ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - Το Καμερούν αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
4 Ιανουαρίου - Η Αυστρία, η Δανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία υπογράφουν στη Στοκχόλμη τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. Η συνθήκη τίθεται σε ισχύ στις 3 Μαΐου του 1960.
9 Ιανουαρίου - Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο.
19 Ιανουαρίου - Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καιη Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας και ασφάλειας.
21 Ιανουαρίου - Πρόγραμμα Μέρκιουρι: το διαστημικό σκάφος Λιτλ Τζο 1Β εκτοξεύεται από το νησί Γουόλοπς της Βιρτζίνια, έχοντας ως επιβάτη την πιθηκίνα Μις Σαμ.
23 Ιανουαρίου - Το βαθυσκάφος USS Trieste καταρρίπτει ρεκόρ βάθους κατεβαίνοντας στα 10.911 μέτρα στον Ειρηνικό ωκεανό.
24 Ιανουαρίου - Πόλεμος της Αλγερίας: ορισμένες μονάδες Ευρωπαίων εθελοντών εξεγείρονται στο Αλγέρι, στην περίφημη "εβδομάδα των οδοφραγμάτων", κατά την οποία προβαίνουν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και σε συγκρούσεις με την τοπική αστυνομία.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Τέσσερις μαύροι φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη από τις καταλήψεις που θα γίνουν σε εστιατόρια του Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας.
8 Φεβρουαρίου - Τοποθετούνται οι οκτώ πρώτες ορείχαλκες πλάκες αστέρων στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.
8 Φεβρουαρίου - Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρία Αστικών Συγκοινωνιών Πρωτευούσης, στην οποία ανατίθεται η εκμετάλλευση των λεωφορείων επτά γραμμών Αθηνών και Πειραιά, από τις οποίες αποσύρθηκε η ΗΕΜ.
12 Φεβρουαρίου - Αρχίζουν στη Βόννη οι διαπραγματεύσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις των Ελλήνων θυμάτων του ναζισμού.
13 Φεβρουαρίου - Η Γαλλία πραγματοποιεί επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή με την κωδική ονομασία "Μπλε Γερβίλος" και γίνεται η τέταρτη χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα.
26 Φεβρουαρίου - Αεροσκάφος της Alitalia συντρίβεται, λίγο μετά την απογείωσή του, σε νεκροταφείο στην Ιρλανδία, σκοτώνοντας τους 34 από τους 52 επιβαίνοντες.
29 Φεβρουαρίου - Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει το παράκτιο Μαρόκο, καταστρέφοντας το Αγκαντίρ και αφήνοντας πίσω του πάνω από 12.000 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.

Μάρτιος

17 Μαρτίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπογράφει την οδηγία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα δράσης στην Κούβα που θα οδηγήσει τελικά στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.
19 Μαρτίου - Υπογράφεται στη Βόννη η συμφωνία για την καταβολή 115.000.000 μάρκων προς την Ελλάδα, ως αποζημίωση για τα θύματα της γερμανικής κατοχής.
21 Μαρτίου - Έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ., μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
21 Μαρτίου - Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική: Σφαγή στο Σάρπβιλ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον μίας ομάδας άοπλων μαύρων Νοτιοαφρικανών διαδηλωτών σκοτώνοντας 69 άτομα.

Απρίλιος

1 Απριλίου - Ο δορυφόρος TIROS-1 μεταδίδει την πρώτη τηλεοπτική εικόνα από το διάστημα.
9 Απριλίου - Ο Χέντρικ Φέρβερντ, πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής και αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, διασώζεται στο Γιοχάνεσμπουργκ από απόπειρα δολοφονίας από λευκό αγρότη.
9 Απριλίου - Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού βεληνεκούς.
19 Απριλίου - Φοιτητές στη Νότια Κορέα διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ της δημοκρατίας, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σίνγκμαν Ρι.
21 Απριλίου - Εγκαινιάζεται επίσημα η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια.
25 Απριλίου - Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Triton (SSRN-586) ολοκληρώνει τον πρώτο εν καταδύσει περίπλου της Γης.
26 Απριλίου - Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Σίνγκμαν Ρι, παραιτείται μετά από 12 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος.
27 Απριλίου - Το Τόγκο αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

