ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο



Γεγονότα
Ιανουάριος

7 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσοφινλανδικός πόλεμος: ο στρατηγός Σεμιόν Τιμοσένκο αναλαμβάνει τη διοίκηση όλων των σοβιετικών δυνάμεων.
8 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσοφινλανδικός πόλεμος: Μάχη του Σουομουσσάλμι. Η σοβιετική 44η μεραρχία τυφεκιοφόρων καταστρέφεται από τις φινλανδικές δυνάμεις.
8 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Μεγάλη Βρετανία καθιερώνει δελτίο τροφίμων.
10 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: περιστατικό Μέχελεν. Γερμανικό αεροπλάνο που μετέφερε μυστικά σχέδια για την εισβολή στη Δυτική Ευρώπη πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση στο Βέλγιο, οδηγώντας σε κινητοποίηση των αμυντικών δυνάμεων στις Κάτω Χώρες.
26 Ιανουαρίου - Καύσωνας στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, όπου η θερμοκρασία φτάνει στους 43,2 βαθμούς Κελσίου, στην πιο ζεστή μέρα που καταγράφτηκε ποτέ στην πόλη.
29 Ιανουαρίου - Τρία βενζινοκίνητα τρένα που μεταφέρουν εργάτες εργοστασίων συγκρούονται και εκρήγνυνται στην Οσάκα της Ιαπωνίας, σκοτώνοντας 189 άτομα και τραυματίζοντας 69.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσοφινλανδικός πόλεμος: οι σοβιετικές δυνάμεις ξεκινούν μία μεγάλη επίθεση κατά των φινλανδικών στρατευμάτων καταλαμβάνοντας τον Ισθμό της Καρελίας.
7 Φεβρουαρίου - Κάνει πρεμιέρα η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ, Πινόκιο.
10 Φεβρουαρίου - Η Σοβιετική Ένωση ξεκινά μαζικές απελάσεις Πολωνών πολιτών από την κατεχόμενη ανατολική Πολωνία στη Σιβηρία.
10 Φεβρουαρίου - Οι Τομ και Τζέρι κάνουν το ντεμπούτο τους στην ταινία Puss Gets the Boot. Ωστόσο, τα σημερινά τους ονόματα θα υιοθετηθούν το 1941.
16 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: περιστατικό Altmark. Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Cossack καταδιώκει το γερμανικό δεξαμενόπλοιο Altmark στα ουδέτερα νερά της νοτιοδυτικής Νορβηγίας και ελευθερώνει 290 Βρετανούς ναυτικούς που κρατούνταν στο πλοίο.
22 Φεβρουαρίου - Στο Θιβέτ, στην επαρχία Άμντο, ο 4χρονος Τενζίν Γκιάτσο ανακηρύσσεται ως ο τούλκου (μετενσάρκωση) του δέκατου τρίτου Δαλάι Λάμα.
28 Φεβρουαρίου - Μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά αγώνας καλαθοσφαίρισης.
29 Φεβρουαρίου - Η Χάτι ΜακΝτάνιελ γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει Όσκαρ.
29 Φεβρουαρίου - Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939: Η Φινλανδία ξεκινά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
29 Φεβρουαρίου - Λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο φυσικός Έρνεστ Ορλάντο Λόρενς παραλαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1939 σε μία τελετή που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.

Μάρτιος

3 Μαρτίου - Ωρολογιακή βόμβα καταστρέφει τα γραφεία της σουηδικής κομμουνιστικής εφημερίδας Norrskensflamman, σκοτώνοντας 5 άτομα.
12 Μαρτίου - Η Σοβιετική Ένωση και η Φινλανδία υπογράφουν συνθήκη ειρήνης στη Μόσχα δίνοντας τέλος στον Σοβιετοφινλανδικό πόλεμο. Οι Φινλανδοί, και όλος ο κόσμος γενικότερα, σοκάρονται από τους σκληρούς όρους.
13 Μαρτίου - Λήγει ο Ρωσοφινλανδικός πόλεμος.
18 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Άξονας Βερολίνου - Ρώμης. Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ στις Άλπεις. Αφού ενημερώθηκε από τον Χίτλερ ότι οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να επιτεθούν στη δύση, ο Μουσολίνι συμφωνεί να βάλει την Ιταλία στον πόλεμο εν ευθέτω χρόνω.
20 Μαρτίου - Ο Εντουάρ Νταλαντιέ παραιτείται από την πρωθυπουργία της Γαλλίας. Τον διαδέχεται ο Πωλ Ρεϊνώ.
23 Μαρτίου - Κατά τη διάρκεια τριήμερης συνόδου στη Λαχόρη, η Πανινδική Μουσουλμανική Ένωση συντάσσει το Ψήφισμα της Λαχόρης ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή της Βρετανικής Ινδίας που αργότερα θα ονομαστεί Πακιστάν.
31 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αποπλέει το γερμανικό επιδρομικό Ατλαντίς για αυτή που θα καταστεί η μεγαλύτερη περιπολία του πολέμου (622 ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό σε λιμάνι ή επισκευή).

