ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - Υπογράφεται από 26 χώρες η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών.
2 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ιαπωνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Μανίλα στις Φιλιππίνες.
7 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πολιορκία της χερσονήσου Μπαταάν.
11 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.
13 Ιανουαρίου - Ο Χένρυ Φορντ κατοχυρώνει, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πλαστικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι 30% ελαφρύτερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο.
13 Ιανουαρίου - Το Sikorsky R-4 πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα γίνει το πρώτο ελικόπτερο μαζικής παραγωγής.
16 Ιανουαρίου - Αεροπλάνο Douglas DC-3 της TWA συντρίβεται στο όρος Ποτοσί κοντά στο Λας Βέγκας, σκοτώνοντας και τους 22 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάρολ Λόμπαρντ και η μητέρα της.
20 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη Διάσκεψη της Βάνζεε που πραγματοποιείται στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ναζιστικής Γερμανίας συζητούν την εφαρμογή της "Τελικής Λύσης του εβραϊκού ζητήματος".
24 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Μπανγκόκ, που τότε ήταν υπό ιαπωνικό έλεγχο.
25 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ταϊλάνδη κηρύσσει τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ διορίζεται πρωθυπουργός στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Νορβηγία.
1 Φεβρουαρίου - Η Φωνή της Αμερικής, η επίσημη ραδιοφωνική και τηλεοπτική υπηρεσία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, αρχίζει την εκπομπή προγραμμάτων στοχευμένων στις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άξονα.
8 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιαπωνία εισβάλλει στη Σιγκαπούρη.
8 Φεβρουαρίου - Ο Όσκαρ Καρμόνα εκλέγεται και πάλι πρόεδρος της Πορτογαλίας.
9 Φεβρουαρίου - Το υπερωκεάνειο Νορμανδία πιάνει φωτιά ενώ μετατρέπεται σε μεταγωγικό για τις ανάγκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην προβλήτα 88 του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
11 Φεβρουαρίου - Επιχείρηση Κέρβερος: Ένας στολίσκος του Kriegsmarine πραγματοποιεί εξόρμηση από τη Βρέστη και μέσω της Μάγχης σε βόρεια λιμάνια. Οι Βρετανοί αποτυγχάνουν να βυθίσουν κάποιο από αυτά.
15 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σιγκαπούρη παραδίδεται στις ιαπωνικές δυνάμεις.
19 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
19 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
23 Φεβρουαρίου - Ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ μεταφέρει απευθείας εντολή στον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ στο όνομα του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ, διατάσσοντας τον ίδιο τον Μακάρθουρ να παραδώσει τη διοίκηση των δυνάμεων στις Φιλιππίνες και να μεταβεί στην Αυστραλία για να αναλάβει τη διοίκηση της μεγάλης αμερικανικής δύναμης που δημιουργείται εκεί. Οι διαταγές είναι διατυπωμένες κατά τρόπο που επιτρέπει στον Μακάρθουρ να επιλέξει την ακριβή στιγμή της αναχώρησής του. Για διάφορους λόγους, θα αποχωρήσει στις 12 Μαρτίου.
23 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ιαπωνικό υποβρύχιο βάλλει κατά της ακτογραμμής της Καλιφόρνιας κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα.
24 Φεβρουαρίου - Το πλοίο Στρούμα, που μεταφέρει Εβραίους πρόσφυγες από τη σύμμαχο του Άξονα Ρουμανία προς την υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη, τορπιλίζεται και βυθίζεται από σοβιετικό υποβρύχιο σκοτώνοντας περίπου 791 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με μόνο έναν επιζώντα.
24 Φεβρουαρίου - Προπαγάνδα: Αρχίζει τις εκπομπές της η Φωνή της Αμερικής.
25 Φεβρουαρίου - Μάχη του Λος Άντζελες: Πάνω από 1400 βλήματα από αντιαεροπορικά όπλα βάλλουν εναντίον ενός αργά κινούμενου και άγνωστης ταυτότητας αντικειμένου στον ουρανό του Λος Άντζελες. Η εμφάνιση του αντικειμένου προκαλεί άμεση συσκότιση πολέμου στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Καλιφόρνιας, με χιλιάδες φύλακες να έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη υπό τον φόβο αεροπορικής επιδρομής. Συνολικά υπήρξαν 6 θάνατοι. Παρά τον πολύωρο καταιγισμό, δεν καταρρίφθηκε κανένα αεροπλάνο.
27 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία της Θάλασσας της Ιάβας. Ένας συμμαχικός επιχειρησιακός στόλος 14 πλοίων υπό ολλανδική διοίκηση, προσπαθώντας να ανακόψει την ιαπωνική εισβολή στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, ηττάται από ιαπωνική δύναμη 19 πλοίων στη Θάλασσα της Ιάβας. Σκοτώνονται 2.300 ναύτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ολλανδού διοικητή. Οι Ιάπωνες επιτυγχάνουν ναυτική ηγεμονία στην Ανατολική Ασία.