Μάιος

1 Μαΐου - Ιδρύονται οι δυτικές ινδικές πολιτείες Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα.
1 Μαΐου - Ψυχρός πόλεμος: Κατάρριψη του U2 από τους Σοβιετικούς. Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πετώντας με κατασκοπευτικό αεροπλάνο πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, καταρρίπτεται πυροδοτώντας διπλωματική κρίση.
3 Μαΐου - Ανοίγει στο Άμστερνταμ το Μουσείο Άννας Φρανκ.
3 Μαΐου - Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
6 Μαΐου - Πάνω από 20.000.000 τηλεθεατές παρακολουθούν τον πρώτο βασιλικό γάμο που μεταδίδεται από την τηλεόραση, όταν η πριγκίπισσα Μαργαρίτατου Ηνωμένου Βασιλείου παντρεύεται τον Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
7 Μαΐου - Ψυχρός πόλεμος: Κατάρριψη του U2 από τους Σοβιετικούς. O Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πιλότος του U2, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, βρίσκεται στα χέρια των Σοβιετικών.
7 Μαΐου - Εγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.
9 Μαΐου - Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ανακοινώνει για πρώτη φορά την έγκριση της διάθεσης αντισυλληπτικού δισκίου.
10 Μαΐου - Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο Τρίτων ολοκληρώνει τον πρώτο υποβρύχιο περίπλου της Γης.
11 Μαΐου - Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, τέσσερις Ισραηλινοί πράκτορες της Μοσάντ συλλαμβάνουν τον Ναζί φυγά Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος ζούσε με το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλέμεντ.
13 Μαΐου - Εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ συναθροίζονται για την πρώτη ημέρα διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων.
19 Μαΐου - Η "Γλυκιά ζωή" του Φεντερίκο Φελίνι κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, ενώ το πρώτο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονέμεται στη Ζαν Μορό ("Μοντεράτο Καντάμπιλε") και στη Μελίνα Μερκούρη ("Ποτέ την Κυριακή").
22 Μαΐου - Σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας μεγέθους ροπής, γνωστός ως Μεγάλος Σεισμός της Χιλής, πλήττει τη νότια Χιλή. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.
24 Μαΐου - Μετά τον μεγάλο σεισμό της Βαλδίβια, τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αρχίζει να εκρήγνυται το Πουγέγουε-Κορντόν Κάουγε.
27 Μαΐου - Στην Τουρκία, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και την κυβέρνηση.

Ιούνιος

5 Ιουνίου - Διακομιδή των οστών του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.
24 Ιουνίου - Διάλυση της Βαλκανικής Συμμαχίας του 1954, στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία.
26 Ιουνίου - Το προτεκτοράτο της Βρετανικής Σομαλιλάνδης αποκτά την ανεξαρτησία του ως Σομαλιλάνδη.
26 Ιουνίου - Η Μαδαγασκάρη αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
30 Ιουνίου - Το Βελγικό Κογκό ανεξαρτητοποιείται από το Βέλγιο.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1 Ιουλίου - Η Γκάνα γίνεται δημοκρατία και ο Κβάμε Νκρούμαχ ο πρώτος πρόεδρός της καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄του Ηνωμένου Βασιλείου παύει να είναι αρχηγός του κράτους.
7 Ιουλίου - Η Ιταλία αντιδρά στην προοπτική εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
20 Ιουλίου - Για πρώτη φορά εκτοξεύεται με επιτυχία πύραυλος Πολάρις από ένα υποβρύχιο, το USS George Washington.

Αύγουστος

1 Αυγούστου - Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1 Αυγούστου - Το Ισλαμαμπάντ ανακηρύσσεται ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της κυβέρνησης του Πακιστάν.
3 Αυγούστου - Ο Νίγηρας αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
5 Αυγούστου - Η Άνω Βόλτα (σημερινή Μπουρκίνα Φάσο) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
7 Αυγούστου - Η Ακτή Ελεφαντοστού αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
11 Αυγούστου - Το Τσαντ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
12 Αυγούστου - Η NASA εκτοξεύει επιτυχώς τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Έκο 1Α.
13 Αυγούστου - Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
16 Αυγούστου - Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
17 Αυγούστου - Αποαποικιοποίηση: η Γκαμπόν ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.
19 Αυγούστου - Ψυχρός πόλεμος: Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πιλότος του αμερικανικού U2, που κατερρίφθη από τους Σοβιετικούς, καταδικάζεται στη Μόσχα σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία.
19 Αυγούστου - Πρόγραμμα Σπούτνικ: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Σπούτνικ 5 με τα σκυλιά Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και διάφορα φυτά.
20 Αυγούστου - Η Σενεγάλη αποχωρεί από την ομοσπονδία του Μάλι, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της.
26 Αυγούστου - Εκτελείται η Σταυρούλα Γκουβούση, 63 ετών, κάτοικος Λεωνιδίου Αρκαδίας, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έπνιξε με τη βοήθεια του γιου της, τη νύφη της Μεταξία. Είναι η πρώτη μετά τον πόλεμο εκτέλεση γυναίκας για έγκλημα του ποινικού δικαίου.