Απρίλιος

9 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στις ουδέτερες χώρες της Δανίας και της Νορβηγίας με την επιχείρηση Weserübung, ξεκινώντας τη Νορβηγική Εκστρατεία. Το βρετανικό βασιλικό ναυτικό επιχειρεί να επιτεθεί στον γερμανικό στόλο στα ανοικτά της Νορβηγίας. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ανακηρύσσει νέο δωσίλογο καθεστώς στη Νορβηγία. Η γερμανική εισβολή στη Δανία διαρκεί περίπου 6 ώρες πριν συνθηκολογήσει η χώρα.
10 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώτη Ναυμαχία του Νάρβικ. Το βρετανικό βασιλικό ναυτικό προσβάλλει τον γερμανικό στόλο. Το γερμανικό καταδρομικό Königsberg βυθίζεται στο Μπέργκεν από βρετανικά βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από τη βάση τους στις Ορκάδες.
12 Απριλίου - Οι Νήσοι Φερόες καταλαμβάνονται από τα βρετανικά στρατεύματα, μετά τη γερμανική εισβολή στη Δανία. Η δράση αυτή ελήφθη για να αποτραπεί μία πιθανή γερμανική κατοχή των νήσων με σοβαρές συνέπειες για την πορεία της μάχης του Ατλαντικού.
13 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη Ναυμαχία του Νάρβικ. Το βρετανικό βασιλικό ναυτικό προκαλεί τη βύθιση οκτώ γερμανικών αντιτορπιλικών.
25 Απριλίου - Εγκρίνεται από τη βρετανική κατοχική κυβέρνηση η σημαία των Φερόων Νήσων.

Μάιος
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αναλαμβάνει πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου (10 Μαΐου 1940).

10 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η μάχη της Γαλλίας.
10 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γερμανικές δυνάμεις εισβάλουν στις Κάτω Χώρες. Αρχίζει η μάχη της Ολλανδίας και του Βελγίου.
10 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανική εισβολή στην Ισλανδία.
10 Μαΐου - Με την παραίτηση του Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ γίνεται πρωθυπουργόςτου Ηνωμένου Βασιλείου.
13 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η κατάκτηση της Γαλλίας από τους Γερμανούς, καθώς τα γερμανικά στρατεύματα διασχίζουν τον Μεύση. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτωντου Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι δεν έχει να προσφέρει παρά "αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα".
13 Μαΐου - Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας διαφεύγει από τη χώρα της προς τη Μεγάλη Βρετανία μετά τη γερμανική εισβολή. Η πριγκίπισσα Ιουλιάνα παίρνει τα παιδιά της στον Καναδά για την ασφάλειά τους.
14 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει το Ρότερνταμ.
15 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ολλανδικός στρατός υπογράφει επίσημα την παράδοσή του.
15 Μαΐου - Ανοίγει στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας το πρώτο εστιατόριο McDonald's.
17 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.
19 Μαΐου - Ο στρατηγός Μαξίμ Βεϊγκάν αντικαθιστά τον Μωρίς Γκαμελέν ως αρχηγό όλων των γαλλικών δυνάμεων.
20 Μαΐου - Ολοκαύτωμα: Οι πρώτοι κρατούμενοι φτάνουν σε νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.
24 Μαΐου - Πραγματοποιείται στο Μεξικό αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του επαναστάτη Λέων Τρότσκι, ενορχηστρωμένη από πράκτορα του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, ενεργώντας υπό τις διαταγές του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.
25 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Βουλώνης. Η παράδοση των τελευταίων γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων σηματοδοτούν το τέλος της μάχης της Βουλώνης.
26 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η εκκένωση της Δουνκέρκης από τη βρετανική εκστρατευτική δύναμη.
28 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βέλγιο παραδίνεται στη Ναζιστική Γερμανία δίνοντας τέλος στη μάχη του Βελγίου.
28 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Νορβηγικές, γαλλικές, πολωνικές και βρετανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το Νάρβικ στη Νορβηγία. Αυτή είναι η πρώτη νίκη του συμμαχικού πεζικού στον πόλεμο.

Ιούνιος
Βρετανοί στρατιώτες εκκενώνουν τη Δουνκέρκη. (Φωτογραφία της 31ης Μαΐου 1940)