Μάρτιος

8 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αυτοκρατορικές ιαπωνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Γιανγκόν στη Βιρμανία.
11 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ, η οικογένειά του καθώς και τα βασικά μέλη του επιτελείου του διαφεύγουν, υπό την κάλυψη του σκότους, από τις Φιλιππίνες. Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες περνά στον υποστράτηγο Τζόναθαν Γουέινραϊτ.
17 Μαρτίου - Ολοκαύτωμα: Ανοίγει στην κατεχόμενη Πολωνία το γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης Μπέλζεκ περίπου 1 χλμ. νότια του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπέλζεκ στην περιοχή Λούμπλιν του Γενικού Κυβερνείου. Τουλάχιστον 434.508 άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 1942.
18 Μαρτίου - Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράφει το Εκτελεστικό Διάταγμα 9102, με το οποίο ιδρύεται η Πολεμική Αρχή Μετεγκατάστασης, η οποία καθίσταται υπεύθυνη για τον εγκλεισμό Αμερικανών ιαπωνικής και, σε μικρότερο βαθμό, γερμανικής και ιταλικής καταγωγής, πολλοί από τους οποίους είναι νόμιμοι πολίτες.
27 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Chariot. Βρετανοί κομάντος πραγματοποιούν έφοδο στο Σαιν-Ναζαίρ στις ακτές της δυτικής Γαλλίας προκειμένου να θέσουν εκτός δράσης τις εγκαταστάσεις του ναύσταθμου.

Απρίλιος

4 Απριλίου - Το υποβρύχιο Γλαύκος ΙΙ βυθίζεται κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επίθεσης στο λιμάνι της Βαλέτα στη Μάλτα.
5 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό εξαπολύει αεροπορική επίθεση στο Κολόμπο της Κεϋλάνης. Καταστρέφονται το λιμάνι και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ δύο καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού βυθίζονται νοτιοδυτικά του νησιού.
9 Απριλίου - Οι Ιάπωνες πραγματοποιούν αεροπορική επιδρομή στην Κεϋλάνη βυθίζοντας ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο και ένα αυστραλιανό καταδρομικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του νησιού.
18 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί επιδρομή στην Ιαπωνία. Το Τόκιο, η Γιοκοχάμα, το Κόμπε και η Ναγκόγια βομβαρδίζονται.
18 Απριλίου - Ο Πιερ Λαβάλ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ.
26 Απριλίου - Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1549 Κινέζους ανθρακωρύχους.

