ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

3 Ιανουαρίου - Ψυχρός Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα λόγω της εθνικοποίησης από την τελευταία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.
8 Ιανουαρίου - Στη Γαλλία, δημοψήφισμα στηρίζει την πολιτική του Σαρλ ντε Γκωλ στην Αλγερία.
17 Ιανουαρίου - Η κοινοβουλευτική συνέλευση των "έξι" αποφασίζει να συστήσει ειδική επιτροπή για την εξέταση της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ.
17 Ιανουαρίου - Ο πρώην πρωθυπουργός του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα δολοφονείται σε περιστάσεις που υποδηλώνουν την υποστήριξη και τη συνενοχή των κυβερνήσεων του Βελγίου και των Ηνωμένων Πολιτειών.
23 Ιανουαρίου - Το πορτογαλικό πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Σάντα Μαρία καταλαμβάνεται από αντιπάλους του δικτάτορα Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ, οι οποίοι απαιτούν την ανατροπή του.
23 Ιανουαρίου - Επτά μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Σαρατόγκα χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξεσπά στο πλοίο, ενώ ναυλοχεί στο Φάληρο.
31 Ιανουαρίου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: Ο χιμπαντζής Χαμ εκτοξεύεται στο Διάστημα με τον πύραυλο Ρεντστόουν 2.

Φεβρουάριος

15 Φεβρουαρίου - Συντρίβεται στο Βέλγιο η πτήση 548 της Sabena, σκοτώνοντας 75 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της αμερικανικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ μαζί με αρκετούς προπονητές και μέλη της οικογένειάς τους.

Μάρτιος

15 Μαρτίου - Η Νότια Αφρική αποσύρεται από την Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Απρίλιος

8 Απριλίου - Μεγάλη έκρηξη στο πλοίο Ντάρα στον Περσικό κόλπο σκοτώνει 238 άτομα.
11 Απριλίου - Αρχίζει η δίκη του Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ.
12 Απριλίου - Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση, με το Βοστόκ 1.
13 Απριλίου - Ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες φοιτητές στη Δυτική Γερμανία είναι οι πλέον πολυάριθμοι μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών, ενώ οι εργάτες, οι οποίοι αγγίζουν τους 35.000, κατατάσσονται τρίτοι, μετά τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.
15 Απριλίου - Ανακοινώνεται σχέδιο επέκτασης του δικτύου των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων από το Νέο Ηράκλειο μέχρι το Χαλάνδρι, μέσω της παλαιάς γραμμής Αθηνών-Λαυρίου.
16 Απριλίου - Άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ για παροχή ελληνικής στρατιωτικής και αστυνομικής συνδρομής στην Κύπρο, καταγγέλει ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.
17 Απριλίου - Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: μία ομάδα Κουβανών εξορίστων, χρηματοδοτημένων και εκπαιδευμένων από τη CIA, εισβάλει στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
17 Απριλίου - Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Καναδά.
20 Απριλίου - Σε αποτυχία καταλήγει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, των υποστηριζόμενων από τις Η.Π.Α. Κουβανών εξορίστων.
21 Απριλίου - Τέσσερις Γάλλοι στρατηγοί του εκστρατευτικού σώματος στην Αλγερία οργανώνουν εξέγερση και καταλαμβάνουν το Αλγέρι.
21 Απριλίου - Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων έφθασε τα 57 χρόνια και των Ελληνίδων τα 62, ενώ προπολεμικά ήταν 37 και 38 αντιστοίχως.
25 Απριλίου - Ο Ρόμπερτ Νόις λαμβάνει ευρεσιτεχνία για το ολοκληρωμένο κύκλωμα.