3 Ιουνίου - Ολοκαύτωμα: Ο Φραντς Ραντεμάχερ εισηγείται το Σχέδιο Μαδαγασκάρη.
4 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Δουνκέρκης. Το βρετανικό και το γαλλικό ναυτικό μαζί με μεγάλο αριθμό πολιτικών σκαφών από διάφορες χώρες ολοκληρώνουν την εκκένωση 300.000 στρατιωτών από τη Δουνκέρκη της Γαλλίας στην Αγγλία.
5 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά από μία σύντομη ανάπαυλα στη μάχη της Γαλλίας, οι Γερμανοί επιτίθενται ενάντια στις υπόλοιπες γαλλικές μεραρχίες νότια του ποταμού Σομμ.
7 Ιουνίου - Ο βασιλιάς Χάακον Ζ´ της Νορβηγίας, ο πρίγκιπας Όλαφ και η νορβηγική κυβέρνηση αφήνουν το Τρόμσε και αυτοεξορίζονται στο Λονδίνο. Θα επιστρέψουν ακριβώς πέντε χρόνια αργότερα.
8 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των συμμαχικών δυνάμεων από το Νάρβικ της Νορβηγίας.
10 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Weserübung. Η Νορβηγία παραδίδεται στις γερμανικές δυνάμεις.
10 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
10 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Καναδάς κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιταλία.
10 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η γαλλική κυβέρνηση μετακινείται στην Τουρ.
12 Ιουνίου -Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 13.000 Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες παραδίδονται στην 7η μεραρχία τεθωρακισμένων του υποστράτηγου Έρβιν Ρόμελ στο Σαιν-Βαλερί-αν-Κο.
14 Ιουνίου -Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι.
15 Ιουνίου -Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα συμμαχικά στρατεύματα αρχίζουν να εκκενώνουν τη Γαλλία, καθώς οι Γερμανοί κατέλαβαν το Παρίσι και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
16 Ιουνίου -Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Φιλίπ Πεταίν γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
17 Ιουνίου -Τα Βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εμπίπτουν στην κατοχή της Σοβιετική Ένωσης.
18 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Σαρλ ντε Γκωλ, de facto ηγέτης των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων, εκφωνεί τον πρώτο του λόγο από το Λονδίνο κινητοποιώντας τη Γαλλική Αντίσταση, καλώντας όλους τους Γάλλους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της Ναζιστικής Γερμανίας: "Η Γαλλία έχασε μια μάχη, αλλά η Γαλλία δεν έχασε τον πόλεμο".
22 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γαλλία αναγκάζεται να υπογράψει ανακωχή με τη ναζιστική Γερμανία.
23 Ιουνίου - Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μία τρίωρη περιήγηση στο Παρίσι με τον αρχιτέκτονα Άλμπερτ Σπέερ και τον γλύπτη Άρνο Μπρέκερ στη μοναδική του επίσκεψη στην πόλη.
24 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γαλλία του Βισύ υπογράφει ανακωχή με την Ιταλία.
26 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στο πλαίσιο του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης, η Σοβιετική Ένωση παρουσιάζει ένα τελεσίγραφο στη Ρουμανία απαιτώντας να παραχωρήσει τη Βεσσαραβία και το βόρειο τμήμα της Βουκοβίνας.
28 Ιουνίου - Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ αναγνωρίζεται επίσημα από τη Μεγάλη Βρετανία ως ο "ηγέτης όλων των Ελεύθερων Γάλλων, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται".
28 Ιουνίου - Το Βασίλειο της Ρουμανίας παραχωρεί τη Βεσσαραβία (σημερινή Μολδαβία) στη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν τελεσίγραφου.
30 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γερμανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο Γκέρνσεϊ σηματοδοτώντας την έναρξη της πενταετούς κατοχής των Αγγλονορμανδικών Νήσων.

Ιούλιος

2 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το βρετανικής ιδιοκτησίας SS Arandora Star, που μεταφέρει πολιτικούς αιχμαλώτους και αιχμαλώτους πολέμου ιταλικής και γερμανικής καταγωγής από το Λίβερπουλ στον Καναδά, τορπιλίζεται και βυθίζεται από το γερμανικό υποβρύχιο U-47 στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ιρλανδίας σκοτώνοντας 865 ανθρώπους.
3 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επίθεση στο Μερς Ελ Κεμπίρ. Βρετανικές ναυτικές μονάδες βυθίζουν ή κατάσχουν πλοία του γαλλικού στόλου που είναι αγκυροβολημένα στα αλγερινά λιμάνια του Μερς Ελ Κεμπίρ και του Οράν για να μην πέσουν στα γερμανικά χέρια. Την επόμενη ημέρα, η Γαλλία του Βισύ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία.
10 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η μάχη της Αγγλίας.
11 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Εγκαθιδρύεται επίσημα το καθεστώς της Γαλλίας του Βισύ. Ο Φιλίπ Πεταίν γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
11 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Escort τορπιλίζεται και βυθίζεται από ιταλικό υποβρύχιο.
15 Ιουλίου - Πολιτική των Η.Π.Α.: Ξεκινά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο και θέτει υποψήφιο τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ για μία άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως πρόεδρος.
19 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι σύμμαχοι νικούν στη ναυμαχία του ακρωτηρίου Σπάθα. Το HMAS Sydney και πέντε αντιτορπιλικά βυθίζουν το ιταλικό καταδρομικό Bartolomeo Colleoni.
21 Ιουλίου - Η Μόσχα διακηρύσσει την δημιουργία των Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Εσθονίας, της Λεττονίας και της Λιθουανίας.
22 Ιουλίου - Β' ΠΠ: Ο Λόρδος Χάλιφαξ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σε ραδιοφωνική μετάδοση απορρίπτει την πρόταση ειρήνης του Χίτλερ.
27 Ιουλίου - Προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων A Wild Hare, εισάγοντας τον χαρακτήρα του Bugs Bunny.
27 Ιουλίου - Β' ΠΠ: Ο Πεταίν και ο Βεϋγκάν συνυπογράφουν διάταγμα, το οποίο καταδικάζει όλα τα μέλη της Ελεύθερης Γαλλίας σε θάνατο.

Αύγουστος
Η στιγμή της έκρηξης μιας εκ των τορπιλών στην προβλήτα του λιμανιού της Τηνου, στις 15 Αυγούστου 1940. Η Έλλη διακρίνεται στην δεξιά πλευρά του στύλου.