Μάιος

3 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιαπωνικά ναυτικά στρατεύματα εισβάλλουν στο νησί Τουλάγκι στις νήσους του Σολομώντα κατά το πρώτο μέρος της επιχείρησης Μο, γεγονός που οδηγεί στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων μεταξύ των ιαπωνικών δυνάμεων και των δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Αυστραλία.
4 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με επίθεση αεροσκάφους από αμερικανικό αεροπλανοφόρο εναντίον ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στη νήσο Τουλάγκι στα νησιά Σολομώντα. Οι ιαπωνικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στη νήσο Τουλάγκι την προηγούμενη μέρα.
6 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις στις Φιλιππίνες παραδίδονται στους Ιάπωνες.
8 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τερματίζεται η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με την αεροπορική επίθεση από αεροπλανοφόρο του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού και τη βύθιση του αεροπλανοφόρου Λέξινγκτον του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. Η ναυμαχία σηματοδοτεί την πρώτη φορά στη ναυτική ιστορία που δύο εχθρικοί στόλοι μάχονται χωρίς οπτική επαφή μεταξύ των πολεμικών πλοίων.
8 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οπλίτες της φρουράς πυροβολικού της Κεϋλάνης εξεγείρονται στα νησιά Κόκος. Η ανταρσία τους συνθλίβεται και τρεις από αυτούς εκτελούνται. Πρόκειται για τους μοναδικούς στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που εκτελέστηκαν για ανταρσία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
22 Μαΐου - Το Μεξικό μπαίνει στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων.

Ιούνιος

5 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
7 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναυμαχία του Μιντγουέι ολοκληρώνεται με νίκη των Αμερικανών.
7 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Εκστρατεία στις Αλεούτιες νήσους. Οι Ιάπωνες στρατιώτες αρχίζουν να καταλαμβάνουν τα νησιά Αττού και Κίσκα, στα ανοικτά της Αλάσκας.
10 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί πυρπολούν το τσέχικο χωριό Λίντιτσε σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ.
12 Ιουνίου -Η Άννα Φρανκ λαμβάνει ένα ημερολόγιο για τα 13α γενέθλιά της.
23 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το τελευταίο μαχητικό αεροσκάφος της Γερμανίας, ένα Focke Wulf Fw 190, αιχμαλωτίζεται ανέπαφο όταν προσγειώνεται κατά λάθος σε βάση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουαλία.
26 Ιουνίου - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Grumman F6F Hellcat.
28 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία ξεκινά τη στρατηγική θερινή επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.
16 Ιουλίου - Ολοκαύτωμα: Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει τη μαζική σύλληψη 13.152 Εβραίων, οι οποίοι κρατούνται στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο στο Παρίσι πριν την εκτόπισή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
20 Ιουλίου - Ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό Αδρίας Ι στο Νιούκασλ της Αγγλίας.
22 Ιουλίου - Ολοκαύτωμα: Αρχίζει η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.
23 Ιουλίου - Ολοκαύτωμα: Αρχίζει η λειτουργία του στρατόπεδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα.

Αύγουστος

7 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινάει η μάχη του Γκουανταλκανάλ καθώς το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη αμερικανική επίθεση του πολέμου με αποβάσεις στις Νήσους Σολομώντα.
8 Αυγούστου - Ξεκινά στην Ινδία το κίνημα "Εγκαταλείψτε την Ινδία" κατά της βρετανικής κυριαρχίας.
9 Αυγούστου - Ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι συλλαμβάνεται στο Μουμπάι από βρετανικές δυνάμεις.
11 Αυγούστου - Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.
19 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιδρομή της Διέππης. Η 2η Καναδική Μεραρχία Πεζικού ηγείται αμφίβιας επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων στη Διέππη της Γαλλίας και αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να αιχμαλωτιστούν πολλοί Καναδοί. Η επιχείρηση είχε σκοπό να αναπτύξει και να δοκιμάσει νέες τακτικές αμφίβιας απόβασης για την επερχόμενη πλήρη απόβαση στη Νορμανδία.
21 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας τοποθετείται στην κορυφή του όρους Ελμπρούς, την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καυκάσου.

Σεπτέμβριος

9 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιαπωνικό υδροπλάνο ρίχνει εμπρηστικές βόμβες στο Όρεγκον.
10 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο βρετανικός στρατός διεξάγει αμφίβια αποβίβαση στη Μαδαγασκάρη για την επανέναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων των συμμάχων στο νησί.