Μάιος

1 Μαΐου - Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την Κούβα σοσιαλιστικό κράτος και καταργεί τις εκλογές.
4 Μαΐου - Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: Οι "Επιβάτες για την Ελευθερία" αρχίζουν με λεωφορείο ταξίδι διαμαρτυρίας στις νότιες Πολιτείες των Η.Π.Α.
5 Μαΐου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Άλαν Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που ταξιδεύει στο διάστημα, σε μία υποτροχιακή πτήση.
6 Μαΐου - Υπογράφεται στη Ρόδο σύμβαση για την εγκατάσταση στο νησί ραδιοσταθμού της Φωνής της Αμερικής.
16 Μαΐου - Ο Παρκ Τζονγκ-χούι ηγείται πραξικοπήματος για την ανατροπή της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα.
19 Μαΐου - Πρόγραμμα Βενέρα: Το Βενέρα 1 γίνεται η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που περνά κοντά από έναν άλλο πλανήτη, την Αφροδίτη. Το σκάφος είχε χάσει την επαφή με τη Γη ένα μήνα νωρίτερα και δεν έστειλε κανένα δεδομένο.
19 Μαΐου - Νέες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ε.Ο.Κ. ζητεί το Συμβούλιο Υπουργών της Κοινότητας, λόγω των ενστάσεων της Ιταλίας, οι οποίες εστιάζονται πλέον στην ευνοϊκή μεταχείριση των ελληνικών καπνών. Παρέμβαση των Η.Π.Α. υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα.
24 Μαΐου - Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: Οι Επιβάτες για την Ελευθερία συλλαμβάνονται στο Τζάκσον (Μισισίπι) μετά την αποβίβαση από το λεωφορείο τους.
30 Μαΐου - Δολοφονείται στο Σάντο Ντομίγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας ο δικτάτορας Ραφαήλ Τρουχίλιο.
31 Μαΐου - Η Νότια Αφρική ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

Ιούνιος

4 Ιουνίου - Στη σύνοδο κορυφής της Βιέννης, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ προκαλεί την Κρίση του Βερολίνου, απειλώντας να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με την Ανατολική Γερμανία και δίνοντας τέλος στην αμερικανική, βρετανική και γαλλική πρόβαση στο Ανατολικό Βερολίνο.
16 Ιουνίου -Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ λιποτακτεί από τη Σοβιετική Ένωση.
16 Ιουνίου -Εγκαινιάζεται το ξενοδοχείο Μον Παρνές, στο Μαυροβούνι της Πάρνηθας, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και ολόκληρης της κοσμικής Αθήνας.
19 Ιουνίου - Το Κουβέιτ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.
20 Ιουνίου - Αποσύρεται σε ηλικία 69 ετών το Ιόνιον, το πρώτο ακτοπλοϊκό σκάφος του Αιγαίου, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης που το είχε ναυλώσει για τις άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου και των ανατολικών Κυκλάδων.
23 Ιουνίου - Ψυχρός Πόλεμος: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ήπειρο και επιτρέπει την επιστημονική έρευνα.

Ιούλιος

9 Ιουλίου - Υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ.
19 Ιουλίου - Κρίση της Μπιζέρτα: Η Τυνησία επιβάλλει αποκλεισμό στη γαλλική ναυτική βάση στη Μπιζέρτα. Τέσσερις μέρες αργότερα, οι Γάλλοι θα καταλάβουν ολόκληρη την πόλη.
21 Ιουλίου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: Ο Γκας Γκρίσομ γίνεται ο δεύτερος Αμερικανός που ταξιδεύει στο διάστημα (σε υποτροχιακή αποστολή).

Αύγουστος

11 Αυγούστου - Τα πρώην πορτογαλικά εδάφη της Ινδίας Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την ενωσιακή περιοχή Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι.
11 Αυγούστου - Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία Ε.Σ.Σ.Δ.-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης. Απαντώντας σε απειλές του Σοβιετικού ηγέτη, ότι θα προβεί σε αφανισμό των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει ότι του φαίνεται αδιανόητο το ενδεχόμενο ο Ν. Χρουστσόφ να διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης. Η απάντηση είναι: Δεν θα διατάξω βομβαρδισμό της Ακρόπολης, αλλά των γύρω ελαιώνων και των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις.
13 Αυγούστου - Η Ανατολική Γερμανία κλείνει τα σύνορα μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τομέα του Βερολίνου για να εμποδίσει τις προσπάθειες των κατοίκων της να διαφύγουν στη Δύση.
18 Αυγούστου - Διορίζεται το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, με πρόεδρο του συμβουλίου και διευθυντή του ιδρύματος τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ.
21 Αυγούστου - Η Motown κυκλοφορεί το Please Mr. Postman των Marvelettes, το οποίο θα γίνει η πρώτη της Νο 1 επιτυχία.