Αύγουστος: Στο Παρίσι, αρχίζει η κυκλοφορία της πρώτης παράνομης εφημερίδας της Γαλλικής Αντίστασης της Conseils à l'occupé.
3 Αυγούστου - Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λιθουανίας ενσωματώνεται στην Σοβιετική Ένωση
4 Αυγούστου - Β' ΠΠ: Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Πέρσινγκ δηλώνει ραδιοφωνικά πως για την υπεράσπιση των ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν την Βρετανία.
5 Αυγούστου - Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λεττονίας ενσωματώνεται στην Σοβιετική Ένωση.
6 Αυγούστου - Η Σοβιετική Ένωση προσαρτά παράνομα την Εσθονία.
8 Αυγούστου - Β' ΠΠ: Ο Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την ντιρεκτίβα «Aufbau Ost» που θα οδηγήσει στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.
15 Αυγούστου - Β' ΠΠ: Ιταλικό υποβρύχιο προσβάλει τον λιμένα της Τήνου και βυθίζει το ελληνικό πολεμικό εύδρομο ΕΛΛΗ που συμμετείχε στο θρησκευτικό εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
18 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Αγγλίας. Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εναέρια συμπλοκή στην ιστορία με μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές.
20 Αυγούστου - Ο εξόριστος στο Μεξικό Ρώσος επαναστάτης Λέων Τρότσκι τραυματίζεται θανάσιμα με ορειβατική αξίνα από τον Ραμόν Μερκαντέρ. Πεθαίνει την επόμενη ημέρα.
20 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο πρωθυπουργόςτου Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ δίνει την τέταρτη από τις διάσημες πολεμικές του ομιλίες, περιλαμβάνοντας τη φράση "Ποτέ τόσοι πολλοί δεν όφειλαν τόσα πολλά σε τόσους λίγους".
21 Αυγούστου - Ο Τρότσκι υποκύπτει στα τραύματά του.
24 Αυγούστου - Ο Χάουαρντ Φλόρεϋ και η ομάδα του, μεταξύ των οποίων και ο Ερνστ Τσέιν, δημοσιεύουν τα αποτελέσματά της εργαστηριακής τους έρευνάς τους για την βακτηριοκτόνο δράση της πενικιλίνης.
25 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει για πρώτη φορά το Βερολίνο.
26 Αυγούστου - Το Τσαντ γίνεται η πρώτη γαλλική αποικία που προσχωρά τους συμμάχους.
30 Αυγούστου - Η Γερμανία και η Ιταλία αναγκάζουν την Ρουμανία να παραχωρήσει το ήμισυ της Τρανσυλβανίας στην Ουγγαρία (Δεύτερο Βραβείο της Βιέννης).

Σεπτέμβριος

2 Σεπτεμβρίου - Β' ΠΠ: Η Βρετανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν για την παραχώρηση στην πρώτη από την δεύτερη 50 αντιτορπιλικών, με αντάλλαγμα την παραχώρηση για 99 χρόνια Βρετανικών βάσεων στο Νότιο Ατλαντικό, τις Δυτικές Ινδίες και στις Βερμούδες.
5 Σεπτεμβρίου - Β' ΠΠ: Το γερμανικό «επιδρομικό» Komet εισέρχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Βερίγγειου πορθμού με τη βοήθεια Σοβιετικών παγοθραυστικών.
6 Σεπτεμβρίου - Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Ρουμανίας παραιτείται και τον διαδέχεται ο γιος του, Μιχαήλ της Ρουμανίας.
7 Σεπτεμβρίου
Συμφωνία της Κραϊόβα: Η Ρουμανία παραχωρεί στη Βουλγαρία τη Νότια Ντομπρούτζα.
Β' ΠΠ, Μαχη της Αγγλίας, Βομβαρδισμός της Αγγλίας (The Blitz): Ξεκινούν οι επιχειρήσεις της Λουφτβάφε εναντίον πόλεων της Βρετανίας. Η πρώτη φάση (Επιχείρηση Loge και Seeschlange) επικεντρώνεται στον βομβαρδισμό του Λονδίνου (έως μέσα Νοεμβρίου).
12 Σεπτεμβρίου - Ανακαλύπτονται τοιχογραφίες στο σπήλαιο Λασκώ στη Γαλλία.
15 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: κορυφώνεται η μάχη της Αγγλίας, όταν η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία καταρρίπτει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών της Luftwaffe.
16 Σεπτεμβρίου - Β' ΠΠ: Ξεκινά για πρώτη φορά στρατολόγηση σε περίοδο ειρήνης στις ΗΠΑ (Selective Training and Service Act of 1940).
17 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την ήττα των Γερμανών στη μάχη της Αγγλίας, ο Αδόλφος Χίτλερ αναβάλει επ' αόριστον την Επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων.
26 Σεπτεμβρίου - Β' ΠΠ: Οι ΗΠΑ επιβάλουν εμπάργκο στην αποστολή παλαιοσιδήρου (σκραπ) στην Ιαπωνία.
27 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.
29 Σεπτεμβρίου - Δύο αεροσκάφη Avro Anson συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, μετά τη σύγκρουση παραμένουν κολλημένα το ένα με το άλλο και στη συνέχεια προσγειώνονται μαζί με ασφάλεια.
Τον Σεπτέμβριο του 1940 επρόκειτο να διεξαχθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνης της χρονιάς, στο Τόκιο της Ιαπωνίας (αργότερα η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας απέσυρε την υποστήριξή της και οι Αγώνες ανατέθηκαν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας). Η έναρξη του πολέμου, όμως, ματαίωσε την 12η Ολυμπιάδα.

Οκτώβριος
Εφημερίδα της εποχής, την 28η Οκτωβρίου 1940, αναγγέλλει τον πόλεμο.