Σεπτέμβριος

2 Σεπτεμβρίου - Πραγματοποιούνται οι πρώτες στην ιστορία του Θιβέτ εκλογές του κοινοβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης του Θιβέτ. Η θιβετιανή κοινότητα τηρεί την ημέρα αυτή ως Ημέρα της Δημοκρατίας.
3 Σεπτεμβρίου - Εγκαινιάζεται στα Τέμπη η πλέον σύγχρονη γέφυρα στην Ελλάδα, η οποία συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Πηνειού.
5 Σεπτεμβρίου - Ο Μοχάμεντ Άλι (τότε γνωστός ως Κάσιους Κλέι) κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.
5 Σεπτεμβρίου - Θεμελιώνεται στην Πτολεμαΐδα η δεύτερη μονάδα του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου, η οποία θα παράγει 900.000.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
7 Σεπτεμβρίου - Ο διάδοχος Κωνσταντίνος κατακτά την πρώτη θέση στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας, στην κατηγορία "Ντράγκον". Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα ύστερα από 48 χρόνια.
10 Σεπτεμβρίου - Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, ο Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος υποσαχάριος Αφρικανός που κερδίζει χρυσό μετάλλιο, τερματίζοντας πρώτος στον μαραθώνιο τρέχοντας ξυπόλητος.
14 Σεπτεμβρίου - Κρίση στο Κονγκό: με τη βοήθεια της CIA, ο Μομπούτου Σέσε Σέκο παίρνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, αναστέλλοντας το σύνταγμα και το κοινοβούλιο.
18 Σεπτεμβρίου - Ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.
22 Σεπτεμβρίου - Η Δημοκρατία του Σουδάν μετονομάζεται σε Μάλι μετά την αποχώρηση της Σενεγάλης από την Ομοσπονδία του Μάλι.
22 Σεπτεμβρίου - Σύμβαση για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων στην περιοχή Θεσσαλονίκης-Κατερίνης υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Τεξανού ανεξάρτητου παραγωγού πετρελαίων Χάντσελ.
24 Σεπτεμβρίου - Καθελκύεται το USS Enterprise, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο.

Οκτώβριος

1 Οκτωβρίου - Η Νιγηρία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
12 Οκτωβρίου - Ψυχρός πόλεμος: Ο Νικίτα Χρουστσόφ χτυπάει το παπούτσι του στο έδρανο στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για να διαμαρτυρηθεί για τους ισχυρισμούς του Φιλιππινέζου διπλωμάτη περί της αποικιακής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη.
12 Οκτωβρίου - Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.
14 Οκτωβρίου - Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές, από την περίοδο 1961-1962.
16 Οκτωβρίου - Συμπλοκές 70 βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α., κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μέρτεν.
19 Οκτωβρίου - Ψυχρός πόλεμος: η κυβέρνηση των Η.Π.Α. επιβάλλει εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας.
24 Οκτωβρίου - Βαλλιστικός πύραυλος εκρήγνυται στην εξέδρα εκτόξευσης του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ στη Σοβιετική Ένωση, σκοτώνοντας 78 άτομα (σύμφωνα με άλλες πηγές 92-126 άτομα).