Σεπτέμβριος

1 Σεπτεμβρίου - Πραγματοποιείται στο Βελιγράδι η πρώτη σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
18 Σεπτεμβρίου - Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ.
18 Σεπτεμβρίου - Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας Αμερικής και η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής συγχωνεύονται στη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.
18 Σεπτεμβρίου - Σχέδιο εκλογικού πραξικοπήματος του κυβερνώντος κόμματος καταγγέλλει η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά με επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, με επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς και με παρουσίαση ενοχοποιητικού εγγράφου.
19 Σεπτεμβρίου - Ιδρύεται η Ένωση Κέντρου, ύστερα από διαβουλεύσεις και ζυμώσεις που διήρκεσαν μήνες.
28 Σεπτεμβρίου - Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Δαμασκό δίνει τέλος στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, την ένωση μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας.

Οκτώβριος

27 Οκτωβρίου - Η NASA εκτοξεύει τον πρώτο πύραυλο Κρόνο στην αποστολή Saturn-Apollo 1.
29 Οκτωβρίου - 4.640.512 Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Ε.Ρ.Ε. με ποσοστό 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου έρχεται δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και ακολουθεί το ΠΑΜΕ με 14,63% και 24 έδρες.
30 Οκτωβρίου - Αποφασίζεται η απομάκρυνση της σορού του Ιωσήφ Στάλιν από το Μαυσωλείο Λένιν και ο ενταφιασμός της στο τείχος του Κρεμλίνου.

Νοέμβριος

21 Νοεμβρίου - Ανοίγει στη Χονολουλού το "La Ronde", το πρώτο περιστρεφόμενο εστιατόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Δεκέμβριος

2 Δεκεμβρίου - Σε ραδιοφωνική του ομιλία που μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο δηλώνει ότι είναι Μαρξιστής-Λενινιστής και ότι η Κούβα πρόκειται να υιοθετήσει τον κομμουνισμό.
9 Δεκεμβρίου - Η Τανγκανίκα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.
15 Δεκεμβρίου - Ο Άντολφ Άιχμαν καταδικάζεται σε θάνατο αφού βρέθηκε ένοχος από ισραηλινό δικαστήριο για 15 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα κατά του εβραϊκού λαού.
15 Δεκεμβρίου - Ανακίνηση "μακεδονικού ζητήματος" από το Βελιγράδι μέσω του εκπροσώπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επαναλαμβάνει τα περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα.
17 Δεκεμβρίου - Πυρκαγιά ξεσπά κατά τη διάρκεια παράστασης τσίρκου στο Νιτερόι της Βραζιλίας, σκοτώνοντας περισσότερα από 500 άτομα.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1961