12 Οκτωβρίου - Β' ΠΠ: Η Γερμανία καταλαμβάνει τις πετρελαιοπηγές της Πράχοβας στη Ρουμανία.
18 με 19 Οκτωβρίου - Β' ΠΠ: 32 βρετανικά πλοία από τις Βρετανικές νηοπομπές SC 7 και HX 79 βυθίζονται από Γερμανικά υποβρύχια (U-Boot) στον Ατλαντικό Ωκεανό.
21 Οκτωβρίου - Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ Για ποιον χτυπά η καμπάνα.
28 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ιταλίας. Αρχίζει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. H Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία, σηματοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
31 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η μάχη της Αγγλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτρέπει πιθανή γερμανική εισβολή.

Νοέμβριος

2 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: πρώτη μέρα της μάχης Ελαίας - Καλαμά μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών.
5 Νοεμβρίου - Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ 1940: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ των Δημοκρατικών επικρατεί του Βέντελ Γουίλκ των Ρεπουμπλικανών και γίνεται για τρίτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.
6 Νοεμβρίου - Αγκάθα Κρίστι: Και Μετά Δεν Υπήρχε Κανείς (Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά με τον τίτλο Δέκα μικροί νέγροι).
7 Νοεμβρίου - Στην Τακόμα της Ουάσινγκτον καταρρέει λόγω θύελλας γέφυρα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωσή της.
8 Νοεμβρίου - Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα αποτυγχάνει καθώς οι ελληνικές μονάδες αποκρούουν τους Ιταλούς στη μάχη Ελαίας - Καλαμά.
8 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το MS City of Rayville βυθίζεται από θαλάσσια νάρκη στα ανοικτά του ακρωτηρίου Οτγουέι στην Αυστραλία. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια της αμερικανικής εμπορικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
9 Νοεμβρίου - Χουακίν Ροδρίγο - Κονσέρτο του Αρανχουέθ.
10 Νοεμβρίου - Σεισμός πλήττει την περιοχή Βράντσεα της Ρουμανίας, σκοτώνοντας περίπου 1.000 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 4.000.
11 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροναυμαχία του Τάραντα. Το Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιεί επίθεση από αεροπλανοφόρο εναντίον του ιταλικού στόλου στον Τάραντα.
11 Νοεμβρίου - Το γερμανικό καταδρομικό Ατλαντίς καταλαμβάνει βρετανικό πλοίο όπου εντοπίζει άκρως απόρρητη αλληλογραφία, την οποία στέλνει στην Ιαπωνία.
11 Νοεμβρίου - Απροσδόκητη χιονοθύελλα σκοτώνει 145 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
12 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η μάχη της Γκαμπόν καθώς οι ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Λιμπρεβίλ στη Γκαμπόν και όλη τη γαλλική ισημερινή Αφρική από τις δυνάμεις της Γαλλίας του Βισύ.
12 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ φτάνει στο Βερολίνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο της ένταξης της Σοβιετικής Ένωσης στις δυνάμεις του Άξονα.
13 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ελληνοϊταλικός πόλεμος: Μάχη Μόροβα-Ιβάν (έως 22 Νοεμβρίου). Με επιθετική πρωτοβουλία του Γ' Σώματος Στρατού και του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, ξεκινά η Ελληνική αντεπίθεση.
13 Νοεμβρίου - Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η μουσική ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουώλτ Ντίσνεϋ Φαντασία.
14 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Κόβεντρι βομβαρδίζεται από τους Γερμανούς. Ο καθεδρικός ναός του Κόβεντρι καταστρέφεται σχεδόν εντελώς.
16 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σε απάντηση στην ισοπέδωση του Κόβεντρι από τη γερμανική Λουφτβάφε δύο ημέρες πριν, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο.
16 Νοεμβρίου - Ολοκαύτωμα: Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί αποκλείουν το Γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.
18 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο συναντώνται για να συζητήσουν για τον καταστροφικό για τον Μπενίτο Μουσολίνι ελληνοϊταλικό πόλεμο.
20 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουγγαρία υπογράφει το τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, εντασσόμενη επίσημα στις δυνάμεις του Άξονα.
22 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την αρχική ιταλική εισβολή, τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στην υπό ιταλική κατοχή Αλβανία και καταλαμβάνουν την Κορυτσά.
23 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Ρουμανίας υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα και εντάσσεται επίσημα στις δυνάμεις του Άξονα.
24 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σλοβακία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, προσχωρώντας επίσημα στις δυνάμεις του Άξονα.
25 Νοεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώτη πτήση του de Havilland Mosquito και του Martin B-26 Marauder.
25 Νοεμβρίου - Στο λιμάνι της Χάιφας, η Εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση Χαγκάνα τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό στο Γαλλικό υπερωκεάνειο SS Patria. Η οργάνωση είχε σκοπό την απλή ακινητοποίηση του πλοίου, το οποίο μετέφερε Εβραίους μετανάστες από την Ευρώπη στον Μαυρίκιο, καθώς αντιδρούσε σε αυτήν, αλλά από την έκρηξη προκλήθηκε η βύθιση του και ο θάνατος περίπου 250 ατόμων πάνω στο πλοίο.
27 Νοεμβρίου - Στη Ρουμανία, το κυβερνών φασιστικό κόμμα Σιδηρά Φρουρά δολοφονεί πάνω από 60 υπασπιστές του βασιλιά Καρόλου Β' της Ρουμανίας και άλλους πολιτικά διαφωνούντες, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Νικολάε Γιόργκα.
27 Νοεμβρίου - Β' ΠΠ: Το Ναυτικό της Ιταλίας και το Ναυτικό της Βρετανίας συγκρούονται στη Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Σπαρτιβέντο, χωρίς να επικρατήσει κάποια από τις δύο πλευρές.
30 Νοεμβρίου - Β' ΠΠ, Ελληνοϊταλικός πόλεμος: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Πόγραδετς.