Νοέμβριος

2 Νοεμβρίου - Βρετανικό δικαστήριο αθωώνει την Penguin Books καθώς αποφαίνεται ότι το βιβλίο του Ντ. Χ. Λώρενς Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι δεν είναι ανήθικο.
2 Νοεμβρίου - Θεμελιώνεται στην Πάτρα το εργοστάσιο ελαστικών της εταιρίας Πιρέλι-Ελλάς.
8 Νοεμβρίου - Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κερδίζει τον Ρίτσαρντ Νίξον σε μία από τις πιο αμφίρροπες προεδρικές εκλογές του 20ού αιώνα και γίνεται ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
11 Νοεμβρίου - Αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ.
18 Νοεμβρίου - Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών. Προβλέπει παροχή σύνταξης γήρατος από την 1η Ιουλίου του 1962 για τους άνω των 65 ετών αγρότες, συμπλήρωση της υγειονομικής περίθαλψης, υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1961 της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι και παγετό, και παροχή δανείων σε άστεγες αγροτικές οικογένειες για την ανέγερση κατοικιών.
25 Νοεμβρίου - Δολοφονούνται στη Δομινικανή Δημοκρατία οι αδελφές Μιραμπάλ.
28 Νοεμβρίου - Η Μαυριτανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

Δεκέμβριος

11 Δεκεμβρίου - Οι γαλλικές δυνάμεις πυροδοτούν βίαιες συγκρούσεις με διαδηλωτές στη Γαλλική Αλγερία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκωλ.
16 Δεκεμβρίου - Αεροπορική τραγωδία στη Νέα Υόρκη: 134 άτομα σκοτώνονται όταν ένα αεροσκάφος Douglas DC-8 της United Airlines συγκρούεται με αεροπλάνο της TWA πάνω από το Στάτεν Άιλαντ.
17 Δεκεμβρίου - Στρατεύματα πιστά στον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ στην Αιθιοπία συντρίβουν το πραξικόπημα που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου, επιστρέφοντας την εξουσία στον ηγέτη τους μετά την επιστροφή του από τη Βραζιλία. Ο Χαϊλέ Σελασιέ απαλλάσσει τον γιο του από οποιαδήποτε κατηγορία.
17 Δεκεμβρίου - Συντριβή C-131 στο Μόναχο: Σκοτώνονται 20 επιβάτες και πλήρωμα του αεροπλάνου καθώς και 32 άτομα στο έδαφος.
17 Δεκεμβρίου - Έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στα Κρεμαστά του Αχελώου.
23 Δεκεμβρίου - Εκατό μέλη της Εθνικής Κοινωνικής Οργάνωσης Φοιτητών (ΕΚΟΦ) καταστρέφουν τα γραφεία της εφημερίδας Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.
24 Δεκεμβρίου - Ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνει τη μελοποίηση του Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1960

