλεί όλα τα κράτη μέλη του Ο.Η.Ε. να διακόψουν τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη χώρα.
11 Νοεμβρίου - Η Εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ επικυρώνει το Σύνταγμα του Κουβέιτ.
11 Νοεμβρίου - Εγκαίνια της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.
20 Νοεμβρίου - Τέλος της κρίσης των πυραύλων της Κούβας: Σε απάντηση προς τη Σοβιετική Ένωση που συμφώνησε να αποσύρει τους πυραύλους της από την Κούβα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι διατάζει την άρση του αποκλεισμού της Κούβας.

Δεκέμβριος

8 Δεκεμβρίου - Εργαζόμενοι σε τέσσερις εφημερίδες της Νέας Υόρκης (που αργότερα θα αυξηθούν σε εννέα) κατεβαίνουν σε απεργία, η οποία θα διαρκέσει 114 ημέρες.
9 Δεκεμβρίου - Ιδρύεται το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα.
14 Δεκεμβρίου - Ο Μάρινερ 2 της NASA γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που περνά από την Αφροδίτη.
15 Δεκεμβρίου - Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ο βασιλιάς Παύλος απονέμει χάρη στο Μανώλη Γλέζο. Χαρίζεται ποινή φυλάκισης ενός έτους και τετραετής εκτόπιση.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1962

17 Ιανουαρίου - Τζιμ Κάρεϊ, Καναδός ηθοποιός
20 Ιανουαρίου - Θανάσης Μουστακίδης, Έλληνας πετοσφαιριστής
22 Ιανουαρίου - Μιζάν Ζαϊνάλ Αμπεντίν, βασιλιάς της Μαλαισίας
24 Ιανουαρίου - Αργύρης Καμπούρης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
30 Ιανουαρίου - Αμπντάλα Β΄, βασιλιάς της Ιορδανίας
6 Φεβρουαρίου - Αξλ Ρόουζ, Αμερικανός τραγουδιστής
7 Φεβρουαρίου - Ντέιβιντ Μπράιαν, Αμερικανός μουσικός (Bon Jovi)
8 Φεβρουαρίου - Γιάννης Τσιντσάρης, Έλληνας αρσιβαρίστας
10 Φεβρουαρίου - Κλιφ Μπάρτον, Αμερικανός μπασίστας (Metallica)
21 Φεβρουαρίου - Τσακ Παλάνιουκ, Αμερικανός συγγραφέας
22 Φεβρουαρίου - Στιβ Άιρβιν, Αυστραλός φυσιοδίφης και τηλεοπτικός παρουσιαστής
2 Μαρτίου - Τζων Μπον Τζόβι, Αμερικανός τραγουδιστής
21 Μαρτίου - Μάθιου Μπρόντερικ, Αμερικανός ηθοποιός
22 Μαρτίου - Νίκος Κουρμπανάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
26 Μαρτίου - Τζον Στόκτον, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
29 Μαρτίου - Νταν Μπίττμαν, Ρουμάνος τραγουδιστής
31 Μαρτίου - Γιώργος Στεφανόπουλος, Έλληνας πυγμάχος
7 Απριλίου - Μιχαήλ Κρουγκ, Ρώσος τραγουδιστής
12 Απριλίου - Κάρλος Σάινθ, Ισπανός οδηγός αγώνων
13 Απριλίου - Χίλελ Σλόβακ, Ισραηλινός κιθαρίστας (Red Hot Chili Peppers)
13 Μαΐου - Εδουάρδο Παλόμο, Μεξικανός ηθοποιός
18 Μαΐου - Σάντρα, Γερμανίδα τραγουδίστρια
30 Μαΐου - Τίμο Σόινι, Φινλανδός πολιτικός
3 Ιουνίου - Ντέιβιντ Κολ, Αμερικανός μουσικός παραγωγός
27 Ιουνίου - Τόνι Λιούνγκ Τσίου Γουάι, ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ
27 Ιουνίου - Ογιάντα Ουμάλα, Περουβιανός πολιτικός
3 Ιουλίου - Τομ Κρουζ, Αμερικανός ηθοποιός
16 Ιουλίου - Γκριγκόρι Λεπς, Ρώσος τραγουδιστής
20 Ιουλίου - Σαμίρ Κουντάρ, Λιβανέζος μέλος της Χεζμπολάχ
13 Αυγούστου - Θάνος Καλλίρης, Έλληνας τραγουδιστής
15 Αυγούστου - Παρασκευάς Καρασούλος, Έλληνας στιχουργός
16 Αυγούστου - Στιβ Καρέλ, Αμερικανός ηθοποιός
18 Αυγούστου - Φελίπε Καλδερόν, Μεξικανός πολιτικός
21 Αυγούστου - Τζον Κόρφας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
28 Αυγούστου - Ντι Μπράντλεϊ Μπάκερ, Αμερικανός ηθοποιός
28 Αυγούστου - Ντέιβιντ Φίντσερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1 Σεπτεμβρίου - Ρουντ Γκούλιτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
12 Σεπτεμβρίου - Ντίνο Μέρλιν, Βόσνιος τραγουδοποιός
24 Σεπτεμβρίου - Νία Βαρντάλος, Καναδή ηθοποιός
26 Σεπτεμβρίου - Αλ Πιτρέλλι, Αμερικανός κιθαρίστας
30 Σεπτεμβρίου - Φρανκ Ράικαρτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής
2 Οκτωβρίου - Γεράσιμος Ανδρεάτος, Έλληνας τραγουδιστής
9 Οκτωβρίου - Νίκος Χατζηνικολάου, Έλληνας δημοσιογράφος
12 Οκτωβρίου - Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρόεδρος της ΠΓΔΜ
6 Νοεμβρίου - Ρομπέρτο Τζιορτζέτι, κυβερνήτης του Αγίου Μαρίνου
11 Νοεμβρίου - Γιώργος Μητσιμπόνας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
11 Νοεμβρίου - Ντέμι Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός
18 Νοεμβρίου - Κερκ Χάμμετ, Αμερικανός μουσικός (Metallica)
19 Νοεμβρίου - Τζόντι Φόστερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης
23 Νοεμβρίου - Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας
27 Νοεμβρίου - Ντέιβι Μπόι Σμιθ, Άγγλος παλαιστής
28 Νοεμβρίου - Τζον Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός
29 Νοεμβρίου - Ρόνι Τζόρνταν, Άγγλος κιθαρίστας
4 Δεκεμβρίου - Αλεξάντερ Λιτβινένκο, Ρώσος πράκτορας
5 Δεκεμβρίου - Χοσέ Κούρα, Αργεντινός τενόρος
9 Δεκεμβρίου - Φελίσιτι Χάφμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
22 Δεκεμβρίου - Ρέιφ Φάινς, Άγγλος ηθοποιός
Δημήτρης Βακρινός, Έλληνας δολοφόνος
Χρήστος Καρακέπελης, Έλληνας σκηνοθέτης