Οκτώβριος

23 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Στο Ελ Αλαμέιν στη βόρεια Αίγυπτο, η βρετανική Όγδοη Στρατιά υπό τον στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ ξεκινά κρίσιμη επίθεση με στόχο να εκδιώξει τα στρατεύματα του Άξονα από την Αίγυπτο.
26 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ, βυθίζεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χόρνετ και ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Εντερπράιζ, υφίσταται μεγάλες ζημιές.

Νοέμβριος

6 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Παρακούοντας τη ρητή διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ, ο στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ οδηγεί τις δυνάμεις του σε υποχώρηση.
6 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώτη πτήση του Heinkel He 219.
8 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γαλλική Αντίσταση πραγματοποιεί χτύπημα στο Αλγέρι, στο οποίο 400 Γάλλοι πατριώτες εξουδετερώνουν, μετά από 15 ώρες μάχης, το 19ο Σώμα Στρατού της Γαλλίας του Βισύ και συλλαμβάνουν αρκετούς στρατηγούς, επιτρέποντας την άμεση επιτυχία της επιχείρησης Πυρσός στο Αλγέρι.
10 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία του Βισύ μετά τη συμφωνία του Γάλλου ναυάρχου Φρανσουά Ζαν Νταρλάν για ανακωχή με τις συμμαχικές δυνάμεις στη Βόρεια Αφρική.
11 Νοεμβρίου - Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλει τον έκτακτο φόρο Βαρλίκ Βεργκισί, που θα αποφέρει μεγάλη οικονομική καταστροφή σε Έλληνες, Εβραίους και Αρμένιους.
12 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ μεταξύ των ιαπωνικών και αμερικανικών δυνάμεων. Η ναυμαχία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα τελειώσει με νίκη των Αμερικανών.
15 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ καταλήγει σε αποφασιστική νίκη των συμμάχων.
19 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι σοβιετικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Γκεόργκι Ζούκοφ αρχίζουν την επιχείρηση Ουρανός στο Στάλινγκραντ, γυρίζοντας τη ροή της μάχης υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.
22 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Στάλινγκραντ. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους στέλνει τηλεγράφημα στον Αδόλφο Χίτλερ λέγοντάς του ότι η 6η Στρατιά είναι περικυκλωμένη.
25 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διεξάγεται η μάχη του Γοργοποτάμου, κατά την οποία αντιστασιακοί του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.
26 Νοεμβρίου - Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η ταινία Καζαμπλάνκα, με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
27 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το γαλλικό ναυτικό βυθίζει στην Τουλόν τα πλοία και τα υποβρύχιά του για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί.
28 Νοεμβρίου - Πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Βοστώνη σκοτώνει 492 άτομα.

Δεκέμβριος

2 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Μανχάταν, μία ομάδα με επικεφαλής τον Ενρίκο Φέρμι ξεκινά την πρώτη τεχνητή αυτοσυντηρούμενη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση.
16 Δεκεμβρίου - Ολοκαύτωμα: Ο αρχηγός της Σουτσστάφφελ Χάινριχ Χίμλερ διατάζει να μεταφερθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς οι υπό εξόντωση Ρομά.
24 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γάλλος αντιστασιακός Φερνάν Μπονιέ ντε λα Σαπέλ δολοφονεί στο Αλγέρι τον ναύαρχο Φρανσουά Ζαν Νταρλάν.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1942