10 Ιανουαρίου - Μπράιαν Κόουεν, Ιρλανδός πολιτικός
12 Ιανουαρίου - Ντομινίκ Γουίλκινς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
13 Ιανουαρίου - Τάκης Λεμονής, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
20 Ιανουαρίου - Γουίλ Ράιτ, Αμερικανός σχεδιαστής παιχνιδιών
29 Ιανουαρίου - Τζία Καράντζι, Αμερικανίδα μοντέλο
29 Ιανουαρίου - Τιγκράν Σαρκισιάν, Αρμένιος πολιτικός
31 Ιανουαρίου - Ζέλικο Στουράνοβιτς, Μαυροβούνιος πολιτικός
3 Φεβρουαρίου - Γιοάχιμ Λεβ, Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου
8 Φεβρουαρίου - Μπενίνιο Ακίνο ο Τρίτος, Φιλιππινέζος πολιτικός
8 Φεβρουαρίου - Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, Αυστριακός πολιτικός
13 Φεβρουαρίου - Πιερλουίτζι Κολίνα, Ιταλός διαιτητής ποδοσφαίρου
18 Φεβρουαρίου - Gazebo, Ιταλός μουσικός
19 Φεβρουαρίου - Πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας της Υόρκης
20 Φεβρουαρίου - Κάντιδο Μουατετέμα Ρίβας, πρωθυπουργός της Ισημερινής Γουινέας
28 Φεβρουαρίου - Μανώλης Λιδάκης, Έλληνας τραγουδιστής
8 Μαρτίου - Τζέφρι Ευγενίδης, Αμερικανός συγγραφέας
9 Μαρτίου - Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Σέρβος προπονητής καλαθοσφαίρισης
21 Μαρτίου - Άιρτον Σένα, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
23 Μαρτίου - Χάρης Ρώμας, Έλληνας ηθοποιός
24 Μαρτίου - Nena, Γερμανίδα τραγουδίστρια
28 Μαρτίου - Ζοζέ Μαρία Νέβες, πρωθυπουργός του Πράσινου Ακρωτηρίου
2 Απριλίου - Λίνφορντ Κρίστι, Βρετανός αθλητής
4 Απριλίου - Αζίμ Ιζαμπέκοφ, πρωθυπουργός της Κιργιζίας
4 Απριλίου - Ζοζέ Πεσέιρο, Πορτογάλος προπονητής
5 Απριλίου - Αστέρης Κούτουλας, Έλληνας μουσικός παραγωγός και συγγραφέας
5 Απριλίου - Άντναν Τέρζιτς, Βόσνιος πολιτικός
11 Απριλίου - Τζέρεμι Κλάρκσον, Άγγλος δημοσιογράφος
16 Απριλίου - Ραφαέλ Μπενίτεθ, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου
18 Απριλίου - Κρίστοφερ Στίβενς, Αμερικανός διπλωμάτης
25 Απριλίου - Πωλ Μπέιλοφ, Αμερικανός τραγουδιστής (Exodus)
2 Μαΐου - Γκιόργκε Ίβανοβ, πρόεδρος της ΠΓΔΜ
4 Μαΐου - Βέρνερ Φάιμαν, Αυστριακός πολιτικός
16 Μαΐου - Τάμμε Χάνκεν, Γερμανός τηλεπαρουσιαστής
18 Μαΐου - Γιανίκ Νοά, Γάλλος αντισφαιριστής
24 Μαΐου - Κριστίν Σκοτ Τόμας, Αγγλίδα ηθοποιός
1 Ιουνίου - Γιώργος Λιλλήκας, Κύπριος πολιτικός
1 Ιουνίου - Γιελένα Μούχινα, Ρωσίδα αθλήτρια
4 Ιουλίου - Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, Αυστριακός οδηγός αγώνων
28 Ιουλίου - Χάραλντ Λες, Γερμανός φυσικός
30 Ιουλίου - Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
4 Αυγούστου - Ντιν Μαλένκο, Αμερικανός παλαιστής
4 Αυγούστου - Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, Ισπανός πολιτικός
10 Αυγούστου - Αντόνιο Μπαντέρας, Ισπανός ηθοποιός
14 Αυγούστου - Σάρα Μπράιτμαν, Αγγλίδα υψίφωνος και ηθοποιός
17 Αυγούστου - Σον Πεν, Αμερικανός ηθοποιός
30 Αυγούστου - Μπάκο Σαχακιάν, πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
31 Αυγούστου - Γιώτα Νέγκα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1 Σεπτεμβρίου - Νίκος Λάππας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
9 Σεπτεμβρίου - Χιου Γκραντ, Άγγλος ηθοποιός
10 Σεπτεμβρίου - Κόλιν Φερθ, Άγγλος ηθοποιός
12 Σεπτεμβρίου - Στέφανος Κορκολής, Έλληνας τραγουδοποιός
13 Σεπτεμβρίου - Κέβιν Κάρτερ, Νοτιοαφρικανός φωτορεπόρτερ
14 Σεπτεμβρίου - Μελίσα Λίο, Αμερικανίδα ηθοποιός
29 Σεπτεμβρίου - Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Έλληνας ηθοποιός
13 Οκτωβρίου - Βασίλης Λέκκας, Έλληνας τραγουδιστής
13 Οκτωβρίου - Τζόι Μπελαντόνα, Αμερικανός τραγουδιστής (Anthrax)
18 Οκτωβρίου - Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, Βέλγος ηθοποιός
30 Οκτωβρίου - Ντιέγκο Μαραντόνα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1 Νοεμβρίου - Τιμ Κουκ, Αμερικανός επιχειρηματίας
5 Νοεμβρίου - Τίλντα Σουίντον, Αγγλίδα ηθοποιός
7 Νοεμβρίου - Όλγα Μαλέα, Ελληνίδα σκηνοθέτρια
8 Νοεμβρίου - Μίκαελ Νίκβιστ, Σουηδός ηθοποιός
18 Νοεμβρίου - Γιεσίμ Ουστάογλου, Τουρκάλα σκηνοθέτρια
25 Νοεμβρίου - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, Αμερικανός δικηγόρος
27 Νοεμβρίου - Γιούλια Τιμοσένκο, Ουκρανή πολιτικός
28 Νοεμβρίου - Τζον Γκαλιάνο, Βρετανός σχεδιαστής μόδας
30 Νοεμβρίου - Γκάρι Λίνεκερ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
3 Δεκεμβρίου - Τζούλιαν Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός
16 Δεκεμβρίου - Κανούτο Κάλλαν, Δανός ζωγράφος
16 Δεκεμβρίου - Σάικο Σιντ, Αμερικανός παλαιστής
22 Δεκεμβρίου - Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Αμερικανός καλλιτέχνης
Δήμητρα Παπίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
Ναχίντ Χατάρ, Ιορδανός συγγραφέας