2 Ιανουαρίου - Κίκι Λέσεντριτς, Σέρβος συνθέτης
2 Ιανουαρίου - Τοντ Χέινς, Αμερικανός σκηνοθέτης
16 Ιανουαρίου - Κέννεθ Σίβερτσεν, Νορβηγός μουσικός
17 Ιανουαρίου - Γιώργος Ανδρέου, Έλληνας συνθέτης
17 Ιανουαρίου - Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, Γεωργιανή σκακίστρια
23 Ιανουαρίου - Πέτρος Δουρδουμπάκης, Έλληνας τραγουδοποιός
5 Φεβρουαρίου - Σάββας Κωφίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
7 Φεβρουαρίου - Φραγκίσκος, κόμης του Κλερμόν
10 Φεβρουαρίου - Αλεξάντερ Πέιν, Αμερικανός σκηνοθέτης
17 Φεβρουαρίου - Αντρέι Κοροτάγεφ, Ρώσος ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος
27 Φεβρουαρίου - Τζέιμς Ουόρθι, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
7 Μαρτίου - Γουόρελ Ντέιν, Αμερικανός τραγουδιστής
11 Μαρτίου - Ηλίας Κοτέας, Καναδός ηθοποιός
21 Μαρτίου - Λόταρ Ματέους, Γερμανός ποδοσφαιριστής
24 Μαρτίου - Γιάνης Βαρουφάκης, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός
28 Μαρτίου - Μπάιρον Σκοτ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής και προπονητής
2 Απριλίου - Κρίστοφερ Μελόνι, Αμερικανός ηθοποιός
3 Απριλίου - Έντι Μέρφι, Αμερικανός ηθοποιός
12 Απριλίου - Λίζα Τζέραρντ, Αυστραλή μουσικός
14 Απριλίου - Ρόμπερτ Καρλάιλ, Σκωτσέζος ηθοποιός
26 Απριλίου - Τζόαν Τσεν, Κινέζα ηθοποιός
6 Μαΐου - Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
8 Μαΐου - Βασίλης Κούκουρας, Έλληνας ηθοποιός
8 Μαΐου - Μπιλ ντε Μπλάσιο, Αμερικανός πολιτικός
13 Μαΐου - Ντένις Ρόντμαν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
17 Μαΐου - Ένια, Ιρλανδή τραγουδοποιός
28 Μαΐου - Ομέρ Ασάν, Τούρκος λαογράφος και φωτογράφος
29 Μαΐου - Μελίσσα Έθεριτζ, Αμερικανίδα τραγουδοποιός
3 Ιουνίου - Λώρενς Λέσιγκ, Αμερικανός ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής
4 Ιουνίου - Φέρεντς Γκιουρτσάνι, Ούγγρος πολιτικός
6 Ιουνίου - Τομ Αράγια, Χιλιανός μουσικός (Slayer)
8 Ιουνίου - Καίτη Γαρμπή, Ελληνίδα τραγουδίστρια
9 Ιουνίου - Μάικλ Τζ. Φοξ, Καναδός ηθοποιός
14 Ιουνίου -Μπόι Τζορτζ, Άγγλος τραγουδοποιός
17 Ιουνίου -Χρήστος Τσιαμούλης, Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής
19 Ιουνίου - Μπίντια Ντεβί Μπαντάρι, πρόεδρος του Νεπάλ
21 Ιουνίου - Τζόκο Ουιντόντο, Ινδονήσιος πολιτικός
21 Ιουνίου - Μάνου Τσάο, Γάλλος τραγουδιστής
28 Ιουνίου - Λεονάρντ Όρμπαν, Ρουμάνος πολιτικός
Ιούνιος - Κωνσταντίνος Βήτα, Έλληνας τραγουδοποιός
1 Ιουλίου - Καρλ Λιούις, Αμερικανός αθλητής
1 Ιουλίου - Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας
10 Ιουλίου - Jacky Cheung, τραγουδιστής και ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ
13 Ιουλίου - Στέλιος Μανωλάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
14 Ιουλίου - Λουκία Ρικάκη, Ελληνίδα σκηνοθέτρια
15 Ιουλίου - Φόρεστ Γουίτακερ, Αμερικανός ηθοποιός
17 Ιουλίου - Γκουρού, Αμερικανός ράπερ
23 Ιουλίου - Γούντι Χάρελσον, Αμερικανός ηθοποιός
29 Ιουλίου - Δημήτρης Σαραβάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
30 Ιουλίου - Λώρενς Φίσμπερν, Αμερικανός ηθοποιός
4 Αυγούστου - Μπαράκ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
4 Αυγούστου - Λόρεν Τομ, Αμερικανίδα ηθοποιός
9 Αυγούστου - Τζον Κέι, Νεοζηλανδός πολιτικός
13 Αυγούστου - Κότζι Κόντο, Ιάπωνας συνθέτης
13 Αυγούστου - Μποριάνα Κρίστο, Βόσνια πολιτικός
13 Αυγούστου - Χρήστος Χριστοδούλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
18 Αυγούστου - Μπιρόλ Ουνέλ, Τούρκος ηθοποιός
27 Αυγούστου - Τομ Φορντ, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης
2 Σεπτεμβρίου - Κάρλος Βαλντεράμα, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής
8 Σεπτεμβρίου - Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος
12 Σεπτεμβρίου - Μυλέν Φαρμέρ, Γαλλίδα τραγουδίστρια
13 Σεπτεμβρίου - Ντέιβ Μαστέιν, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας (Megadeth)
18 Σεπτεμβρίου - Τζέιμς Γκαντολφίνι, Αμερικανός ηθοποιός
19 Σεπτεμβρίου - Γιώργος Χριστιανάκης, Έλληνας συνθέτης
29 Σεπτεμβρίου - Τζούλια Γκίλαρντ, Αυστραλή πολιτικός
30 Σεπτεμβρίου - Μπερνάρ Μακούζα, πρωθυπουργός της Ρουάντα
31 Οκτωβρίου - Πίτερ Τζάκσον, Νεοζηλανδός σκηνοθέτης
12 Νοεμβρίου - Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια
19 Νοεμβρίου - Μεγκ Ράιαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
28 Νοεμβρίου - Αλφόνσο Κουαρόν, Μεξικανός σκηνοθέτης
5 Δεκεμβρίου - Σοφία Βόσσου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
11 Δεκεμβρίου - Μακί Σαλ, Σενεγαλέζος πολιτικός
16 Δεκεμβρίου - Μπιλ Χικς, Αμερικανός κωμικός
24 Δεκεμβρίου - Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν
30 Δεκεμβρίου - Μπεν Τζόνσον, Καναδός δρομέας
Βαγγέλης Κορακάκης, Έλληνας τραγουδοποιός
Γιώργος Ντότσικας, Έλληνας υδατοσφαιριστής
Σάκης Παπαδημητρίου, Έλληνας συνθέτης
Αλέξης Παπαχελάς, Έλληνας δημοσιογράφος
Τάσος Τέλλογλου, Έλληνας δημοσιογράφος
Γιώργος Φακανάς, Έλληνας μουσικός

