ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Καλοκαίρι - Μάχη της Θεσσαλονίκης: Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' ξεκινά μια εκστρατεία επιδρομής κατά της Βουλγαρίας. Από τη Δυτική Θράκη μέσω Σερρών φτάνει στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα, κοντά στη Θεσσαλονίκη (σύγχρονη Ελλάδα). ο τοπικός Βυζαντινός διοικητής Θεοφύλακτος Βοτανειάτης νικά τους Βούλγαρους.
29 Ιουλίου – Μάχη του Κλειδίου: Ο Βασίλειος Β' νικά τις βουλγαρικές δυνάμεις, μεταξύ των βουνών Μπελασίτσα και Ογκράζντεν, κοντά στην πόλη Κλείδωνα. Με εντολή του Βασιλείου, σχεδόν 15.000 κρατούμενοι τυφλώνονται. Ο Τσάρος Σαμουήλ επιζεί από τη μάχη, αλλά πεθαίνει από σοκ. Ο Βασίλειος κερδίζει το παρατσούκλι "Bulgar-slayer".

Ευρώπη

14 Φεβρουαρίου - Ο βασιλιάς Ερρίκος Β' φτάνει στη Ρώμη και στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μαζί με τη σύζυγό του Cunigunde από τον Πάπα Βενέδικτο Η' στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο Ερρίκος ιδρύει την Επισκοπή του Μπόμπιο (Βόρεια Ιταλία) και επιστρέφει στη Γερμανία.

Αγγλία

3 Φεβρουαρίου - Ο βασιλιάς Sweyn Forkbeard πεθαίνει στο Gainsborough μετά από μια βασιλεία πέντε εβδομάδων. Τον διαδέχεται ο Χάραλντ Β' που γίνεται βασιλιάς της Δανίας, ενώ ο Κνουτ εκλέγεται από τους Βίκινγκς του Ντανέλαου βασιλιάς της Αγγλίας.[1]
Μάρτιος – Ο βασιλιάς Æthelred ο Ανέτοιμος στέλνει πρεσβευτές στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Edward για να διαπραγματευτεί για την ανάκτηση του θρόνου μετά από πρόσκληση των Άγγλων ευγενών.[2]

Αφρική

Ο Hammad ibn Buluggin υιοθετεί το σουνιτικό Ισλάμ και διακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη δυναστεία των Zirid (σημερινή Αλγερία). Αναγνωρίζει το Χαλιφάτο των Αββασιδών στη Βαγδάτη ως τους νόμιμους χαλίφηδες και γίνεται ο πρώτος ηγεμόνας της δυναστείας των Χαμμανιδών (μέχρι το 1028).

Ασία

Ο αυτοκράτορας Sanjō της Ιαπωνίας πάσχει από οφθαλμική ασθένεια. Ο ισχυρός πολιτικός Fujiwara no Michinaga σχεδιάζει να τοποθετήσει τον 6χρονο εγγονό του πρίγκιπα Atsuhira στον θρόνο και όχι τον γιο του Αυτοκράτορα.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Το Σύμβολο της Νίκαιας-Κωνσταντινουπόλεως της Πίστεως χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή Λειτουργία, αφού ο Ερρίκος Β', ο νεοστεμμένος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ζητά από τον Πάπα να το προσθέσει – μαζί με τη ρήτρα filioque. Πριν από αυτή την ημερομηνία, το Σύμβολο της Πίστεως δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Ο Wulfstan, αρχιεπίσκοπος της Υόρκης στην Αγγλία, κηρύττει τη λατινική ομιλία του Sermo Lupi ad Anglos («Η προσφώνηση του Γουλφ στους Άγγλους»), περιγράφοντας τους Δανούς ως «την κρίση του Θεού για την Αγγλία».[3]

Γεννήσεις

11 Μαΐου - Anawrahta, ιδρυτής της παγανιστικής αυτοκρατορίας (Βιρμανία) (π. 1077)
Al-Bakri, Ανδαλουσιανός ιστορικός και γεωγράφος (π. 1094)
Cynan ab Iago, βασιλιάς του Gwynedd (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Iestyn ap Gwrgant, βασιλιάς του Morgannwg (π. 1093)

Θάνατοι

3 Φεβρουαρίου - Sweyn Forkbeard, βασιλιάς της Δανίας και της Αγγλίας (γεν. 960)
9 Φεβρουαρίου - Yang Yanzhao, στρατηγός της δυναστείας Song
23 Απριλίου - Μάχη του Κλόνταρφ:
Brian Boru, Ύπατος Βασιλιάς της Ιρλανδίας
Carnen Ua Cadhla, Ιρλανδός ευγενής
Mathghamhain, Ιρλανδός ευγενής
Murchad mac Briain, Ιρλανδός ευγενής
Sigurd the Stout, Βίκινγκ ευγενής (κόμης)
Tadhg Mór Ua Cellaigh, βασιλιάς του Uí Maine
7 Μαΐου - Μπαγκράτ Γ', βασιλιάς της Αμπχαζίας (Γεωργία)
25 Ιουνίου - Æthelstan Ætheling, γιος του Æthelred the Unready
Αύγουστος – Pandulf II («ο Παλαιός»), πρίγκιπας του Μπενεβέντο και της Κάπουα
6 Οκτωβρίου - Σαμουήλ, αυτοκράτορας (τσάρος) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας
11 Νοεμβρίου - Βέρνερ, μαργράβος της Βόρειας Πορείας
26 Νοεμβρίου - Swanehilde, Γερμανίδα αρχόντισσα
Abu'l-Abbas ibn al-Furat, Φατιμιδικός βεζίρης (ή 1015)
Al-Hakim Nishapuri, Πέρσης Σουνίτης λόγιος (γεν. 933)
Brithwine I, επίσκοπος του Sherborne (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Giselbert I, κόμης του Roussillon (Ισπανία) (ή 1013)
Λου Ζεν, Κινέζος λόγιος-αξιωματούχος και διπλωμάτης
Raja Raja Chola I, βασιλιάς της δυναστείας Chola (Ινδία)
Rotbold II, μαργράβος της Προβηγκίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Θεοφύλακτος Βοτανειάτης, Βυζαντινός στρατηγός και κυβερνήτης
Wulfnoth Cild, Άγγλος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

βιβλιογραφικές αναφορές

Williams 2005.
Needham 2008.

Palmer & Palmer 1992.

Πηγές

Needham, Mark (2008). «Æthelred (II The Unready, King of the English 978-1013, 1014-1016)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2008.

Palmer, Alan; Palmer, Veronica (1992). Χρονολόγιο της Βρετανικής Ιστορίας. Λονδίνο: Century Ltd / Barrie & Jenkins. σελ. 48–49. ISBN 978-0712656160.

Williams, Hywel (2005). Το Χρονολόγιο της Παγκόσμιας Ιστορίας του Cassell. Weidenfeld & Nicolson. σελ. 105–106. ISBN 978-0304357307.

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1010 | 1011 | 1012 | 1013 | 1014 | 1015 | 1016 | 1017 | 1018 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License