Δεκέμβριος

1 Δεκεμβρίου - Ο Μανουέλ Άβιλα Καμάτσο αναλαμβάνει Πρόεδρος του Μεξικού.
6 Δεκεμβρίου - Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο.
8 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ, Ελληνοϊταλικός πόλεμος: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αργυρόκαστρο.
9 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ, Επιχείρηση Πυξίδα: Στην Αίγυπτο, οι Συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίθεση εναντίον των Ιταλών (Επιχείρηση Πυξίδα).
12 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Περίπου 70 άνθρωποι σκοτώνονται σε ξενοδοχείο στο Σέφιλντ, ως αποτέλεσμα γερμανικής αεροπορικής επιδρομής.
13 Δεκεμβρίου
Β' ΠΠ, Ελληνοϊταλικός πόλεμος: Ξεκινά η Μάχη της Χειμάρρας (έως 22 Δεκεμβρίου). Η 3η Μεραρχία Πεζικού και το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων μάχονται εναντίον της Ιταλικής 51ης Μεραρχίας «Σιένα».
Β' ΠΠ: Στη Γερμανία, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση εκδίδει την Οδηγία Νο. 20, στην οποία περιγράφεται η εκστρατεία κατά της Ελλάδας με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μαρίτα».
Στη Γαλλία του Βισύ, ο Πεταίν αφαιρεί όλες τις εξουσίες από τον αντιπρόεδρο Πιέρ Λαβάλ διατάζοντας ακόμα και τη σύλληψή του. Στην θέση του τοποθετείται ο Πιέρ Ετιέν Φλαντέν.
14 Δεκεμβρίου - Απομονώνεται για πρώτη φορά το πλουτώνιο (συγκεκριμένα το πλουτώνιο-238), στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.
Β' ΠΠ, Επιχείρηση Πυξίδα: Το Βρετανικό Ναυτικό βομβαρδίζει με τορπιλοπλάνα Fairey Swordfish την, Ιταλικής διοίκησης, Τρίπολη της Λιβύης.
16 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ: Η RAF βομβαρδίζει το Μάνχαϊμ για πρώτη φορά. Μέχρι το τέλος του Πολέμου, η πόλη θα γνωρίσει 150 αεροπορικές επιδρομές.
17 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ εκθέτει για πρώτη φορά δημόσια το περίγραμμα της συμφωνίας για την βοήθεια των ΗΠΑ προς την Βρετανία, που θα γίνει γνωστή ως Lend - Lease Act.
22 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Χειμάρρας. Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Χειμάρρα.
22 Δεκεμβρίου - Το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει το ιταλικό ιστιοφόρο Antonietta.
24 Δεκεμβρίου - Ο Μαχάτμα Γκάντι με επιστολή του προς τον Αδόλφο Χίτλερ τον καλεί να σταματήσει τον πόλεμο.
29 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου. Η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Λονδίνο στη Μεγάλη Βρετανία, σκοτώνοντας σχεδόν 200 αμάχους.
Β' ΠΠ: Ο Ρούσβελτ διακηρύσσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν «το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας».
Δεκέμβριος - Κυκλοφορεί στην αγορά της Αμερικής το πρώτο τεύχος του Captain America Comics (τεύχος Μαρτίου 1941), με τον σουπερήρωα να πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1940