1 Ιανουαρίου - Αλασάν Ουαταρά, πολιτικός από την Ακτή Ελεφαντοστού
3 Ιανουαρίου - Λάσλο Σόλιομ, Ούγγρος πολιτικός
5 Ιανουαρίου - Τερένσι Μος, Ισπανός συγγραφέας
8 Ιανουαρίου - Στήβεν Χώκινγκ, Άγγλος φυσικός
17 Ιανουαρίου - Μοχάμεντ Άλι, Αμερικανός πυγμάχος
17 Ιανουαρίου - Βασίλης Τσιβιλίκας, Έλληνας ηθοποιός
19 Ιανουαρίου - Γιώργος Χατζηνάσιος, Έλληνας συνθέτης
21 Ιανουαρίου - Εζέν Καμαρά, πρωθυπουργός της Γουινέας
22 Ιανουαρίου - Μίμης Δομάζος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
25 Ιανουαρίου - Εουσέμπιο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
16 Φεβρουαρίου - Γιώργος Τρόντζος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
25 Φεβρουαρίου - Πιέρ Μπερνάρ, Γάλλος γραφίστας
28 Φεβρουαρίου - Μπράιαν Τζόουνς, Άγγλος μουσικός (The Rolling Stones)
28 Φεβρουαρίου - Ντίνο Τζοφ, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής
2 Μαρτίου - Λου Ριντ, Αμερικανός τραγουδοποιός (The Velvet Underground)
5 Μαρτίου - Φελίπε Γκονθάλεθ, Ισπανός πολιτικός
5 Μαρτίου - Αντριέν Ουνγκμπετζί, πρωθυπουργός του Μπενίν
8 Μαρτίου - Αν Πάκερ, Αγγλίδα αθλήτρια
9 Μαρτίου - Τζον Κέιλ, Ουαλός συνθέτης (The Velvet Underground)
13 Μαρτίου - Σκάτμαν Τζον, Αμερικανός τραγουδιστής
21 Μαρτίου - Φραντίκε ντε Μενέζες, πρόεδρος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
21 Μαρτίου - Μαρούφ αλ Μπακίτ, Ιορδανός πολιτικός
21 Μαρτίου - Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, πρόεδρος της Υεμένης
23 Μαρτίου - Μίχαελ Χάνεκε, Αυστριακός σκηνοθέτης
25 Μαρτίου - Αρίθα Φράνκλιν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
30 Μαρτίου - Ρούμπεν Καν, πρόεδρος του Ναουρού
5 Απριλίου - Πασκάλ Κουσπέν, Ελβετός πολιτικός
12 Απριλίου - Τζέικομπ Ζούμα, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
14 Απριλίου - Νι Τσικίν, Κινέζος αθλητής
15 Απριλίου - Κεν Λέι, Αμερικανός επιχειρηματίας
16 Απριλίου - Νίκος Γιούτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
17 Απριλίου - Κένας Αρόι, πρόεδρος του Ναουρού
18 Απριλίου - Γιόχεν Ριντ, Αυστριακός οδηγός αγώνων
23 Απριλίου - Κριστιάν Φρεμόν, Γάλλος πολιτικός
24 Απριλίου - Μπάρμπρα Στράιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
2 Μαΐου - Αλέξης Μάρδας, Έλληνας ηλεκτρονικός μηχανικός
2 Μαΐου - Ζακ Ρογκ, Βέλγος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
11 Μαΐου - Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας
14 Μαΐου - Σώτια Τσώτου, Ελληνίδα στιχουργός και δημοσιογράφος
15 Μαΐου - Μπαρνάμπας Σιμπουσίζο Ντλαμίνι, πρωθυπουργός της Σουαζιλάνδης
31 Μαΐου - Μίνως Κυριακού, Έλληνας επιχειρηματίας
5 Ιουνίου - Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο, πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας
7 Ιουνίου - Μουαμάρ αλ Καντάφι, Λίβυος στρατιωτικός και πολιτικός
8 Ιουνίου - Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλληνας πολιτικός
15 Ιουνίου -Πίτερ Νόρμαν, Αυστραλός αθλητής
17 Ιουνίου -Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, Αιγύπτιος διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας