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1962

4 Ιανουαρίου - Χανς Λάμερς, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
8 Ιανουαρίου - Θεόκλητος Β΄, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
26 Ιανουαρίου - Λάκι Λουτσιάνο, Ιταλός μαφιόζος
19 Φεβρουαρίου - Γεώργιος Παπανικολάου, Έλληνας ιατρός
15 Μαρτίου - Άρθουρ Χόλι Κόμπτον, Αμερικανός φυσικός
24 Μαρτίου - Ογκίστ Πικάρ, Ελβετός φυσικός και εξερευνητής
3 Απριλίου - Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας συνθέτης
10 Απριλίου - Μάικλ Κερτίζ, Ούγγρος σκηνοθέτης
31 Μαΐου - Άντολφ Άιχμαν, Γερμανός αξιωματικός των SS
6 Ιουνίου - Υβ Κλάιν, Γάλλος ζωγράφος
6 Ιουλίου - Γουίλιαμ Φώκνερ, Αμερικανός συγγραφέας
5 Αυγούστου - Μέριλιν Μονρόε, Αμερικανίδα ηθοποιός
9 Αυγούστου - Έρμαν Έσσε, Γερμανός συγγραφέας
3 Σεπτεμβρίου - Ε.Ε. Κάμινγκς, Αμερικανός ποιητής
25 Οκτωβρίου - Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Έλληνας πολιτικός
7 Νοεμβρίου - Έλινορ Ρούζβελτ, Αμερικανίδα πολιτικός
17 Νοεμβρίου - Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ελληνίδα συγγραφέας
18 Νοεμβρίου - Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός
28 Νοεμβρίου - Βιλελμίνη, βασίλισσα της Ολλανδίας
15 Δεκεμβρίου - Τσαρλς Λότον, Άγγλος ηθοποιός
16 Δεκεμβρίου - Ντίνος Ανδριανόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Μιχάλης Παπαμαύρος, Έλληνας παιδαγωγός

Μουσική

Up on the Roof, The Drifters
I Can't Stop Loving You, Ray Charles
Green Onions, Booker T. and the MG's
Boom Boom, John Lee Hooker
The Wanderer, Dion
He's a Rebel, The Crystals

--

Κατάλογος ελληνικών ταινιών : 1962

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962

1962 Λάινους Πόλινγκ Ηνωμένες Πολιτείες

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

«για την εκστρατεία του ενάντια στις δοκιμές πυρηνικών όπλων»

1962 Τζον Στάινμπεκ  Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 

Ηνωμένες Πολιτείες

Επιστήμη

1962 Φράνσις Χάρι Κόμπτον Κρικ
Τζέιμς Ντιούι Γουότσον
Μόρις Γουίλκινς
Ηνωμένο Βασίλειο
ΗΠΑ
Νέα Ζηλανδία,
Ηνωμένο Βασίλειο

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και της σημασίας τους ως κέντρου μεταφοράς πληροφοριών σε ζωντανούς οργανισμούς"

1962 Graphic73

Λεβ Νταβίντοβιτς Λαντάου (Лев Давидович Ландау)

Σοβιετική Ένωση

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τις πρωτότυπες θεωρίες του σχετικά με την συμπυκνωμένη ύλη, και ειδικότερα για το υγρό ήλιο»

1962 Μαξ Φέρντιναντ Πέρουτς, Τζον Κάουντερι Κέντριου

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τις μελέτες τους επί των δομών των σφαιρικών πρωτεΐνών"

Διαστημικές αποστολές το 1962

1962 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1958 | 1959 | 1960 | 1961 | 1962 | 1963 | 1964 | 1965 | 1966 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License