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1960

4 Ιανουαρίου - Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας
25 Ιανουαρίου - Μπένο Γκούτενμπεργκ, Γερμανός σεισμολόγος
8 Φεβρουαρίου - Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, Άγγλος αρχιτέκτονας
18 Φεβρουαρίου - Μιλτιάδης Ιατρίδης, Έλληνας στρατιωτικός
20 Φεβρουαρίου - Βασίλης Λογοθετίδης, Έλληνας ηθοποιός
24 Απριλίου - Μαξ φον Λάουε, Γερμανός φυσικός
25 Απριλίου - Αμανουλάχ Χαν, εμίρης του Αφγανιστάν
17 Μαΐου - Ιωάννης Γεωργιάδης, Έλληνας ξιφομάχος
30 Μαΐου - Μπορίς Παστερνάκ, Ρώσος συγγραφέας
6 Ιουνίου - Σπυρίδων Βικάτος, Έλληνας ζωγράφος
6 Ιουνίου - Χρήστος Μάντικας, Έλληνας αθλητής
13 Ιουνίου - Καρλ Σίφερτ, Αμερικανός αστρονόμος
25 Ιουνίου - Βάλτερ Μπάαντε, Γερμανός αστρονόμος
16 Ιουλίου - Άλμπερτ Κέσσελρινγκ, Γερμανός στρατάρχης
24 Ιουλίου - Χανς Άλμπερς, Γερμανός ηθοποιός και τραγουδιστής
10 Αυγούστου - Φρανκ Λόιντ, Σκωτσέζος σκηνοθέτης
26 Αυγούστου - Σταυρούλα Γκουβούση, Ελληνίδα δολοφόνος
14 Σεπτεμβρίου - Μ. Καραγάτσης, Έλληνας συγγραφέας
27 Σεπτεμβρίου - Σίλβια Πάνκχερστ, Αγγλίδα σουφραζέτα
5 Οκτωβρίου - Άλφρεντ Λούις Κρέμπερ, Αμερικανός ανθρωπολόγος
17 Οκτωβρίου - Ανδρέας Μπιράκης, Έλληνας πολιτικός
2 Νοεμβρίου - Δημήτρης Μητρόπουλος, Έλληνας διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και συνθέτης
6 Νοεμβρίου - Έριχ Ραίντερ, Γερμανός ναύαρχος
14 Νοεμβρίου - Ουόλτερ Κάτλετ, Αμερικανός ηθοποιός
16 Νοεμβρίου - Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός
7 Δεκεμβρίου - Ιωάννης Δεμέστιχας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Έλληνας πολιτικός

Μουσική

Georgia on My Mind, Ray Charles
Cathy's Clown, The Everly Brothers
Save the Last Dance for Me, The Drifters
Only the Lonely, Roy Orbison

---

1960 Graphic16

Αλμπερτ Λουτούλι

 Νότια Αφρική

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου

Επιστήμη

1960 Σερ Φρανκ Μακφάρλεϊν Μπερνέτ
Πίτερ Μπράιαν Μεντάουαρ
Αυστραλία,
Ηνωμένο Βασίλειοο
Βραζιλία,
Ηνωμένο Βασίλειο

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για την ανακάλυψη της επίκτητης ανοσίας"

1960 Graphic71

Ντόναλτ Άρθουρ Γκλέιζερ

Η.Π.Α.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για την εφεύρεση του θάλαμου φυσαλίδων»

1960 Graphic35

Γουίλαρντ Φρανκ Λίμπι

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τη μέθοδο χρήσης του άνθρακα-14 για ραδιοχρονολόγηση"

Διαστημικές αποστολές το 1960

1960 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1956 | 1957 | 1958 | 1959 | 1960 | 1961 | 1962 | 1963 | 1964 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License