18 Ιουνίου - Ρότζερ Ίμπερτ, Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου
18 Ιουνίου - Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Άγγλος τραγουδοποιός (The Beatles)
18 Ιουνίου - Τάμπο Μπέκι, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
24 Ιουνίου - Κόλιν Γκρόουβς, Άγγλος βιολόγος
25 Ιουνίου - Μισέλ Τραμπλαί, Καναδός συγγραφέας
28 Ιουνίου - Ρούπερτ Σέλντρεϊκ, Άγγλος βιοχημικός
7 Ιουλίου - Μάικλ Ότζιο, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας
10 Ιουλίου - Ρόνι Τζέιμς Ντίο, Αμερικανός τραγουδιστής
13 Ιουλίου - Χάρισον Φορντ, Αμερικανός ηθοποιός
13 Ιουλίου - Γκέρχαρντ Χετς, Γερμανός κολυμβητής
15 Ιουλίου - Μιλ Μάσκαρας, Μεξικανός παλαιστής
18 Ιουλίου - Τζατσίντο Φακέτι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
23 Ιουλίου - Δημήτρης Λιαντίνης, Έλληνας φιλόσοφος
28 Ιουλίου - Τώνια Μαρκετάκη, Ελληνίδα σκηνοθέτρια
2 Αυγούστου - Ισαμπέλ Αγιέντε, Χιλιανή συγγραφέας
25 Αυγούστου - Ιβάν Κόλοφ, Καναδός παλαιστής
28 Αυγούστου - Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, πρόεδρος της Ανγκόλας
6 Σεπτεμβρίου - Ψαραντώνης, Έλληνας μουσικός
7 Σεπτεμβρίου - Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Έλληνας πολιτικός
15 Σεπτεμβρίου - Ουέν Ζιαμπάο, Κινέζος πολιτικός
18 Σεπτεμβρίου - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός πολιτικός
20 Σεπτεμβρίου - Ροζ Φρανσίν Ρογκομπέ, πρόεδρος της Γκαμπόν
29 Σεπτεμβρίου - Μπιλ Νέλσον, Αμερικανός πολιτικός
1 Οκτωβρίου - Γκύντερ Βάλραφ, Γερμανός δημοσιογράφος
4 Οκτωβρίου - Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ, Ισλανδή πολιτικός
8 Οκτωβρίου - Νγκουγιέν Μιν Τριετ, Βιετναμέζος πολιτικός
11 Οκτωβρίου - Αμιτάμπ Μπατσάν, Ινδός ηθοποιός
26 Οκτωβρίου - Μπομπ Χόσκινς, Άγγλος ηθοποιός
10 Νοεμβρίου - Χανς-Ρούντολφ Μερτς, Ελβετός πολιτικός
11 Νοεμβρίου - Σαρλ Κονάν-Μπανί, πρωθυπουργός της Ακτής Ελεφαντοστού
17 Νοεμβρίου - Μάρτιν Σκορσέζε, Αμερικανός σκηνοθέτης
20 Νοεμβρίου - Τζο Μπάιντεν, Αμερικανός πολιτικός
27 Νοεμβρίου - Τζίμι Χέντριξ, Αμερικανός κιθαρίστας
2 Δεκεμβρίου - Φρανσίσκ Ραβονί, πρωθυπουργός της Μαδαγασκάρης
11 Δεκεμβρίου - Ντέρεκ Πάρφιτ, Βρετανός φιλόσοφος
21 Δεκεμβρίου - Γιώργος Αμερικάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
21 Δεκεμβρίου - Χου Ζιντάο, Κινέζος πολιτικός
23 Δεκεμβρίου - Κουέντιν Μπράις, Αυστραλή πολιτικός
28 Δεκεμβρίου - Βίκτορ Σίνμαν, Αμερικανός εφευρέτης
Κώστας Βεργόπουλος, Έλληνας οικονομολόγος
Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Έλληνας ζωγράφος
Μανουέλ Σατουρνίνο ντα Κόστα, πρωθυπουργός της Γουινέας-Μπισσάου
Ανδρέας Λαζάνης, Έλληνας μετεωρολόγος
Ουόλτερ Λίνι, πρωθυπουργός του Βανουάτου
Παναγιώτης Ντουντούμης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Καίτη Παπανίκα, Ελληνίδα ηθοποιός
Μάριος Ποντίκας, Έλληνας συγγραφέας
Γεώργιος Σανιδάς, Έλληνας δικαστικός
Μέμα Σταθοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
Νίκος Τζίνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Δημήτρης Τσοβόλας, Έλληνας πολιτικός
Γεώργιος Φράγκου, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1942