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1961

4 Ιανουαρίου - Έρβιν Σρέντινγκερ, Αυστριακός φυσικός
10 Ιανουαρίου - Ντάσιελ Χάμετ, Αμερικανός συγγραφέας
17 Ιανουαρίου - Πατρίς Λουμούμπα, Κονγκολέζος πολιτικός
21 Ιανουαρίου - Μπλεζ Σαντράρ, Ελβετός συγγραφέας
8 Μαρτίου - Τόμας Μπίτσαμ, Άγγλος διευθυντής ορχήστρας
31 Μαρτίου - Πύρρος Σπυρομήλιος, Έλληνας στρατιωτικός
9 Απριλίου - Ζογ Α΄, βασιλιάς της Αλβανίας
29 Απριλίου - Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας πολιτικός
3 Μαΐου - Μωρίς Μερλώ-Ποντύ, Γάλλος φιλόσοφος
13 Μαΐου - Γκάρι Κούπερ, Αμερικανός ηθοποιός
6 Ιουνίου - Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος
6 Ιουνίου - Ιωάννης Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός
30 Ιουνίου - Λη ντε Φόρεστ, Αμερικανός εφευρέτης
1 Ιουλίου - Λουί-Φερντινάν Σελίν, Γάλλος συγγραφέας
2 Ιουλίου - Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας
6 Ιουλίου - Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, Έλληνας πολιτικός
20 Αυγούστου - Πέρσι Γουίλλιαμς Μπρίτζμαν, Αμερικανός φυσικός
24 Αυγούστου - Γκύντερ Λίτφιν, Γερμανός ράφτης
1 Σεπτεμβρίου - Έερο Σάαρινεν, Φινλανδός αρχιτέκτονας
17 Σεπτεμβρίου - Αντνάν Μεντερές, Τούρκος πολιτικός
18 Σεπτεμβρίου - Νταγκ Χάμαρσκελντ, Σουηδός οικονομολόγος και διπλωμάτης
12 Δεκεμβρίου - Πανταζής Σταμούλης, Έλληνας πολιτικός
Άγις Θέρος, Έλληνας συγγραφέας

Μουσική

Crying, Roy Orbison
Crazy, Patsy Cline
Stand By Me, Ben E. King
Will You Love Me Tomorrow, The Shirelles
Spoonful, Howlin' Wolf
I Fall to Pieces, Patsy Cline

--

1961 Graphic17

Νταγκ Χάμαρσελντ

 Σουηδία

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

1961 Ίβο Άντριτς Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας  

Γιουγκοσλαβία

Επιστήμη

1961 Γκέοργκ φον Μπέκεσι Ουγγαρία

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για τις ανακαλύψεις του φυσικού μηχανισμού των ερεθισμάτων στον κοχλία του αυτιού"

1961 Ρόμπερτ Χόφσταντερ Η.Π.Α.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τις πρωτότυπες μελέτες της σκέδασης ηλεκτρονίου από ατομικό πυρήνα, και για τις σχετικές ανακαλύψεις σχετικά με τη δομή των νουκλεονίων»

Graphic72

Ρούντολφ Λούντβιχ Μεσμπάουερ (Rudolf Ludwig Mössbauer)

Γερμανία «για τις έρευνες σχετικά με την ακτινοβολία γάμμα και την ανακάλυψη του φαινομένου που πήρε το όνομά του». Δείτε: Φαινόμενο Μοσμπάουερ
1961 Μέλβιν Κάλβιν

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τις έρευνές του επί της αφομοίωσης του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά"

Διαστημικές αποστολές το 1961

1961 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1957 | 1958 | 1959 | 1960 | 1961 | 1962 | 1963 | 1964 | 1965 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License