Μάρκο Σανούδο


Ο Μάρκο Σανούδο (Marco Sanudo) ήταν Βενετός σταυροφόρος ο οποίος πήρε μέρος στην τέταρτη Σταυρφορία και το 1207 ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου.

Ήταν ανιψιός του Δόγη Ερρίκου Δάνδολο της Βενετίας. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, σύμφωνα με τη συνθήκη Partitio Terrarum Imperii Romaniae, η Βενετία πήρε τα 3/8 των εκτάσεων της Αυτοκρατορίας και οι Σταυροφόροι τα υπόλοιπα 5/8. Μέρος των 5/8 ήταν και τα νησιά που κατέλαβε ο Μάρκο Σανούδο.

Το 1207 ο Μάρκο Σανούδο μαζί με άλλους Σταυροφόρους κυρίως βενετικής καταγωγής κατέλαβε τη Νάξο και στη συνέχεια τα νησιά Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο, Ίο, Κύθνο, Αμοργό, Κίμωλο, Σίφνο, Σίκινο, Σύρο, Φολέγανδρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Κέα, Σέριφο, νησιά των Βόρειων Σποράδων, τη Σκύρο, μέρος της Εύβοιας, τη Σαντορίνη και την Ανάφη.

Με έδρα τη Νάξο ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου, μοίρασε αρκετά από τα νησιά που κατέκτησε στους ευγενείς που τον ακολουθούσαν και το 1210 αποδέχτηκε την εξουσία του Βαλδουίνου της Φλάνδρας, λατίνου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.

Κυβέρνησε το Δουκάτο μέχρι το θάνατό του το 1227. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Άγγελος Σανούδος.


Εξωτερικές συνδέσεις

* Το Δουκάτο του Αιγαίου από την Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License