17 Ιανουαρίου - Βάλτερ φον Ράιχεναου, Γερμανός στρατιωτικός
30 Ιανουαρίου - Γεώργιος Σωτηριάδης, Έλληνας αρχαιολόγος
7 Φεβρουαρίου - Ιβάν Μπιλίμπιν, Ρώσος εικονογράφος
7 Φεβρουαρίου - Ντοράντο Πιέτρι, Ιταλός αθλητής
8 Φεβρουαρίου - Φριτς Τοτ, Γερμανός μηχανικός
21 Φεβρουαρίου - Δημήτριος Καμπούρογλου, Έλληνας συγγραφέας
21 Φεβρουαρίου - Γιάννης Πούλακας, Έλληνας ζωγράφος
23 Φεβρουαρίου - Στέφαν Τσβάιχ, Αυστριακός συγγραφέας
24 Φεβρουαρίου - Άντον Ντρέξλερ, Γερμανός πολιτικός
8 Μαρτίου - Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, Κουβανός σκακιστής
12 Μαρτίου - Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ, Άγγλος φυσικός
13 Μαρτίου - Ιωάννης Γρυπάρης, Έλληνας συγγραφέας
15 Μαρτίου - Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ, Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας
15 Απριλίου - Ρόμπερτ Μούζιλ, Αυστριακός συγγραφέας
17 Απριλίου - Ζαν Μπατίστ Περέν, Γάλλος φυσικός
16 Μαΐου - Μπρόνισλαβ Μαλινόβσκι, Πολωνός ανθρωπολόγος
20 Μαΐου - Εκτόρ Γκιμάρ, Γάλλος αρχιτέκτονας
23 Μαΐου - Παναγιώτης Τούντας, Έλληνας συνθέτης
4 Ιουνίου - Ράινχαρντ Χάιντριχ, Γερμανός αξιωματικός των SS
5 Ιουνίου - Ηλίας Καζάκος, Έλληνας αξιωματικός του λιμενικού
5 Ιουνίου - Γεώργιος Κωτούλας, Έλληνας αξιωματικός του λιμενικού
28 Ιουλίου - Φλίντερς Πέτρι, Άγγλος αιγυπτιολόγος
5 Αυγούστου - Γιάνους Κόρτσακ, Πολωνός συγγραφέας, παιδίατρος και παιδαγωγός
9 Σεπτεμβρίου - Ρώμος Φιλύρας, Έλληνας ποιητής
21 Δεκεμβρίου - Φραντς Μποάζ, Γερμανός ανθρωπολόγος
24 Δεκεμβρίου - Ιωσήφ Κούνδουρος, Έλληνας πολιτικός
24 Δεκεμβρίου - Φρανσουά Ζαν Νταρλάν, Γάλλος ναύαρχος και πολιτικός
Λάμπρος Αστέρης, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας
Κωνσταντής Αταλιώτης, Έλληνας λιθοξόος
Δημήτριος Καμπέρος, Έλληνας αεροπόρος
Λεωνίδας Κανάρης, Έλληνας στρατιωτικός
Νικόλαος Λεβίδης, Έλληνας πολιτικός
Ιωάννης Μαλοκίνης, Έλληνας κολυμβητής
Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός
Κωνσταντίνος Νίδερ, Έλληνας στρατιωτικός
Κωνσταντίνος Γ. Πετιμεζάς, Έλληνας στρατιωτικός
Παναγιώτης Σκαγιόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας
Γιοβάν Τσαούς, Έλληνας συνθέτης
Τζωρτζ Χόρτον, Αμερικανός διπλωμάτης

1942 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1938 | 1939 | 1940 | 1941 | 1942 | 1943 | 1944 | 1945 | 1946 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License