4 Ιανουαρίου - Μπράιαν Τζόζεφσον, Ουαλός φυσικός
16 Ιανουαρίου - Φραντς Μιντεφέρινγκ, Γερμανός πολιτικός
17 Ιανουαρίου - Ταμπαρέ Βάσκες, Ουρουγουανός πολιτικός
17 Ιανουαρίου - Κιπτσόγκε Κέινο, Κενυάτης αθλητής
18 Ιανουαρίου - Ίβα Τζανίκι, Ιταλίδα τραγουδίστρια
22 Ιανουαρίου - Τζον Χερτ, Άγγλος ηθοποιός
24 Ιανουαρίου - Γιοάχιμ Γκάουκ, Γερμανός πολιτικός
31 Ιανουαρίου - Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κύπριος ποιητής
1 Φεβρουαρίου - Μιχάλης Μπέλλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
4 Φεβρουαρίου - Τζωρτζ Ρομέρο, Αμερικανός σκηνοθέτης
5 Φεβρουαρίου - Γιάγκος Σημαντήρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
9 Φεβρουαρίου - Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Νοτιοαφρικανός συγγραφέας
10 Φεβρουαρίου - Μαίρη Ραντ, Αγγλίδα αθλήτρια
15 Φεβρουαρίου - Ισμαήλ Τζεμ, Τούρκος πολιτικός
18 Φεβρουαρίου - Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ, Ιταλός τραγουδοποιός
18 Φεβρουαρίου - Όσμπουρν Φλέμινγκ, πολιτικός από την Ανγκουίλλα
19 Φεβρουαρίου - Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν
23 Φεβρουαρίου - Πίτερ Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός
29 Φεβρουαρίου - Βαρθολομαίος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
3 Μαρτίου - Ζαν Πολ Προυστ, Γάλλος πολιτικός
7 Μαρτίου - Ρούντι Ντούτσκε, Γερμανός ακτιβιστής
9 Μαρτίου - Ραούλ Τζούλια, Πορτορικανός ηθοποιός
10 Μαρτίου - Τσακ Νόρις, Αμερικανός ηθοποιός
20 Μαρτίου - Στάθης Χάιτας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
12 Απριλίου - Χέρμπι Χάνκοκ, Αμερικανός μουσικός
14 Απριλίου - Τζούλι Κρίστι, Βρετανίδα ηθοποιός
15 Απριλίου - Φαϊμαλάγκα Λούκα, πρωθυπουργός του Τουβαλού
16 Απριλίου - Φώτης Καφάτος, Έλληνας βιολόγος
16 Απριλίου - Μαργαρίτα Β΄, βασίλισσα της Δανίας
17 Απριλίου - Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ, Γερμανός τενόρος
19 Απριλίου - Ράινχαρντ Μπόνκε, Γερμανός ευαγγελιστής
25 Απριλίου - Αλ Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός
29 Απριλίου - Μητροπολίτης Ταλίν και πάσης Εσθονίας Στέφανος
30 Απριλίου - Μπαρτ Γιανγκ, Αμερικανός ηθοποιός
1 Μαΐου - Φαχρουντίν Αχμέτ, οικονομολόγος από το Μπανγκλαντές
3 Μαΐου - Κόννυ Πλανκ, Γερμανός μουσικός παραγωγός
7 Μαΐου - Ευγένιος Γκέραρντ, Ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου
7 Μαΐου - Χάρρυ Κλυνν, Έλληνας κωμικός
9 Μαΐου - Τζέιμς Λ. Μπρουκς, Αμερικανός σκηνοθέτης
10 Μαΐου - Γουέιν Ντάιερ, Αμερικανός συγγραφέας
11 Μαΐου - Χρήστος Λεοντής, Έλληνας συνθέτης
13 Μαΐου - Μπρους Τσάτουιν, Άγγλος συγγραφέας
24 Μαΐου - Γιόζεφ Μπρόντσκι, Ρώσος ποιητής
31 Μαΐου - Ανατόλι Μπονταρτσούκ, Σοβιετικός σφυροβόλος
Μάιος - Αριστείδης Παγκρατίδης, Έλληνας θανατοποινίτης
1 Ιουνίου - Κατερίνα Γώγου, Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας
2 Ιουνίου - Κωνσταντίνος Β', βασιλιάς της Ελλάδας
7 Ιουνίου - Τομ Τζόουνς, Ουαλός τραγουδιστής
17 Ιουνίου -Τζωρτζ Άκερλοφ, Αμερικανός οικονομολόγος
22 Ιουνίου - Έγκον Χένινγκερ, Γερμανός κολυμβητής
23 Ιουνίου - Γουίλμα Ρούντολφ, Αμερικανίδα αθλήτρια
28 Ιουνίου - Μοχάμεντ Γιουνούς, οικονομολόγος από το Μπανγκλαντές
6 Ιουλίου - Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν
7 Ιουλίου - Ρίνγκο Σταρ, Άγγλος ντράμερ (The Beatles)
12 Ιουλίου - Χρήστος Ζαντέρογλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
12 Ιουλίου - Ζίγκφριντ Μέλτζικ, Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
13 Ιουλίου - Πάτρικ Στιούαρτ, Άγγλος ηθοποιός
16 Ιουλίου - Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος Σπηλιώτης
17 Ιουλίου - Μαρίνα Καρέλλα, Ελληνίδα καλλιτέχνης
25 Ιουλίου - Τζον Πένελ, Αμερικανός αθλητής
26 Ιουλίου - Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός
3 Αυγούστου - Αντώνης Καλογιάννης, Έλληνας τραγουδιστής
14 Αυγούστου - Κώστας Καφάσης, Έλληνας τραγουδιστής
1 Σεπτεμβρίου - Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, Τούρκος στρατιωτικός
3 Σεπτεμβρίου - Εδουάρδο Γκαλεάνο, Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
11 Σεπτεμβρίου - Νονγκ Ντουκ Μαν, Βιετναμέζος πολιτικός
13 Σεπτεμβρίου - Όσκαρ Άριας, Κοσταρικανός πολιτικός
17 Σεπτεμβρίου - Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Έλληνας συγγραφέας
17 Σεπτεμβρίου - Σωτήρης Μουστάκας, Κύπριος ηθοποιός
18 Σεπτεμβρίου - Αμπάς Ελ Φασί, Μαροκινός πολιτικός
20 Σεπτεμβρίου - Τάρο Άσο, Ιάπωνας πολιτικός
22 Σεπτεμβρίου - Άννα Καρίνα, Δανή ηθοποιός
26 Σεπτεμβρίου - Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, Γερμανός συγγραφέας
9 Οκτωβρίου - Τζον Λένον, Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής (The Beatles)
14 Οκτωβρίου - Τάκης Φωτόπουλος, Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας
15 Οκτωβρίου - Μπένο Όνεζοργκ, Γερμανός φοιτητής και ακτιβιστής
20 Οκτωβρίου - Σπύρος Ευαγγελάτος, Έλληνας σκηνοθέτης
23 Οκτωβρίου - Παντελής Βούλγαρης, Έλληνας σκηνοθέτης
23 Οκτωβρίου - Πελέ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
28 Οκτωβρίου - Πόλυ Πάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
29 Οκτωβρίου - Γιάννης Θεωνάς, Έλληνας πολιτικός
29 Οκτωβρίου - Φρίντα Μποκαρά, Γαλλίδα τραγουδίστρια
Οκτώβριος - Νίκος Χουλιαράς, Έλληνας ζωγράφος και τραγουδοποιός
17 Νοεμβρίου - Τάκης Σούκας, Έλληνας συνθέτης
18 Νοεμβρίου - Καμπούς μπιν Σαΐντ, σουλτάνος του Ομάν
22 Νοεμβρίου - Αντρέι Ζουλάφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης
27 Νοεμβρίου - Μπρους Λι, Αμερικανός ηθοποιός
8 Δεκεμβρίου - Θύμιος Καρακατσάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
11 Δεκεμβρίου - Φρεντ Πάττεν, Αμερικανός ιστορικός της επιστημονικής φαντασίας
21 Δεκεμβρίου - Φρανκ Ζάπα, Αμερικανός μουσικός και συνθέτης
24 Δεκεμβρίου - Γιαν Στράσκι, Τσέχος πολιτικός
28 Δεκεμβρίου - Παύλος Βασιλείου, Κύπριος ποδοσφαιριστής
Γιοβάννα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
Ιωάννα Κοντώση, Ελληνίδα αθλήτρια
Θανάσης Κουρκουβέλας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Φατίμα Μερνίσι, Μαροκινή κοινωνιολόγος και συγγραφέας
Μιχάλης Μιχόπουλος, Έλληνας δικηγόρος
Μαρία Μπονέλου, Ελληνίδα ηθοποιός
Δημήτριος Παντερμαλής, Έλληνας αρχαιολόγος και πολιτικός
Σπύρος Παπαβασιλείου, Έλληνας συνθέτης
Μιχάλης Φακίνος, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας
Φάνης Χηνάς, Έλληνας ηθοποιός

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1940

15 Ιανουαρίου - Καλλιρρόη Παρρέν, Ελληνίδα δημοσιογράφος
21 Ιανουαρίου - Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας
29 Ιανουαρίου - Τόμας Μπαλ Μπάρατ, Άγγλος πάστορας
11 Φεβρουαρίου - Τζων Μπάκαν, Σκωτσέζος πολιτικός
27 Φεβρουαρίου - Πέτερ Μπέρενς, Γερμανός αρχιτέκτονας
1 Μαρτίου - Βασίλειος Βασίλιεβιτς Κοϊνάς, Σοβιετικός πιλότος
10 Μαρτίου - Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Ρώσος συγγραφέας
13 Μαρτίου - Δημήτριος Λιάλιος, Έλληνας συνθέτης
16 Μαρτίου - Σέλμα Λάγκερλεφ, Σουηδή συγγραφέας
26 Μαρτίου - Σπύρος Λούης, Έλληνας μαραθωνοδρόμος
25 Απριλίου - Βίλελμ Ντέρπφελντ, Γερμανός αρχιτέκτονας
4 Μαΐου - Κωνσταντίνος Καλλάρης, Έλληνας στρατιωτικός
14 Μαΐου - Έμμα Γκόλντμαν, Λιθουανή αναρχική
20 Μαΐου - Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, Σουηδός συγγραφέας
28 Μαΐου - Φρειδερίκος Κάρολος της Έσσης, βασιλιάς της Φινλανδίας
21 Ιουνίου - Σμέντλι Μπάτλερ, Αμερικανός στρατιωτικός
29 Ιουνίου - Πάουλ Κλέε, Ελβετός καλλιτέχνης
26 Ιουλίου - Γεώργιος Παπανδρέου, Έλληνας ιστορικός
21 Αυγούστου - Λέων Τρότσκι, Σοβιετικός πολιτικός
30 Αυγούστου - Τζόζεφ Τζον Τόμσον, Άγγλος φυσικός
26 Σεπτεμβρίου - Βάλτερ Μπένγιαμιν, Γερμανός φιλόσοφος
Σεπτέμβριος - Λυκούργος Κογεβίνας, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης
20 Οκτωβρίου - Έρικ Γκούναρ Ασπλούντ, Σουηδός αρχιτέκτονας
1 Νοεμβρίου - Αλέξανδρος Διάκος, Έλληνας στρατιωτικός
3 Νοεμβρίου - Μανουέλ Αθάνια, Ισπανός πολιτικός
9 Νοεμβρίου - Νέβιλ Τσάμπερλεν, Άγγλος πολιτικός
24 Νοεμβρίου - Σαϊόντζι Κιμμότι, Ιάπωνας πολιτικός
5 Δεκεμβρίου - Μαρδοχαίος Φριζής, Έλληνας στρατιωτικός
14 Δεκεμβρίου - Άντον Κόροσετς, Σλοβένος πολιτικός
21 Δεκεμβρίου - Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Αμερικανός συγγραφέας
29 Δεκεμβρίου - Μιχαήλ Χατζηκωνσταντής, Έλληνας στρατιωτικός
Ιωάννης Σταυρόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1940 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1936 | 1937 | 1938 | 1939 | 1940 | 1941 | 1942 | 1943 | 1944 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License